The Flintstones

Meet The Flintstones!

Ce-mi mai plac William Hanna si Joseph Barbera! De la Scooby Doo la The The Flintstones… Aceeasi producatori, acelasi desen animat de calitate care mi-a colorat copilaria.

The Flintstones! Sa vedem…A aparut in 1960 si se presupune ca s-ar inspira dintr-un serial din anii ’50, The Honeymooners, mai ales in ceea ce priveste tipologia personajelor si a relatiilor dintre ele. Buuun…Dar ce se intampla de fapt in The Flintstones? Pai, daca ma intrebi pe mine, imaginea de ansamblu e, practic, un tablou- parodie, (cutie de rezonanta pentru societatea americana a anilor ’60-‘ 70), unde comicul de situatie e la el acasa. Aventura se petrece in Epoca de Piatra, lucru evidentiat, bineinteles printr-un umor fin, prin integrarea intregii familii lexicale a cuvantului “piatra” in tot ceea ce insemna universul Bedrock (orasul unde locuiesc personajele, tradus- “Piatra de Baza”), chiar si cele doua familii in jurul carora de desfasoara intreaga actiune avand nume din aceeasi arie, Flintstones– “Pietris Fin”, Rubble– “Pietre Sfaramate”. Dupa cum spuneam, actiunea se petrece in Bedrock, in jurul a doua familii, prietene si vecine, care trec printr-o serie de intamplari, care desi incadrate in cotidian, sunt iesit din comun de amuzante :D. Cel mai bun exemplu mi se pare episodul in care Fred trece printr-o serie de peripetii incercand sa ii faca o surpriza Wilmei cumparandu-i un pian cu ocazia aniversarii a zece ani de la casatoria lor (motivul pentru care Fred isi aminteste de aceasta zi este si mai amuzant- pica in aceeasi zi cu Trash Day :))). Ceea ce mi se pare interesant si amuzant deopotriva este si faptul ca, desi traiesc in Epoca de Piatra , personajele beneficiaza de o tehnologie de un nivel avansat, extrem de eco :)), mamutul este un foarte bun aspirator, televizorul functioneaza foarte bine fara curent electric ( sau au curent electric ? @-)), iar dinozaurii inlocuiesc tot ceea ce inseamna masinarii, Fred mai are probleme cu franele, dar Fred e Fred ;).

Si inca putin despre personaje…Incep, bineinteles cu familia Flintstone:). Fred este capul familiei, cel putin atunci cand nu are Wilma tigaia la indemana :D. Ce imi place cel mai mult la el, in afara de dispozitia rapid schimbatoare, este toleranta fata de, sa-i zicem, neindemanare (cand e vorba de a lui, bineinteles :))) si nici nu mai vorbesc de talentul lui deosebit de cantaret, trebuie sa recunosc, e singurul care a reusit sa sparga toate geamurile doar prin cateva note (ne amintim episodul Hot Lips Hannigan…). De fapt, Fred imi aminteste putin de tata, cu deosebirea ca Fred chiar e amuzant :D. Wilma este o persona puternica, hotarata al carei rol, ma gandesc, ar fi acela de al trezi pe Fred la realitate, sau cel putin de a accentua fazele amuzante ale lui Fred prin contrast:)). Cea care reintregeste dinastia Fintstone este Pebbles. Si ce s-ar face omul/ Fred fara cel mai bun prieten al lui, Dino, care ii ocupa strategic de fiecare data locul pe canapeaua de la TV:D? Sa nu uit de familia- oglinda, Rubble, Barney, Betty si, mai tarziu, Bamm Bamm. Cei doi sunt foarte asemanatori cu vecinii lor preferati, cu deosebirea ca ei par mai “recuperabili”…

Mai sunt multe de scris, dar mai bine va las sa (re)descoperiti! ;)

Voci:

Fred Filntstone- Alan Reed
Barney Rubble, Dino- Mel Blanc
Wilma Flinstones, Pebbles Flintstones- Jean VanderPyl
Betty Rubble- Bea Benaderet (1960- 1964), Gerry Johnson (1964- 1966)
Bamm Bamm- Don Messick

Producatori:

William Hanna
Joseph Barbera

Episoade:
Season 1 (1960-1961)- 28 episoade
Season 2 (1961-1962)- 32 episoade
Season 3 (1962-1963)- 28 episoade
Season 4 (1963-1964)- 26 episoade
Season 5 (1964-1965)- 26 episoade
Season 6 (1965-1966)- 26 episoade

Puteti gasi descrierea tuturor episoadelor aici:)

An aparitie: 1960

Surse:

Wikipedia

Museum TV

Toonopedia

The Flintstones & Hanna-Barbera Page

Siii, nu ma pot abtine sa nu recomand episodul meu preferat…:)Enjoy!

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back