Tom si Jerry sunt…rasisti

Desenele animate cu Tom si Jerry sunt subiectul unor controverse de mult timp. Pe de o parte sunt considerate mult prea violente si cauza comportamentelor dezechilibrate ale unor copii (cititi aici parerea mea vis-a-vis de acest lucru) si pe de alta parte sunt considerate rasiste. Felul stereotipic in care a fost prezentata servitoarea de culoare care are grija de Tom a indemnat Amazon Instant Video sa treaca urmatorul text in dreptul animatiei:

Tom and Jerry shorts may depict some ethnic and racial prejudices that were once commonplace in American society. Such depictions were wrong then and are wrong today.

Tom si Jerry rasisti

Desi de ceva vreme acelasi fel de “atentionare” apre si pe unele DVD-uri cu cei doi, decizia Amazon de a preciza aceste aspecte a creat un adevarat buzz in lumea animatiei si nu numai. Multa lume considera ca arta (da, animatia este arta!) nu trebuie reeditata si cenzurata doar pentru ca in societatea actuala anumite lucruri sunt considerate rusinoase sau incorecte. Sincer, sunt de aceeasi parere. Nu de alta, dar am auzit de multe ori voci care sustineau ca ar trebui sa incepem sa cenzuram si anumite romane care contin astfel de pasaje sau personaje politically incorrect. Eu sunt prima care spune ca rasismul nu are ce sa caute in societatea actuala, dar niciodata nu as pretinde ca o opera realizata in alte timpuri sa fie cenzurata doar de dragul timpurilor actuale. Revin la ce spuneam si in articolul despre educatia copiilor: este responsabilitatea noastra ca parinti sa le spunem copiilor ce este bun si ce nu este. Asa cum le putem explica de ce nu este ok sa dai cu o tigaie in cap altui copil, asa le poti explica ce este sclavia, cum erau priviti oamenii de culoare si de ce asta nu este ok.

Din nefericire imi e frica ca aceasta nebunie va continua sa se extinda si vom ajunge sa cenzuram tot ce ne iese in cale fara sa ne gandim ca acest lucru va dauna generatiilor viitoare care, nestiind istoria, vor fi condamnati sa o repete.

Info via

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back