Filmation’s Bravestarr (1987)

Nu cred ca a existat vreun copil care sa nu se fi jucat de-a cowboy-ii cand era mic. Eu sigur nu am fost o exceptie. Ma jucam cu cornetele si prin pivnite si imi inchipuiam ca sunt ori serif ori ajutor de serif. Din acest motiv seria “BraveStarr“, realizata de catre Filmation in 1987, a fost una dintre seriile mele preferate de desene animate.

Lansat in 1987, Bravestarr este ultima animatie realizata de catre Filmation. =(( Ideea acestui serial a venit odata cu personajul Tex Hex, realizat tot de catre Filmation in 1984, in timpul realizarii seriei Ghostbusters. Lou Scheimer a considerat ca acest personaj este atat de bine conturat incat a cerut echipei de creatie sa realizeze un serial western SF in jurul sau. Asa s-a nascut Bravestarr.

Actiunea seriei se petrece pe o lume straina, denumita New Texas, unde BraveStarr este un maresal galactic cu un background puternic. Stramosii sai sunt de origine indiana, el detinand astfel abilitatea de a invoca spiritele animalelor pentru a-l ajuta in infrangerea inamicilor. Cele patru puteri ale sale sunt:
– ochi de soim
– urechi de lup
– puterea unui urs
– viteaza unei puma

Ajutorul sau loial este calul Thirty Thirty, ultimul descendent al unei civilizatii de caini bionici, Equestroids, care patrulau acest pamant in urma cu mult timp. Daca Bravestarr este un tip calm, nu acelasi lucru putem spune despre Thirty Thirty. Temperamentul sau vulcanic este unul dintre subiectele de certuri dintre cei doi. In primul episod al seriei una dintre aceste dispute duce la o separare a celor doi si explica, in acelais timp, cum s-au intalnit ei pentru prima oara.

Pe langa cei doi se mai afla personajele urmatoare:
Handlebar – extraterestrul barman care ii serveste pe cei doi maresali cu o bautura denumita “sweetwater” si care le asculta povestile moralizatoare care sunt inserate in fiecare episod.
Deputy Fuzz – este un caine bastinas si are rolul de amuzament in acest serial.
Judge J.B. McBride – este febletea lui Bravestarr, uneori chiar venindu-i in ajutor folosindu-se de o arma primita in dar de la bastinasi.
Shaman – este consilierul spiritual al lui Bravestarr.
Doc Clayton – este pacifistul doctor afro-american al orasului.
Commander Kane – este omul de stinta desemnat cu realizarea armelor pentru Fortul Kerium, baza echipei lui Bravestarr.

Pe cealalta parte il avem pe Tex Hex, despre care v-am povestit la inceputul articolului. El este liderul bandei lui Stampede, o fiinta demonica care apare sub forma unui schelet si care i-a dat lui Tex puteri magice. Pe langa el se afla diferite personaje ca Skuzz (varul lui Fuzz si singurul bastinas care a ales o viata de criminal), Sandstorm, Thunderstick, Cactushead, Dingo Dan si multi altii.

Lupta cea mare se da pe mineralul Kerium care este mai valoros decat aurul si care este necesar pentru fuctionarea diferitelor civilizatii din Univers. Fiecare episod este centrat pe incercarea lui Bravestarr de a-l impiedica pe Tex sa fure pretiosul mineral.

Serialul este format din 65 de episoade, iar in 1988 a fost lansat si un film care povesteste inceputurile lui Bravestarr si descoperirea Keriumului. Mattel a realizat de asemenea si o serie de action figures menite sa creasca interesul pentru acest serial. Toate figurinele au fost lansate in aceasi perioada ca si primele episoade ale seriei de desene animate.

Mai multe despre aceste figurine AICI. Din nefericire nici serialul, nici filmul si nici seria de action figures nu a avut succesul scontat, Filmation inchizandu-si portile la un an dupa realizarea lor. :( Cu toate acestea eu am ramas cu acest personaj in suflet si se incadreaza in randul celor care imi aduc aminte de weekend-urile din copilarie cand ma uitam, in camera parintilor, la desene animate pe canalele sarbesti.

Din acest motiv vreau sa va invit acum la film, BraveStarr: The Legend, in speranta ca el o sa va aduca si voua aminte de minunata lume a copilariei. Vizonare placuta!

WIKI

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back