Space Runaway Ideon

Haideti sa va povestesc despre un anime mecha, produs de studioul Sunrise, ce in anul 1980 a castigat Animage Anime Grand Prix.
Space Runaway Ideon este primul anime produs dupa aparitia celebrei serii Mobile Suit Gundam, despre care am sa va vorbesc in curand.
La origini seria trebuia sa aiba 43 de episoade dar, din cauza ratingului scazut, a fost oprita la episodul 39. La cererea fanilor nemultumiti de acest sfarsit abrupt, au fost create doua filme, ce au fost lansate in paralel in anul 1982, care sa incheie povestea. Cu toate acestea sfarsitul creat a nemultumit si mai tare fanii pentru ca regizorul Yoshiyuki Tomino a ales sa omoare toate personajele, acest lucru atragandu-i porecla “Kill ’em All”. Cele doua filme contin atat secvente din serie cat si secvente noi, inclusiv un sfarsit nou.
In ciuda sfarsitului apocaliptic, Space Runaway Ideon a avut o influenta foarte mare in viitorul animeurilor fiind considerat unul dintre cele mai bune 10 seriale mecha. In ciuda acestui sfarsit cel putin ciudat, seria si cele doua filme merita urmarite, mai ales ca finalul ne lasa o urma de speranta ca totul va fi bine.

Sa povestim putin despre Ideon:
Din punctul meu de vedere, Ideon este unul dintre cei mai puternici si mai frumosi roboti pe care i-am vazut in cele cateva mecha anime pe care le-am vizionat. In ciuda faptului ca prima lupta a robotului este una incheiata cu victorie, poate vi se va parea ca este un robot slab prin prisma a ceea ce poate face. Lucrurile nu stau,insa, chiar asa pentru ca pe parcursul seriei, echipajul ii va descoperi rand pe rand toate secretele si astfel se va dezvalui intreaga lui putere distructiva.


Ideon se foloseste de trei arme:
Wave Leader Cannon – un tun alimentat din energie robotului, care emite un val de energie ata de puternic incat distruge totul in cale, si asta nu se refera doar la alte nave ci si la planete intregi.
Ideon Sword – o sabie a carei lama este o raza de lumina concentrata emisa de mainile robotului. Raza este atat de puternica incat poate taia din corpul unei planete, iar lungimea ei este variabila.
Black Hole Cannon – cred ca numele spune tot. Aceasta arma este atat de puternica incat nu este folosita decat o singura data pe parcursul seriei.
In atacurile “normale”, Ideon se foloseste de proiectile cu raza scurta de actiune.

Sumar
Este anul 2300 si omenirea a inceput sa colonizeze alte planete. O echipa de arheologi ajunge pe planeta Solo unde descopera ramasitele unei civilizatii misterioase. Intre aceste ramasite se afla si trei camioane/tancuri, ce par a fi parti dintr-un robot, si o nava spatiala. Desi fac tot posibilul sa repare masinile se pare ca eforturile lor de a le pune in miscare raman fara raspuns.
Cand echipa este atacata de o alta civilizatie, numita Buff Clan, se refugiaza in interiorul acestor camioane, lucru care le face sa prinda viata si sa formeze robotul Ideon. Buff Clan era in cautarea puterii Id, cea care ii punea in functiune atat nava spatiala gasita de arheologi cat si pe Ideon.
Lupte puternice se duc intre pamanteni si Buff Clan, pentru obtinerea controlului asupra lui Ideon si a navei Solo, si rand pe rand toate personajele din serie isi pierd viata, fie in lupte, fie in diverse dispute.
Finalul este, asa cum spuneam, apocaliptic. Atat Pamantul cat si planeta natala a Clanului Buff sunt distruse de meteoriti, iar nava Solo, Ideon si cea mai puternica nava de razboi a Clanului sunt distruse in lupta, impreuna cu toti ce erau la bord. Ultimele secvente ne arata cum toate sufletele celor ce pierisera, zboara prin spatiu in cautarea unei planete care sa devina noua lor casa.

Intro japonez

Intro Space Runaway Ideon
Vezi mai multe video din Animatie »

Ending japonez

Space Runaway Ideon ending
Vezi mai multe video din Animatie »

Titlu original:
Densetsu Kyojin Ideon
Titluri alternative:
Great God Legend Ideon
Legendary Giant God Ideon
Space Runaway Ideon

Opening:
Fukkatsu No Ideon / Isao Taira
Ending:
Cosmos ni kimi to / Keiko Toda

Regizor: Yoshiyuki Tomino
Producatori: Hiroshi Ishikawa, Tadashi Matsushima, Toru Hasegawa
Scenariu: Arata Koga, Hiroyasu Yamaura, Ken’ichi Matsuzaki, Sukehiro Tomita, Yuuji Watanabe
Muzica: Koichi Sugiyama
Original creator: Hajime Yatate si Yoshiyuki Tomino
Character Design: Tomonori Kogawa
Mecha design: Submarine
Studio productie: Sunrise
Numar episoade: 39 x 30 minute

Filme
The Ideon: A Contact – durata 85 minute
The Ideon: Be Invoked – durata 98 minute

Lista personaje
Wiki ; ANN ;

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back