Stiri animatie: Noua imagine controversata a Meridei

Tot vreau de ceva vreme sa imi exprim si eu parerea vis-a-vis de noul scandal din lumea animatiei, legat de makeover-ul suferit de rebela Merida. In urma cu putin timp Disney a postat pe site-ul oficial o noua imagine a Meridei, mult mai matura, mai sexy si mai glam. Acest makeover a fost realizat cu putin inainte de introducerea Meridei in seria printeselor Disney.

brave merida makeover

Noul look a Meridei a creat o adevarat controversa, atat in online cat si in offline, avand-o pe creatoare Meridei, Brenda Chapman, ca principala sustinatoare a reveniri Meridei la imaginea intiala. Brenda, castigatoarea unui premiu Oscar pentru filmul “Brave”, a condamnat Disney pentru aceasta miscare denumind-o “a blatantly sexist marketing move based on money (o miscare sexista de marketing, bazata pe bani)“. Personajul Merida a fost inspirata de fetita de 13 ani a Brendei si a fost menita sa fie un model pentru fetite. Incapatanata, dar curajoasa, nerespectand cliseele legate de fetite, profund legata de familie si tot ce inseamna iubirea pentru parinti si frati.

In aceste conditii este de inteles de ce lumea nu a privit cu ochi buna noua alura matura si sexy a Meridei, cu o talie micuta, sani mult mai proeminenti si privire senzuala. Desi nu sunt fana a acestei animatii si mi-am exprimat de cateva ori dorinta de a vedea iar o printesa Disney realizata in acelasi fel ca Aurora sau Belle, inteleg perfect revolta Brendei si a fanilor Brave. Fetele si femeile nu sunt de un singur fel. Printesele la fel. Nu toate printesele trebuie sa fie niste papusi Barbie si nu oricine isi doreste sa isi petreaca viata concentrandu-se doar pe momentul in care printul mult visat va aparea. Nu vreau sa o dau acum in propaganda feminista (nu sunt genul, nu ma pasioneaza nici acest cliseu), dar Merida chiar mi se pare un model bun de urmat pentru multe fetite care nu vad uneori decat sclipici in fata ochilor.

Din fericire Disney a schimbat imaginea modificata iar Merida s-a reintors la atitudinea si imaginea care a consacrat-o cu adevarat ca printesa Disney. Dar oare asta va opri Disney din modificarea fara rost a printeselor sale? Sa a vedem… Momentan asteptam noi informatii despre animatia “Frozen” si despre personajele de acolo.

Voi ce parere aveti despre aceasta miscare a companiei Disney? Credeti ca au dreptate atunci cand limiteaza ideea de printesa doar la rochii, sclipici si feti frumosi?

http://www.guardian.co.uk/film/2013/may/16/disney-princess-merida-makeover
http://www.marinij.com/millvalley/ci_23224741/brave-creator-blasts-disney-blatant-sexism-princess-makeover

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back