Desene Animate: Super Friends (1973-1974)

Acum mult timp am trecut rapid in revista seria de desene animate din anii ’70-’80 care ii avea ca personaje pe supereroii din Justice League. Intitulata “Super Friends“, seria a fost compusa din 7 mini serii, fiecare cu un nume si un cast usor diferite fata de celelalte. Pentru ca zilele acestea tot discutam despre Superman, Batman si Justice League, m-am hotarat sa reiau tema si sa aloc cate un articol fiecarei mini serii animate in parte.

Prima serie, denumita chiar “Super Friends“, a fost lansata pe 8 septembrie 1973, pe NBC si a fost produsa si realizata de catre Hanna si Barbera in asociatie cu National Periodical Publications. Supereroii prezenti in aceasta serie sunt Superman, Batman (si Robin), Wonder Woman si Aquaman. Alaturi de ei se afla niste asa numiti “junior superheroes“, Wendy Harris, Marvin White si Wonderdog (un fel de Scooby Doo). Cei trei nu au o putere anume si sunt doar, din punctul meu de vedere, de umplutura. In anii ’70 erau la moda, mai ales in desenele animate, personajele “goofy” care, cica, dadeau o nota de umor. Sunt un fel de Jaja Binks vintage: fara umor si in plus.

MV5BMTc2NjQ3NDkwN15BMl5BanBnXkFtZTcwNDA0NjMwNA@@._V1._SX640_SY480_

Dar asta nu inseamna ca seria nu este buna. Din contra, mi se pare una dintre cele mai coerente si bune serii de desene animate cu supereroi din acea perioada. Fiecare episod, cu o durata de o ora, povestea cate o aventura a super prietenilor in lupta lor impotriva unor eroi negativi, anuntata de catre computerul TroubleAlert. Acesta este localizat in sediul central al Super Friends, Hall of Justice, acolo unde se afla si consola CDQ prin care colonelul Wilcox mentine legatura dintre guvern si eroii nostri, in cazuri de urgenta.

CDQ Super Friends

Pe langa eroii principali, avem si cateva aparitii ale altor super eroi precum the Flash, Plastic Man si Green Arrow. Aceasta serie este si prima aparitie animata a lui Plastic Man care apoi, in 1979, beneficiaza de prorpiul show animat, The Plastic Man Comedy/Adventure Show.

Aparitia lui Plastic Man in Super Friends

Pe langa toti acesti super eroi, exista o tema care apare des pe parcursul celor 16 episoade ale seriei: tema ecologica. Mi se pare amuzant ca multe desene animate din anii ’70, ’80 sau chiar ’90 insista pe salvarea planetei, a naturii si a merdiului inconjurator, dar, in acest moment, multe voci inca sustin ca nu exista “global warming”. :)) Cum sa nu! :)) Dar, in fine, asta este o alta discutie.

Revenind acum la ale noastre, va las in compania primului episod Super Friends, denumit “The Power Pirate“, unde ii vedem pe super eroii nostri ajutand doua trenuri de la coliziune, salvand un vas britanic si rezolvand un mister care implica sabotaj.

Vizionare placuta!

Voci:

Sherry Alberoni – Wendy
Norman Alden – Aquaman, Flash, Green Arrow, Plastic Man
Danny Dark – Superman
Shannon Farnon – Wonder Woman, Martha Kent
Casey Kasem – Robin, Jor-El
Ted Knight – Narator
Olan Soule – Batman, Jonathan Kent (in “The Planet-Splitter”)
John Stephenson – Colonel Wilcox
Franklin Welker – Marvin, Wonder Dog

Regizor: Charles A. Nichols
Scenariu: Jack Cole, Gardner Fox, Mort Weisinger

WIKI \\ IMDB

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back