Toshi Gordian

N-am mai povestit de mult timp despre o serie mecha si cred ca e pacat, mai ales ca genul este foarte bine reprezentat in lumea anime. Stiu ca multi dintre voi n-ati vazut mai departe de Voltron sau Macron sau hai sa zicem poate si Gundam. In trecut am mai vorbit despre serii produse in anii ’70-’80 si revin acum cu inca una din acea perioada. Seria a fost difuzata si in cateva tari europene dar din pacate pacate a ramas necunoscuta pentru noi.
Ca si concept, din punct de vedere al robotului principal, Toshi Gordian vine cu o noutate si anume aceea ca robotul nu se transforma dintr-un alt vehicul si nici nu se formeaza din mai multe parti care se unesc. Gordian este un super robot in care pilotul este “imbracat” in trei armuri ce intra una in cealalta. Acest concept a facut ca robotul sa fie considerat de fanii genului ca fiind extrem de special.

Poveste
O planeta a traversat orbita terestra lasand in urma un roi de asteroizi care a dat nastere unei ploi de meteoriti cu efecte catastrofale. Au urmat dezastre naturale ce au transformat Pamantul intr-un desert urias si aproape au distrus populatia umana. Supravietuitorii au inceput procesul de reconstructie ridicand mai multe orase-stat unul dintre cele mai importante fiind Victor City, fondat de profesorul Kyotaro Otaki, un om de stiinta ce studia biochimia spatiala. In apropierea orasului profesorul a construit si o baza secreta, numita Santore, in care se cautau cai ce urmau sa evite o alta catastrofa cosmica. Cand profesorul este ucis de un bandit, fiica sa Saori reuseste sa-i transfere constiinta in computerul bazei pentru a asigura continuarea proiectului. Cu ani in urma omul de stiinta decoperise in resturile de meteoriti, un mineral (X-Tron) ce avea proprietati uimitoare din care se putea realiza o armura idestructibila. Si cum aceasta substanta avea nevoie de un mediu special pentru a fi purificata, sub Victor City fusese creat un ambient care sa serveasca acestui scop.
Constient de valoarea descoperirii sale si de ce s-ar putea intampla daca ea ar cadea in maini gresite, profesorul a construit trei roboti, Protesser, Dellinger si Garbin, cu marimi diferite, care intrau unul in interiorul celuilat si care formau un super robot numit Gordian.
La saisprezece ani dupa moartea profesorului Victor City este asediat de armata Madocter condusa de o dinastie straveche, al carui scop era eliminarea oamenilor, considerati inferiori, si de a dobandi cunostintele legate de proiectul profesorului.

Daigo Otaki este un tanar de 17 ani care, dupa de fusese crescut fara parinti in linistitul Cape Village, se hotaraste sa paraseasca locul unde crescuse si insotit de Clint, o pantera-robot, sa se alature armatei din Victor City pentru a lupta impotriva armatei Madocter.
In urma unor evenimente, Daigo descopera ca Saori este sora sa mai mare si ca profesorul fusese tatal sau. O alta descoperire este aceea ca el si sora lui fusesera supusi unor experimente de catre profesor, pentru a putea schimba “energie emotionala” cu robotul . Baiatul ajunge sa-l piloteze pe Gordian si curand ajutorul sau va deveni vital in lupta dusa de mica armata din Victor City. Cand in urma unei batalii ajunge din intamplare in susbsolul din Victor City si intra in contact cu substanta X-Tron care era si sursa de energie a robotului, fapt care face mai apoi ca Gordian sa obtina o forta destructiva incredibila.

Armata Madocter reuseste sa intre in oras dar locuitorii se refugiaza in Santore si razboiul continua. Intr-un moment de acalmie se intalmpa un fenomen solar despre care se spunea ca are loc doar inaintea unei catastrofe planetare si pe care stiinta nu-l putea explica, asa ca o echipa din Santore pleaca sa afle adevarul despre el. Ei descopera in niste ruine o nava spatiala extraterestra si in interiorul ei il gasesc pe Adam, un locuitor al planetei Estrom, care le spune spune povestea razboiului dintre rasa lui si locuitorii planetei Dokma si rolul pe care il avusesera in aparitia Homo Sapiens. Tot el le spune despre existenta unei nave spatiale uriase care fusese construita special pentru a putea parasi Pamantul in cazul unei catastrofe si a calatori spre alte lumi.
Expeditia reuseste ca gaseasca nava construita de extraterestri dar pentru a functiona, motoarele sale aveau nevoie de X-Tron.
Urmeaza un nou conflict intre refugiatii din Santore si Madocter pentru ca acestia din urma voiau sa puna mana pe nava, dar Gordian reuseste sa castige lupta, chiar daca asta are ca rezultat distrugerea completa a orasului. Insa acesta nu este singurul pret platit: profesorul isi sacrifica existenta electronica pentru ca energia de care se folosea computerul sau sa fi transferata la tunurile X-Tron.

Pamantul se afla acum in pragul unei noi ere glaciare si grupul de supravietuitori se imparte in doua: o parte care decide sa paraseasca planeta la bordul navei extraterestre si sa plece in cautarea unei lumi noi si o parte care decide sa ramana pe Pamant in adapostul oferit de Santore.

Credite
Regie: Shigeru Yanagawa
Muzica: Masaaki Jinbo, Masayuki Yamamoto
Creator: Tatsuo Yoshida
Scenariu: Yu Yamamoto
Mecha design: Shoji Kawamori
Studio: Tatsunoko Production
Prima difuzare: 7 octombrie 1979 – 27 februarie 1981
Numar episoade: 73 x 30 minute

Voci
Yoshito Yasuhara … Daigo Otaki
Gara Takashima … Saori Otaki
Hiroshi Masuoka … Unknown G
Kazuya Tatekabe … Barbadas
Kiyonobu Suzuki … Dalf
Kôichi Kitamura … Saxinder
Masatô Ibu … Trosculs
Miki Kagawa … Elias
Reiko Suzuki … Chocoma
Rihoko Yoshida … Rose
Rokuro Naya … Barry Hawk
Tomomichi Nishimura … Baras
Yasuo Muramatsu … Dokuma Daiteito
You Inoue … Peachey
Yuusaku Yara … Clorias
Akira Murayama … Geronimo XVI
Eiko Yamada … Kathy
Hideki Fukushi … Fester
Hiroshi Masuoka … Kyutaro Otaki
Hiroya Ishimaru … Paul
Junji Chiba … Chief Rednose
Kazue Komiya … Anita
Kenichi Ogata … Dr. Hanamaki

Opening: “Toshi Gordian” / Daijirou Shiomi
Ending: “Kibou ni Mukatte Hashire” / Daijirou Shiomi

Intro japonez

Sigla italiana

Din pacate doar episodul 1 a fost subtitrat in engleza si va invit sa-l urmariti in continuare. Daca va place si vreti sa vedeti mai multe va invit sa vizitati canalul de Youtube giaffy71BIS unde puteti gasi intreaga serie dublata in italiana.

ANN ; Wiki

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back