6 lucruri pe care nu le știi despre dublajul filmelor

Poate nouă ni se pare uşor, dar procesul de dublaj nu este atât de simplu precum pare iar dublarea personajelor din animații este o adevărată artă, care presupune câteva eforturi din partea celui care își împrumută vocea. De exemplu: trebuie să ții cont de sunet și de imagine, să intri în pielea personajului și să îi redai cu exactitate stările. Îți oferă posibilitatea să-ți testezi limitele talentului şi este o muncă disctractivă și amuzantă.

Deşi noi, generaţia anilor 80-90 am fost obişnuiţi cu desenele animate în original sau dublate mai stângaci, acum majoritatea animaţiilor vin în cinematografe atât în varianta originală cât şi dublate. Câteva date interesante despre procesul de dublare:

– În România, primul dublaj în cinematograf s-a făcut în anul 1995, pentru filmul pentru copii “Babe-Cel mai curajos porc din lume”, iar inregistrările de voce s-au făcut la Londra.
– Una dintre cele mai cunoscute voci din dublajul românesc este vocea actorului Marius Săvescu, care a colaborat cu majoritatea studiourilor de dublaj din București, vocea lui remarcându-se atât în animație, cât și în serialele sau lungmetraje.
– La fel că în România, în Marea Britanie, Irlanda, tările nordice, Portugalia, Olanda, Grecia și Albania, dar și în Mexic ori Argentina, majoritatea producțiilor străine, mai puțin cele pentru copii, sunt subtitrate. În Portugalia, dublarea a fost interzisă prin lege pentru a proteja cinematografia locală.
– în Germania, Franța, Italia, Spania, Cehia, Austria, Elveția sau Ungaria, dar și în Brazilia, Quebec, China sau Japonia, majoritatea filmelor ori serialelor străine sunt dublate, cu câte o voce diferită pentru fiecare personaj.

Acum Cinema City lansează cea mai tare provocare pentru copii: dublarea a două personaje din superproducţia „Crăiasa Zăpezii 3D”! Dacă ai un copil talentat înscrie-l până pe 30 septembrie pe micilevocimari.cinema-city.ro la concursul de dublaj de voce şi poate câştiga un rol în animaţia „Crăiasa Zăpezii”!

Cinema City Micile Voci Mari 1

Așa că dacă aveți un copil talentat, nu ezitați să-l înscrieți la concurs! Mi se pare o idee adorabilă.

Fusion x64 TIFF File

Fusion x64 TIFF File

Fusion x64 TIFF File

Fusion x64 TIFF File

Fusion x64 TIFF File

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back