Era exact dupa Craciunul lui ’89. Aveam aproape 10 ani si incepeam sa ma bucur de serile cu desene animate petrecute in fata televizorului, cu canalul setat pe TVR. Pana atunci mai vazusem asa ceva doar pe Novi Sad, Novi Sad Plus sau alte canale sarbesti si acum puteam linistita sa ma bucur de magia animata si la televiziunile romanesti. Vocea domnului Cabel si ora 19 si-au pus amprenta asupra copilariei mele si, asa cum bine se poate vedea, si asupra vietii mele de om matur.
Pentru ca acest proiect este denumit desenele copilariei si pentru ca toate acele clasice animatii m-au inspirat sa il dezvolt, m-am hotarat sa fac (sau macar sa incerc) sa realizez un top cu toate animatiile difuzate in Romania in anii ’90. Nu voi pretinde ca parerile mele sunt universal valabile iar acest top nu doreste sa fie unul absolut. Este doar topul unei fetite care si-a gasit inspiratia si pasiunea urmarind aveturile unor personaje precum Sandy Bell, Lidia sau Saber Rider.
Acestea fiind spuse, va invit sa cititi topul meu personal cu cele 15 animatii difuzate in Romania anilor ’90.
Locul 15:
Testoasele Ninja
Leonardo, Michelangelo, Raphael si Donatello nu mai au nevoie de nicio introducere. Testoasele mutante amatoare de pizza si iscusite in artele martiale au creat un adevarat buzz in anii ’80, cand s-au lansat, si continua sa domine micile si marile ecrane. Un nou film si o noua serie animata au avut premiera anul acesta, tinandu-le pe testoasele noastre in atentia generatiilor vechi si noi de copii. Pentru mine insa seria animata din 1987 este adevarata lor incarnare. Nimic nu o sa poata sa ia locul ei in inima mea. Nici macar noul film care, ca sa fie foarte sincera, m-a dezamagit cumplit. :( In fine…
Locul 14:
Cartea Cartilor/Casa Zburatoare
Nu radeti de mine, va rog. Oricat vi s-ar parea de stupide aceste desene animate (si chiar sunt…) mie mi-au placut enorm si mi-au si marcat viata. Credeti sau nu, dar Casa Zburatoare si Cartea Cartilor mi-au deschis apetitul pentru istoria religiilor si m-au facut sa studiez atat religia crestina cat si alte religii mai mari sau mai mici din lume. Kudos pentru Memo!
Cartea Cartilor-episodul 01- Adam si Eva by Thestarsofmovies
Locul 13:
Macron 1
Ma tot intreba lumea de ce nu am mentionat si acest anime atunci cand am facut topul francizelor ce merita rebootate. Nu l-am mentionat pentru ca am zis sa nu umplu topul de anime-uri mecha, dar asta nu inseamna ca nu-l apreciez. Din contra. Este unul dintre mecha-urile mele preferate. Din pacate se gaseste destul de greu si nu intotdeauna subtitrat, dar sper ca intr-o zi cineva isi va aduce aminte de el si-l va lansa pe DVD si Blu Ray asa cum trebuie. Stiu ca sunt cateva episoade pe YouTube, dar mie mi-ar placea sa il am fizic, ca sa zic asa, intr-o forma oficiala, numai buna de pus in biblioteca de desene animate si anime-uri.
Locul 12:
Captain Planet
Cine nu-si aduce aminte de “Let our powers combine” sau “The power is yours!“? Nu ai cum sa nu stii ce-i cu aceste propozitii daca ai copilarit in anii ’90. Captain Planet and the Planeteers este un desen animat ecologist care pune accent pe salvarea planetei de la distrugere. Kwame, Gi, Linka, Wheeler si Ma-Ti intra in posesia unor inele fermecate care ii ajuta sa il formeze pe Captain Planet de fiecare data cand ecosistemul Pamantului este in pericol.
