Magic Knight Rayearth

Ce legatura poate exista intre anime mahou shojo si Ford, Mazda, Honda, Nissan, Toyota, Subaru, Mitsubishi, Chevrolet si … Tatra ;))?
Am descoperit de curand un serial de prin anii ’90, despre care pot sa spun ca imi place foarte mult (bine, atat cat am vazut din el, pentru ca nu l-am terminat). Descoperirea mea se datoreaza celor doua articole scrise despre CardCaptor Sakura si mai ales Tsubasa Chronicle, ocazii cu care am aruncat o privire cam peste toate creatiile iesite din mainile celor patru mangaka de la CLAMP. Trebuie sa va mai spun ca au fost doua motive pentru care m-am hotarat sa urmaresc acest anime: primul motiv este minunata poza pe care v-am aratat-o saptamana trecuta, iar cel de-al doilea este unul dintre genurile trecute in dreptul acestui titlu, si anume mecha (si gandul mi-a zburat la Ada ;)) ). Cum numele mi se parea cunoscut, am cautat prin niste liste vechi si asa am descoperit si ca planuisem la un moment dat sa-l vad dar cazuse in uitare.
Revenind la intrebarea cu care am inceput articolul, fac pariu (cu cei care n-au vazut serialul) ca nu stiti care este legatura. Ei bine, mare parte din personaje au numele inspirate din diverse modele ale tipurilor de masini enumerate mai sus. Un alt amanunt important legat de poveste este acela ca avem un personaj care este intalnit si in Tsubasa Chronicle si anume pe simpaticul Mokona (inca nu m-am lamurit daca este baiat sau fata :)) ), dar se pare ca nu este acelasi Mokona ci un fel de stramos.

magicknightrayearth6

Sa trecem la poveste.
Hikaru Shidou, Umi Ryuuzaki si Fuu Hououji sunt in excursie cu scolile lor si intamplarea face ca in acelasi moment sa se afle in Tokyo Tower. Deodata, o lumina puternica le orbeste si, in timp ce auzeau o voce care invoca pe Legendary Magic Knights pentru a salva Cephiro, sunt transportate intr-o alta lume. Acolo il intalnesc pe Clef, un personaj cu alura unui baietel, care le spune ca este Marele Mag din Cephiro si ele au fost aduse in aceasta lume pentru a o salva. Clef le explica ca in Cephiro dorinta puternica a unei persoane se transforma in realitate si in timp ce gandurile intunecate si frica produceau monstri, un gand curat si o vointa puternica putea crea adevarate miracole. Pillar-ul din Cephiro era persoana cu vointa cea mai puternica si rolul ei era acela de a mentine bunul mers al acelei lumi prin rugaciuni. Printesa Emeraude era acea persoana dar in acel moment puterea ei de a mentine linistea era mult micsorata si asta pentru ca fusese rapita si inchisa de Marele Preot Zagato.
Legenda spunea ca atunci cand Pillar si Cephiro erau in pericol, doar cei trei adusi din alta lume puteau sa gaseasca pe cei trei Rune Gods (Mashin), sa devina Magic Knights si sa lupte impotriva raului.
La inceput, fetele au fost speriate si chiar au refuzat sa creada ca acest lucru este posibil – mai putin Hikaru care a acceptat imediat povestea lui Clef – dar cand au aflat ca numai ducand la indeplinire aceasta misiune se puteau intoarce acasa, n-au avut de ales decat sa accepte. Insa Zagato afla de sosirea lor si o trimite pe Alcyone, o fosta ucenica a lui Clef care acum luase partea lui Zagato, sa le opreasca pe fete pentru ca legenda sa nu prinda viata. Clef reuseste sa le trimita pe fete spre Forest of Silence unde trebuiau s-o gaseasca pe Presea. Presea putea sa le faca arme vrajite dar urma si sa le dea ca insotitor in calatoria lor pe Mokona. Furios ca magul Clef le-a ajutat pe fete, Zagato il transforma in stana de piatra dar Clef reuseste sa faca o vraja care sa-i permita sa comunice cu fetele prin intermediul lui Mokona.
Fetele pleaca in aventura vietii lor si pe parcurs invata sa se bazeze una pe alta, invata ce este prietenia, loialitatea si sacrificiul de sine, aceste lucruri fiind esentiale pentru dobandirea mai tarziu a puterilor oferite de Rune-Gods. Intr-o lume ostila isi vor face aliati, isi vor convinge dusmanii sa nu le mai fie dusmani si, in final, isi vor indeplini misiunea. Povestea ascunde insa alte lucruri decat cele ce le afla ele la inceput.

