Controversa in lumea lui Tom si Jerry

Am tot vorbit mult in ultima vreme, pe Facebook, despre Tom si Jerry si despre cat de mult ne-au infrumusetat copilaria si cat de incredibil pare ca au trecut 73 de ani de la lansarea primei animatii cu cei doi “frenamici”.
Astazi vreau sa supun dezbaterii o petitie, lansata in urma cu aproximativ 2 saptamani, care cere sefilor de la Warner Bros sa nu scoata short-urile “Casanova Cat” si “Mouse Cleaning” de pe volumul doi al colectiei Tom & Jerry: The Golden Collection.

TomAndJerry_GoldenCollectionV2

Motivele pentru care aceste short-uri au fost eliminate sunt…stereotipurile rasiale prezente in cele doua animatii. Protestatarii subliniaza faptul ca, in general, multe dintre animatiile WB si/sau Tom si Jerry realizate in acea perioada (anii 40-50) contin astfel de stereotipuri si ca unele au fost deja lansate pe primul DVD al colectiei (vezi “His Mouse Friday” si “Saturday Night Puss“). Fanii doresc sa convinga sefii de la Warner Bros sa nu stirbeasca integrala Tom si Jerry si sa o prezinte full, asa cum este ea in realitate.

Ce parere aveti despre aceasta petitie si despre decizia celor de la Warner Bros? Este cazul sa incepem sa cenzuram animatii vechi doar pentru ca in acea perioada lumea era altfel sau este bine sa prezentam lucrurile asa cum au fost si sa invatam din ele? Asteptam cu interes parerea voastra.

Mai jos aveti cele doua animatii “inculpate”.

Mouse Cleaning

Casanova Cat

Tag-uri:

  • abe

    De ce nu cenzureaza desenele ce sunt cu violente si alte porcarii care nu-i invata nimic bun pe copii decat sa fie violenti si sa aiba un limbaj…? Sa lase in pace desenele astea care sunt dragute si se pot invata lucruri interesante din ele.

  • Mara

    @ABE,
    Sunt curioasa ce crezi tu ca te pot invata desenele cu T&J. De acord – sunt niste desene dragute, amuzante, am crescut si eu cu ele, insa… hai sa nu fim ipocrite, bine?

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back