Fairy Florence

Suntem obisnuiti ca atunci cand vorbim despre spectacol grafic in lumea anime, gandul sa ne duca aproape de fiecare data la filmele lui Miyazaki. Exista insa cateva, e adevarat ca mai putin cunoscute, care nu sunt cu nimic mai prejos si care nu trebuie lasate sa fie acoperite de praful uitarii. Despre doua-trei dintre ele am vorbit deja si le-am pus tag-ul “comori ascunse”, iar astazi a venit vremea sa o fac din nou.

Va recomandam acum ceva timp filmul The Legend of Sirius, produs in 1981 de compania Sanrio, un foarte frumos spectacol vizual bazat (lejer) pe personaje din mitologia greaca/romana.
Trebuie spus ca Sanrio, in comparatie cu alte companii, nu are foarte multe titluri anime in portofoliu, si au incetat producerea acestora in urma cu foarte multi ani mergand mai mult in directia liniilor de jucarii, cadouri si diverse accesorii – daca vedeti pe undeva produse din franciza Hello Kitty, la Sanrio trebuie sa va ganditi.

Ultimul film marca Sanrio, inainte de a anunta ca renunta la astfel de productii, a aparut in anul 1985 si e cunoscut in general sub numele de A Journey Through Fairyland. Totusi eu am sa folosesc numele Fairy Florence care este traducerea englezeasca de la numele japonez al filmului, adica Yousei Florence.

florence_cover

De ce zic ca Fairy Florence este o comoara ascunsa? In primul rand pentru ca acest film este unul dintre putinele in care fiecare cadru a fost desenat manual (cred ca stiti cu totii ce inseamna asta). In al doilea rand pentru ca, asa cum ziceam este un spectacol vizual magnific, plin de culoare si fantezie. In al treilea rand, dar nu mai putin important decat celelalte, pentru ca pe soundtrack-ul lui se afla piese celebre din muzica clasica.

Sa trecem la poveste:
Michael canta la oboi si urmeaza cursurile unei scoli de muzica, dar cea mai mare placere a lui este sa-si petreaca timpul in sera scolii ingrijind florile de acolo si cantandu-le in fiecare zi. Din aceasta cauza se intampla de multe ori sa intarzie la repetitii si in final va ajunge sa fie exclus din orchestra scolii si obligat sa renunte la cursuri. Lovitura este cu atat mai grea cu cat baiatul facea parte dintr-o familie de muzicieni foarte cunoscuti si viata lui trebuia sa urmeze acelasi curs ca al parintilor lui. Inainte de a pleca, Michael merge sa-si ia ramas bun de la florile mult-iubite si atunci ii apare in fata Florence, zana florilor. Ea ii da o bagheta magica si il roaga sa mearga in Regatul Florilor unde sa traiasca fericiti impreuna. Insa pentru a ajunge acolo Michael trebuie sa scape de atacurile unui spirit numit Musica si a acolititlor lui.

Cum va fi aceasta calatorie fantastica, daca Michael va reusi sa ajunga in Regatul Florilor si daca el va renunta sau nu la muzica, va las sa descoperiti singuri.

Se spune ca Shintaro Tsuji, creatorul lui, s-a inspirat din Fantasia lui Disney, si poate ca asa este, insa mie viziunile mi se par total diferite. Nu sunt un expert in domeniu si acesta este singurul comentariu pe care am sa-l fac in legatura cu acest subiect, spun insa ca acest film merita macar tot atata atentie cat i s-a dat si productiei Disney.

Credite
Creator: Shintaro Tsuji
Regie: Masami Hata
Scenariu: Kyu Takabatake
Muzica: Naozumi Yamamoto
Art Director: Yukio Abe
Producator: Shintaro Tsuji
Companie: Sanrio
Premiera: 19 octombrie 1985
Durata: 90 minute
Voci:
Masachika Ichimura … Michael
Tomoko Mariya … Florence
Asei Kobayashi … Music Teacher
Miyuki Nakajima … Musica

ANN ; IMDb
Piesele clasice sunt interpretate de Orchestra Filarmonica din Tokyo.

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back