Tales from Earthsea

Pregatiti-va pentru o mica sedinta de hipnoza. Gata? Incepem: “N-ati vazut niciun film de la Studio Ghibli…N-ati vazut niciun film de la Studio Ghibli…N-ati vazut niciun film de la Studio Ghibli. Nu stiti cine este Hayao Miyazaki…Nu stiti cine este Hayao Miyazaki…Nu stiti cine este Hayao Miyazaki.”
OK, acum sunteti pregatiti sa vedeti filmul ;))

Am facut aceasta mica gluma pentru ca, pana sa vad filmul, am citit foarte multe opinii negative despre el, ca sa descopar la vizionarea lui ca nu este nici pe departe atat de slab precum spuneau unii. E adevarat ca el nu se ridica la standardele cu care suntem obisnuiti atunci cand vorbim de filmele produse de Studio Ghibli dar este cu mult peste multe, foarte multe alte filme produse de alte studiouri. Dazamagirea majoritatii a venit de la prea multele asteptari pe care le-au avut atunci cand au aflat ca este regizat de Goro Miyazaki, fiul lui Hayao Miyazaki. Ei credeau ca acesta este copia fidela a tatalui sau si probabil asteptau chiar sa-l intreaca in ale regiei (?) dar nu s-au gandit ca este primul lui film si ca pana la acel moment Goro nu mai avusese o experienta care macar sa se apropie de ceea ce inseamna regia unui film. Eu nu obisnuiesc sa ma leg de astfel de lucruri (si va sfatuiesc si pe voi sa incercati sa faceti acelasi lucru) si poate de aceea experienta vizionarii acestui film a fost una cat se poate de placuta. Da, am remarcat defectele pe care le are dar repet, am vazut altele mult mai slabe decat acesta.

tales from earthsea

Sa trecem totusi la detaliile despre film: este unul relativ nou, produs in anul 2006 dupa cartile scrise de Ursula K. Le Guin in seria Earthsea (serie pe care eu inca n-am apucat s-o citesc dar planuiesc s-o fac). Scenariul este o combinatie intre prima, a treia si a patra carte din serie si initial trebuia sa fie regizat de insusi Hayao Miyazaki, conform intelegerii pe care acesta a avut-o cu Le Guin dar la momentul cand acest lucru trebuia sa se intample el inca era prins in alt proiect si i-a pasat regia fiului sau.

earthsea11 earthsea06 earthsea13

In regat situatia incepe sa se deterioreze, oamenii incep sa se comporte ciudat, vremea nu este cum ar trebui sa fie, dragonii, care pana atunci statusera departe de teritoriile oamenilor, incep sa-si faca aparitia si nimeni nu isi da seama care este cauza tuturor relelor. Si ca lucrurile sa fie si mai rele, printul Arren isi injunghie tatal (regele), ii fura sabia si dispare. Vrajitorul Ged, care incerca sa descopere ce nu e in regula, il intalneste pe tanarul print fugar si il convinge sa calatoareasca impreuna pentru a descoperi adevarul. Ei se vor intalni cu o veche pritena a lui Ged, pe nume Tenar, si cu fiica adoptiva a acesteia, Theru.
Curand vor descoperi ca sursa tuturor relelor este vrajitoarea Kumo*. Arren se va vedea nevoit sa-si infrunte demonii, sa-si descopere adevarata natura si sa-si canalizeze puterile ce zaceau in el pentru a salva regatul de la pieire, iar Theru….ei bine, Theru are si ea partea ei de mister dar n-am sa va spun care este :->

* O parte dintre numele pe care le-am folosit in poveste vor fi diferite fata de ce veti auzi in film si asta pentru ca cele folosite de mine sunt cele originale japoneze, iar cele din film sunt din varianta engleza – Ged este Sparrowhawk, Kumo este Cob etc.

earthsea03 earthsea04 earthsea09

earthsea19 earthsea20


N-am avut la indemana decat varianta dublata in engleza a filmului dar daca aveti ocazia s-o vedeti pe cea originala japoneza, s-o faceti ;)

Once Man and Dragon were one. Man chose Land and Sea, Dragon chose Wind and Fire.”

Titlu Original: Gedo Senki
Titluri alternative:
Cuentos de Terramar (Spania)
Die Chroniken von Erdsee (Germania)
I Racconti di Terramare (Italia)
Legenden om Jordhavet (Danemarca)
Legender från Övärlden (Suedia)
Les Contes de Terremer (Franta)
Opowieśći z Ziemiomorza (Polonia)
Gedo Senki – Tales from Earthsea
Record of the Gedo War – Tales from Earthsea
Tales from Earthsea
Tales of Ged

Credite
Regie: Goro Miyazaki
Scenariu: Goro Miyazaki, Keiko Niwa
Concept original: Hayao Miyazaki (Shuna no Tabi)
Poveste Originala: Ursula K. Le Guin
Muzica: Tamiya Terashima
Studio: Studio Ghibli
Data premiera: 29 iulie 2006
Durata: 116 minute
Generic de sfarsit: “Theru no Uta” / Aoi Teshima

Voci varianta japoneza
Junichi Okada … Prince Arren
Aoi Teshima … Theru
Bunta Sugawara … Ged
Jun Fubuki … Tenar
Yuko Tanaka … Kumo
Kaoru Kobayashi … Regele

Voci varianta engleza
Matt Levin … Arren
Blaire Restaneo … Theru
Timothy Dalton … Sparrowhawk
Mariska Hargitay … Tenar
Willem Dafoe … Cob

earthsea01 earthsea02 earthsea05

earthsea07 earthsea08 earthsea10

earthsea12 earthsea14 earthsea15

earthsea16 earthsea17 earthsea18

In urma cu cateva zile s-a anuntat ca filmul va fi lansat in sfarsit si pe piata americana, de catre Disney si Touchstone Pictures. Lansarea vine atat de tarziu din cauza intelegerii tacite cu Sci-Fi Channel, care a difuzat seria live action bazata pe acelasi subiect. Data: 13 august.

ANN ; IMDb ; Nausicaa.net

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back