La un moment dat se discutase despre posibilitatea realizarii unui film live action inspirat din aceste desene animate, dar nu am mai existat update-uri asa ca presupun ca proiectul a picat. :(
Locul 11:
Denver, ultimul dinozaur
Denver, the last dinosaur! He’s my friend and a whole lot more! Si acum imi suna in cap versurile acelei melodii. Mi-a placut super mult aceasta animatie. Vesela, nebuna si plina de energie pozitiva. Insumeaza toate calitatile si lucrurile pozitive ale inceputului de ani ’90. Mai jos aveti primul episod al seriei care a fost distribuit pe YouTube, gratuit, de catre compania World Events Productions care detine drepturile pentru aceasta animatie. Nu uitati sa dati la maxim boxele cand ascultati genericul! :D
Locul 10:
Voltron
Urmatorul mecha difuzat la noi, in varianta americana, este Voltron Defender of The Universe, un robot realizat din cinci lei care pazeste planeta Arus de maleficul rege Zarkon de pe planeta Doom. Cei cinci lei sunt condusi de Keith, Lance, Pidge, Hunk si Sven, cinci tineri neinfricati care, alaturi de printesa Allura, lupta pentru independenta Arus-ului. Aceast desen animat este doar primul dintre serie mai lunga de animatii bazate pe franciza Voltron, cel mai recent, “Voltron Force“, fiind realizat in 2011.
Locul 9:
Aventurierii Spatiului
Aventurierii Spatiului este unul dintre cele mai cunoscute serii de desene animate difuzate la noi, dupa revolutie. Toppy, Rana, Sibip, Giraff si Profesor Anne au avut un mare efect asupra tuturor copiilor din acea perioada iar eu am chiar o poveste super amuzanta legata de acest desen animat. Intr-o zi am hotarat, impreuna cu prietena si vecina mea Sorana, sa plecam de acasa. Dap. Asta ne-a trecut noua prin cap. De ce? Nu mai stim nici noi. :)) Cam greu sa-mi imaginez ce era atunci in capul meu de copil naiv. Orice era, noi am decis ca intr-o zi frumoasa de vara ne vom face bagajele (o patura, ceva branza topita si un salam de Sibiu plus culegerea de matematica pentru ca avem intentia sa ne facem temele de peste vara) si gata era plecarea noastra! Eram pregatite si cu un picior in usa cand s-a auzit vocea mamei mele care ne chema la desene. Am hotarat sa nu ratam un episod inainte de a pleca asa ca am urcat ca sa urmarim Aventurierii Spatiului. Din fericire pentru noi (si pentru parinti) episodul era despre o printesa care se intoarce acasa si este super fericita datorita acestui lucru. Intrega pooveste ne-a impresionat asa de tare incat am hotarat sa nu mai plecam. Au trecut multi ani pana le-am spus parintilor de aceasta aventura a noastra (nu in spatiu, dar nici departe) si, evident, s-au distrat copios.
Locul 8:
Heidi
Povestea fetitei orfane din Alpi si a bunicului ei m-a fascinat inca de mica. Imi aduc aminte si acum de cartea scoasa de editura Ion Creanga si pe care am citit-o la indemnul mamei mele. Mi-a placut enorm si atunci cand am auzit ca exista si un serial animat, nu am intarziat sa ma asez cuminte in fata televizorului si sa urmaresc cu nesat fiecare episod. S-au facut mai multe animatii cu Heidi de-alungul timpului, dar acesta este de departe cel mai bun. Felul frumos si incocent in care este prezentata toata povestea, faptul ca nu-ti da un sentiment de disperare ci doar de veselie si speranta fac ca anime-ul Heidi, realizat de catre Zuiyo Eizo in 1974, sa fie cea mai buna ecranizare animata a romanului lui Johannei Spyri.
Locul 7:
Piratii Apei Negre
Asa cum va spuneam si intr-un post anterior, “The Pirates of The Dark Water” este unul dintre acele seriale care iti persista in minte nu doar datorita povestii unice si calitatii extraordinare a desenului, ci si prin faptul ca ai da orice ca el sa fi avut un final si sa nu se fi terminat intr-o patetica coada de peste. Intrebari precum “Care sunt toate cele 13 comori ale lui Rule?” sau “Cum vor reusi sa scape de apa neagra?” inca ne macina si, pe mine cel putin, ma fac sa imi doresc sa pornesc o petitie pentru completarea seriei si satisfacerea fanilor. Din pacate nu am timp pentru asa ceva iar caile incurcate ale copyright-ului sigur ne-ar da de furca. Noroc ca unii fani inca tin aprinsa faclia lui Ren: Always the Quest este cel mai complex fansite PoDW. Merita vizitat.