Doar atat va pot spune despre serie pentru ca si eu am ajuns abia la jumatatea ei dar, din cate imi dau seama, mai este inca o poveste decat cea a lui Zagato si a printesei Emeraude, poveste despre care va voi spune dupa ce termin anime-ul.

Personaje
hikaruHikaru Shidou voce Hekiru Shiina
Desi are aceeasi varsta ca si prietenele ei, pare mult mai mica, prilej de mare suparare.
Familia ei conduce o sala de Kendo, Hikaru avand norocul (??) sa aiba 3 frati mai mari.
Baietoasa, copilaroasa dar cu o inima mare si o loialitate remarcabila, nu ezita sa intre in lupta pentru Cephiro.
Puterea magica i se trage din foc astfel ca vrajile ei sunt Arrow of Fire si Crimson Lightning.
Dupa ce devine Magic Knight il va avea companion pe Rune-God Rayearth.
Se pare ca in partea a doua a seriei va fi destinata sa devina noul Pillar pentru Cephiro dar va refuza sa se supuna acelei legi.

umiUmi Ryuuzaki voce Konami Yoshida
Unicul copil al unei familii foarte bogate, este foarte rafinata dar si rasfatata. Practicanta de scrima.
A fost cea mai indaratnica atunci cand a venit vorba sa intre in lupta pentru salvarea Cephiro-ului.
Desele “confruntari” cu Mokona fac deliciul seriei si mai relaxeaza atmosfera. Chiar daca par a fi pe picior de razboi se pare ca intre cele doua personaje este o legatura, Umi fiind singura care intelege limbajul lui Mokona.
In timp se ataseaza foarte mutl de Hikaru si Fuu.
Vrajile ei sunt bazate pe apa, Water Dragon si Azure Hurricane, iar Rune-God ii este Selece.

fuuFuu Hououji voce Hiroko Kasahara
Cea mai cerebrala dintre cele trei, reuseste sa aduca ratiune in actiunile lor.
Este foarte priceputa la tras cu arcul si a sustinut-o de la inceput pe Hikaru convinsa fiind ca doar asa se vor putea intoarce in lumea lor.
Vrajile ei sunt bazate pe aer si spre deosebire de celelalte doua, are posibilitatea de a vindeca si proteja cu Winds of Protection si Winds of Healing.
Cele pentru atac sunt Emerald Typhoon si Emerald Cyclone. Rune-God ii este Windam.
Dupa ce devine Magic Knight se pare ca nu mai are nevoie de ochelari, vederea ei imbunatatindu-se considerabil. Este singura al carei par nu se potriveste cu culoarea armurii.

clefMaster Mage Clef voce Nozomu Sasaki
Este cel mai puternic Mag din Cephiro drept pentru care este seful vrajitorilor. Rolul lui este de a conduce si protejaacea lume in momentele in care nu exista un Pillar.
Desi transformat in stana de piatra de catre Zagato, reuseste sa tina legatura cu fetele prin intermediul lui Mokona.
Prima aparitie este cea a unui baietel si nu reactioneaza foarte bine atunci cand i se spune asta.
Banuind cursul lucrurilor il va lasa pe Mokona in prija lui Presea pana cand fetele vor ajunge la ea. Are puterea de a invoca diverse creaturi pe care sa le foloseasca dupa nevoie.
Numele lui este luat de la Mazda Clef.

emeraudePrincess Emeraude voce Megumi Ogata
Facea parte din nobilimea din Cephiro si fusese aleasa, datorita vointei puternice, sa fie Pillar si astfel sa conduca si sa protejeze prin rugile ei acea lume.
Este singura care poate invoca persoane din alta lume atunci cand lumea ei este in pericol.
Se pare ca multi dintre monstrii aparusera pe lume pentru ca ea nu-si mai indeplinise datoria asa cum se cuvine.
Pe tot parcursul seriei incearca sa-l convinga pe Zagato, care o vizita frecvent in inchisoarea ei dintre ape, sa renunte la plnurile lui dar nu reuseste desi acesta o iubea.
Prin puterea vointei reuseste sa creeze un Mashin.
Numele ei vine de la Mitsubishi Emeraude

zagatoZagato voce Juurouta Kosugi
Marele Preot ce o slujea pe Emeraude, pare pe parcursul aproape intregii serii ca cel mai rau dintre rai.
La sfarsit (vorbesc aici despre primul sezon) se va vedea ca, desi actiunile i-au fost gresite, motivele ii erau totusi onorabile.
Nu este de acord cu sistemul din Cephiro, in ceea ce priveste rolul Pillar-ului, acesta fiind unul dintre motivele care il indeamna la revolta.
Desi motivul lui pentru lupta i se pare foarte bun, nu reuseste sa inteleaga motivele pentru care cele trei fete doreau sa salveze acea lume.
La fel ca si Emeraude reuseste sa creeze un Mashin prin puterea vointei.
Numele lui vine de la o companie italiana de design auto.

