Profil de Banda Desenata: intalnire cu Sandu Florea

Asa cum anuntam AICI si AICI, am ajuns la Salonului European de Bandă Desenata, la masa rotunda: Profil de Banda Desenata, cu participarea artistului Sandu Florea. De asemeni, au participat si autorii cartii “Istoria benzii desenate românești, 1891-2010”, Dodo Niță și Alexandru Ciubotariu. Inainte de toate, vreau sa va spun ca mi-am cumparat si eu cartea :P si am avut o placere extraordinara citind-o. Revenind la conferinta, lucrurile s-au intamplat cam asa:

Dodo Nita, co-autorul cartii de care spuneam mai sus, il prezinta pe domnul Sandu Florea. Acesta luind cuvantul, prezinta un fel de istorie universala a benzilor desenate, dar bineinteles cu mai mult accent pe benzile desenate din America.

In perioada interbelica, atunci cand filmele si desenele animate se realizau numai sub forma de scurt metraj, benzile desenate aveau aceeasi forma, adica erau destul de scurte. Apoi a urmat moda filmelor de lung metraj si si-au facut aparitia si reviste specializate de benzi desenate (vezi primul numar cu Superman vandut cu 1 milion dolari). De precizat ar mai fi ca odata cu aparitia supereroilor, revistele de benzi desenate apareau lunar, chiar si in vreme de razboi. Dupa razboi a urmat perioada in care mai toate editurile s-au dezvoltat, iar unele dintre ele, cum ar fi Marvel si DC Comics ajungind azi la cifre de afaceri de peste 2 miliarde de dolari. Dupa introspectia in istoria benzilor desenate, au urmat 2 filme filmate si montate de insusi Sandu Florea la 2 mari expozitii de BD, una dintre ele fiind chiar in NY

Momentul intrebarilor din sala a fost destul de interesant pentru ca am aflat urmatoarele:

– Daca esti un bun desenator si vrei sa te afirmi, este bine sa iti cauti o editura, un bun pont a fi targurile de carte.
– Domnul Sandu Floarea a creat si personaje proprii, insa este mare fan Batman si Conan
– Exista o diferenta mare intre Comicsurile europene ( Franta si Belgia) si cele din America. Diferenta ar fi ca europenii lucreaza cel mult 2 la o banda desenata si publica mai rar iar toate deciziile privind benzile desenate ( story, cerneala, tus) le apartin. Pe cand in America, o echipa intreaga de 5 oameni lucraeza la un comic book, pentru aparitii lunare, indiferent de conditii sociale sau economice (scriam mai sus ca si in timpul razboiului mondial, benzile desenate apareau lunar).
– Viitorul benzilor desenate va fi lumea digitala. Acelasi lucru spunea, daca va amintiti si Stan Lee intr-un interviu publicat pe blog pe la inceputul anului. Deci Ipad, Iphone, here we come !
– Daca vrei totusi sa ajungi la Marvel sau DC sau la orice alt publisher mare din lume, este bine sa iti gasesti un agent. Acelasi lucru l-a facut si Victor Drujiniu, colegul Adei, despre care a tot povestit si care ne-a promis ca va publica schitele pentru Marvel la noi pe blog. Yeeyy ! Chiar mi-a povestit Ada despre perseverenta lui Victor si cat de mult timp petrecea desenind si informindu-se despre aceasta lume a benzilor desenate. Visul i s-a indeplinit… deci …SE POATE !

Am parasit Salonul European de Banda Desenata cu zambetul pe buze, pentru ca intrasem in posesia semnaturii domnului Sandu Florea, iar eu pe langa autograf, mi-am cumparat si Istoria benzii desenate românești.

DSC03101 DSC03104 DSC03129 DSC03107 DSC03131 DSC03134 DSC03140 DSC03150 DSC03152

Update !

Pe salonbd.ro, a aparut si lista castigatorilor trofeului Sandu Floarea, premii acordate vineri la eveniment.

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back