The Brave Little Toaster (1987)

In ziua de astazi suntem obisnuiti sa vedem jucarii care prind viata si care-si cauta stapanii, dar in anii ce au trecut existau alte obiecte in casa omului care erau mai mult decat “meets the eye”. ;)

In 1980 scriitorul si poetul american Thomas M. Disch scria povestea unor obiecte casnice care pornesc in cautarea stapanului lor. Lampa, patura electrica, radioul, aspiratorul si toasterul sunt micii protagonisti ai romanului The Brave Little Toaster aparut pentru prima oara in editia de august 1980 a The Magazine of Fantasy and Science Fiction. In 1987 compania Disney adapteaza povestea sub forma unui film de animatie cu acelasi nume. Filmul a fost produs de catre Hyperion Pictures si The Kushner-Locke Company iar mai multi membri originali ai Pixar Animation Studios au lucrat la el.

Sunt sigura ca va intrebati deja cum de nu stiti aceasta animatie marca Disney. Filmul nu a avut mare succes in cinematografe, dar s-a bucurat de o oarecare popularitate prin lansarea sa pe casete video. Cum la noi, in perioada comunista, casetele video nu se gaseau asa de usor, este oarecum de inteles ca filmul nu a devenit cunoscut. Restul lumii insa a putut sa se bucure si de doua continuari, The Brave Little Toaster Goes to Mars si The Brave Little Toaster to the Rescue, care au fost lansate la sfarsitul anilor 90. Din cunostintele mele nu cred ca nici aceste filme nu au fost comercializate la noi sau difuzate la tv.Intr-o cabana goala de la tara traiesc cinci prieteni: Radio (Jon Lovitz), Lampy (Tim Stack), Blanky (Timothy E. Day), Kirby (Thurl Ravenscroft) si Toaster (Deanna Oliver). Ei isi asteapta cuminte stapanul, un baietel pe care nu l-au mai vazut de muuult timp. Speranta dainuie in ciuda timpului, dar, in momentul in care un agent imobiliar vine la cabana si pune un semn “De Vanzare” ei realizeaza ca stapanul lor nu se mai intoarce. Hotarati insa sa nu renunte la el, cei cinci pornesc intr-o calatorie care ii duce in oras in cautarea micului baietel care le este atat de drag.

In ciuda succesului moderat la box office, filmul a fost nominalizat la festivalul Sundance, in 1988, la sectiunea Grand Jury Prize si a fost extrem de aproape de victorie. Motivul pentru care nu a castigat se pare ca a fost faptul ca juriului i-a fost teama sa dea acest premiu unei animatii deoarece lumea nu ar mai fi luat in serios intreaga festivitate. Deh, cica era pueril sa dai premii unor animatii. /:) Noroc ca lucrurile s-aru schimbat radical in acest moment.

Si daca tot discutam despre ziua de azi va pot spune ca Waterman Entertainment planuieste sa inceapa lucrul la un remake al acestui film care sa combine tehnologia CGI cu live-action. De abia astept!

Dar gata cu vorbaria si hai sa urmarim filmul. Daca aveti vreun copil mic prin preajma va sugerez sa il luati in brate si sa va uitati impreuna la The Brave Little Toaster pentru ca niciun copil nu are voie sa rateze un film Disney.

WIKI IMDB

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back