ferioFerio voce Takumi Yamazaki
Este un razboinic din Cephiro si, asa cum se vede mai tarziu, fratele mai mic al printesei Emeraude.
Atunci cand sora lui urma sa devina Pillar ceruse ca aminitrile sa-i fie sterse pentru a nu suferi pentru lipsa surorii lui.
Cam mincinos si putin egoist, dar manat de dorinta sa-si salveze lumea, se va imprieteni cu cele trei fete si chiar le va ajuta foarte mult spre finalul misiunii lor.
Dezvolta o afinitate pentru Fuu si acesta e motivul pentru care ii da un dispozitiv prin care puteau sa comunice.
Memoria ii revine spre sfarstitul povestii, atunci cand Emeraude devine prea slaba pentru a-i mai putea mentine amnezia.
Numele lui vine de la Honda Civic Ferio.

mokona2 presea3 alcyone

ascot2 caldina2lafarga1inouva
Alte personaje
Mokona – creatura care le ajuta pe fete in misiunea lor. Poate sa produca orice (mancare, adapost) si este legatura lor cu Clef. Din piatra ce o are in frunte se proiecteaza imaginea lui Clef dar si o harta a Cephiro-ului.
Presea – mester faurar de arme si unul dintre ajutoarele lui Clef, este singura capabila sa faca arme din escudo. Numele ii vine de la Nissan Presea.
Alcyone – vrajitoarea care-l tradase pe Clef pentru a se alatura lui Zagato de care se indragostise. Vrajile ei folosesc gheata, iar numele ii vine de la Subaru Alcyone SVX.
Ascot – un alt ajutor al lui Zagato, are aparenta unui copilas dar este un conducator de monstri, pe care ii considera prietenii lui. In final va renunta la a-l ajuta pe Zagato in lupta. Numele ii vine de la Honda Ascot.
Caldina – este topita dupa bani, acesta fiind motivul principal pentru care i se alatura lui Zagato. Cu toate acestea are o afectiune pentru Ascot pe care il considera un frate mai mic. va renunta si ea sa lupte impotriva fetelor. Se foloseste de iluzii in lupta si numele ii vine de la Toyota Caldina.
Lafarga – cel mai bun spadasin din Cephiro, fusese garda pesonala a printesei dar Zagato il vrajise si il facuse sa lupte pentru el. Vraja va fi indepartata atunci cand va lupta cu fetele si se va intoarce impotriva Marelui Preot. Numele ii vine de la Honda Rafaga.
Inouva – era o creatura ce fusese transformata in humanoid pentru ca asa dorise. Zagato tinea foarte mult la el pentru ca-i fusese daruit de Emeraude. Numele ii vine de la Honda Ascot Innova.

rayearth3selece4windam4

Rune-Gods – legendarii protectori ai Cephiro-ului.
Selece (Ceres, Celes) – apare ca un dragon albastru
Windam – o pasare uriasa cu patru aripi
Rayearth – un lup cu coama de foc
Impreuna devin Combined Rayearth.

Manga Magic Knight Rayearth I
Autor: Clamp
Editura: Kodansha
Revista: Nakayoshi
Perioada aparitie: noiembrie 1993 – februarie 1995
Volume: 3

Anime – sezonul 1
Regizor: Toshihiro Hirano
Scenariu: Keiko Maruo, Nanase Ohkawa, Osamu Nakamura
Producatori: Masahito Yoshioka, Michihiko Suwa, Shigeki Nakamura
Muzica: Hayato Matsuo
Mecha design: Masahiro Yamane
Studio: Tokyo Movie Shinsha
Prima difuzare: 17 octombrie 1994 – 13 martie 1995
Episoade: 20 x 25 minute

Opening 1: Yuzurenai Negai (Unyielding Wish) / Naomi Tamura

Intro englez

Ending 1: Asu e no Yuuki (The Courage Leading to Tomorrow ) / Keiko Yoshinari

Final englez

Alte capturi

mk-hikarumk-umimk-fuu
zagato3zagato-mashin-2emeraude2emeraude-mashin3
grup1grup2grup3
rune-gods1mk-gruprune-gods4
selece2windam2rayearth1
combined-rayearth3final-battlezagato-emeraude

Wikipedia ; ANN sezonul 1 ;

PS: Raspunsul de la “Quiz puzzle” era Magic Knight Rayearth.

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back