Locul 6:
Blackstar
Imi plac serialele cu barbari. :)) Am voie sa recunosc, nu? Mi-au placut mult filmele cu Conan si Red Sonja, imi place si Thundarr The Barbarian (nu l-am mai inclus si pe el pentru ca aveam deja un barbar in top) si ador si seria Blackstar. Inspirat direct din mai inainte numitul Thundarr si celalalt mare favorit al meu, He-Man and The Masters of The Universe, Blackstar este un astronaut american care este atras intr-o gaura neagra si transportat intr-un univers indepartat, pe planeta Sagar. Oh, God bless the 80s. Unele dintre cele mai frumoase filme si seriale fantastice au fost facute in acei ani. Noroc ca acum acest gen are o noua perioada de glorie, nu de alta, dar pe cuvant ca uneori imi vine sa ma intorc in anii ’80 si sa asist la lansarea tuturor acestor minunate serii care mi-au infrumusetat copilaria.
Locul 5:
Candy Candy
Sweet, sweet Candy Candy. Un anime shojo dragut si emotionant care a avut un succes urias in intreaga lume in ciuda faptului ca nu a fost niciodata incheiat. V-am povestit despre el deja la topul animatiilor care merita reboot-ate. Si da, imi place pentru ca pot plange la el. :)) Stiu, stiu… Sunt atat de…femeie la faza asta.
Locul 4:
Saber Rider
Preferatul multora si “posesorul” uneia dintre cele mai bune melodii de generic, “Saber Rider and The Star Sheriffs” a intrat in constiinta generatiei mele si se claseaza sus de tot in topurile multor prieteni. Popularitatea lui nu se opreste insa doar la Romania. In mai multe tari acest serial animat s-a bucurat de un mare succes, iar o companie germana continua sa tina interesul aprins lansand un joc video cu Saber Rider si prietenii sai. Puteti urmari noutatile legate de acest joc pe pagina lui oficiala de Facebook. Puteti achizitiona si episoadele pe Blu Ray AICI.
Locul 3:
Lidia si floarea cu 7 culori
Si uite ca am ajuns si la podium. Mi-a fost greu pana aici pentru ca iubesc toate animatii despre care v-am vorbit, dar cele trei ramase sunt si mai speciale, daca pot spune asa, decat toate. Lidia in jurul lumii sau Lidia si floarea cu 7 culori este povestea unei fete care porneste in cautarea unei flori speciale pentru a salva taramul magic al florilor. Impreuna cu Kathy si Cador, catelul si pisica care ii servesc ca si gardieni, si urmarita indeaproape de un misterios Florian, Lidia strabate tarile intalnind diferite situatii, diferiti oameni si ajungand sa cunoasca indeaparoape frumosul limbaj al florilor. Cred ca exact acest limbaj m-a facut sa urmaresc cu nesat episoadele. Imi notam constiincioasa fiecare floare intr-un carnetel special si ma straduiam sa memorez toate semnificatiile lor pentru a putea apoi sa le povestesc prietenilor. Ce mai… Un anime magic care mi-a marcat copilaria.
Locul 2:
Sailor Moon

Locul 1:
Sandy Bell
Da, in toate topurile mele Sandy Bell este pe primul loc! De ce? Pentru ca IUBESC acest anime. Am suferit uitandu-am la povestea lui Sandy cu Mark, mi-am dorit sa pictez si eu ca Mark frumusetile naturii, am urat-o pe Kitty pentru ca ii facea lui Sandy viata amara si m-am bucurat cand si-a gasit si ea dragostea. Nu ai cum sa nu iubesti acest anime si nu ai cum sa nu-ti aduci aminte cu drag de ciorapii ei strengaresti si de coditele ei dragute. Din toate aceste motive, si multe altele, Sandy Bell este desenul meu animat numar unul dintre toate cele difuzate de catre TVR (1 si 2) in anii ’90.
Si am incalecat pe o sa si v-am spus povestea asa. Acum asteptam povestile voastre din copilarie. Care este topul vostru al desenelor copilariei?