Howl’s Moving Castle

Well, am promis de mult timp ca o sa scriu acest post dar, cumva, am reusit sa uit.
Pe 5 septembrie 2004, la Festivalul de la Venetia, avea premiera un film marca Hayao Miyazaki / Studio Ghibli, deopotriva aclamat si criticat. N-am sa va spun care au fost criticile pentru ca in ciuda lor, sunt de parere ca acest basm frumos trebuie vazut si nimic nu trebuie sa va faca sa doriti altceva.

Filmul este realizat dupa romanul scriitoarei Diana Wynne Jones si a fost nominalizat la premiul Oscar, sectiunea Best Animated Feature.
Decorurile sunt absolut superbe, si au fost momente in care m-au dus cu gandul la Nausicaa. Miyazaki reuseste sa ne duca intr-o lume magica plina de culoare in care celui mai mic detaliu i se acorda toata atentia. Nici povestea nu este mai prejos, desi atunci cand a aparut in scenariu “the Witch of the Waste” m-am gandit “hmmm, oare e ceva asemanator cu Oz?”. Dar nu, nu este nimic asemanator.

Sophie isi duce viata plictisitoare in atelierul de palarii mostenit de la tatal sau. Cand intr-una din zile este inghesuita pe o alee singuratica de catre doi soldati, un tanar frumos cu parul blond, apare si o salveaza si zboara cu ea peste case si o duce acasa. Curand dupa aceea, o vrajitoare rea isi face aparitia si arunca asupra fetei un blestem foarte puternic care o transforma in batrana. Cu mult timp in urma, aceasi vrajitoare aruncase un blestem si asupra vrajitorului Howl (tanarul blond ce o salvase pe Shophie) din cauza felului in care fusese tratata de acesta.
Dupa nefericita transformare, Sophie decide ca nu mai poate ramane acasa si pleaca in cautarea lui Howl sperand in gasirea unei posibilitati de anulare a blestemului. Indrumata de o sperietoare de ciori, ajunge la castelul lui Howl, unde il cunoaste pe Calcifer, demonul ce punea in miscare castelul. Calcifer promite sa o ajute daca si ea il va ajuta sa desfaca contractul pe care acesta il avea cu Howl.
Astfel, Sophie ramane la castel, in chip de manejara, si nu dureaza mult pana cand influenta ei se va face simtita.

Cam asta este tot ce am de gand sa va spun in privinta povestii, asa ca daca vreti sa aflati mai multe
nu aveti altceva de facut decat sa urmariti filmul.
Singurul meu regret este acela ca nu va pot oferi decat varianta dublata a acestuia, dar sper sa se compenseze oarecum, prin prezenta unor voci mai mult decat cunoscute.

Credite
Regie: Hayao Miyazaki
Producator: Toshio Suzuki
Scenariu: Hayao Miyazaki

Distributie:
Christian Bale – Howl
Jean Simmons – Sophie (batrana)
Emily Mortimer – Sophie (tanara)
Lauren Bacall – Witch of the Waste
Billy Crystal – Calcifer

Muzica: Joe Hisaishi
Durata: 119 minute
Distribuit de:
Toho (Japonia)
Buena Vista Home Entertainment (USA)

TO: Howl no Ugoku Shiro
Titluri alternative:
Castelul umbaltor al lui Howl – Romania
Das Wandelnde Schloss – Germania
Det levande slottet – Suedia
Det levende slot – Danemarca
El castillo ambulante – Spania
El Increíble Castillo Encantado – Spania
El Increible Castillo Vagabundo – Spania
Il Castello Errante di Howl – Italia
Le Château Ambulant – Franta
O Castelo Andante – Portugalia
O Castelo Animado – Portugalia

Nausicaa.net ; Wikipedia ; IMDb ; ANN

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back