Omuletul lui Gopo

Azi am intrebat-o pe mama la ce desene se uita cand era mica.Mi-a raspuns ca mai mult statea cu baietii pe afara la fotbal,decat se uita la desene,dar a reusit sa-si aduca aminte de “Omuletul lui Gopo” :).

Omuleţul lui Gopo, sau, mai simplu, Omuleţul, creaţia lui Ion Popescu-Gopo, este personajul nud şi schiţat din câteva linii, care interpretează însă atât de complet problemele lumii contemporane. Primul său succes, Marele Premiu (Palme d’or) la Cannes (1957) cu “Scurtă istorie”, a fost şi cel mai mare. Iată cum a apreciat la vremea respectivă Georges Sadoul inovaţia lui Gopo:

“Filmul său acumulează în zece minute idei poetice, într-o povestire umoristică plină de ritm şi imaginaţie. Este foarte important că filmul său nu datorează cu rigurozitate nimic nici lui Disney, nici lui Grimault, nici şcolii cehoslovace, nici celei sovietice. Acest filmuleţ a fost la Cannes o descoperire care trebuia semnalată prin strălucirea unui mare premiu.”Însuşi Ion Popescu-Gopo declara, peste ani:

“Am făcut un omuleţ cu mare economie de linii. Ochii lui sunt două puncte, nu şi-i poate da peste cap şi nici nu se uită galeş. Mi-am redus de bunăvoie posibilităţile. Gura lui este aproape imobilă. Nu am folosit nici expresia feţei. Subiectul însă a căpătat forţă.”Cu “7 arte” (1958) Gopo a atins apogeul, dar “Ecce homo!” (1977) a fost primit cu răceală, astfel încât artistul şi-a abandonat pentru moment Omuleţul.

Muzica filmelor cu Omuleţul, realizată de Dumitru Capoianu, avea doar trei note: do, si şi si bemol! “Nu uita! N-ai decât trei note!”, îi scria compozitorului în timpul lucrului la “Scurtă istorie”.

Dumitru Capoianu mărturisea:

“Atunci a cam început să se strângă funia în jurul parului, pentru că, la trei note date aşa, la un amuzament, să faci muzica unui film de 10 minute era greu, dar să continui cu aceleaşi trei note la încă 10-11 filme era groaznic!”

Filmografie

 • Scurtă istorie (1956)
 • 7 arte (1958)
 • Homo sapiens (1960)
 • Alo! Halo! (1962)
 • Ecce homo! (1977)
 • Trei mere (1979)
 • SalvaQuo vadis homo sapiens? (1982)
 • Homo faber (1986)
 • Premii obţinute

 • Palme d’Or, la Cannes, în 1957, pentru “Scurtă istorie”
 • Marele Premiu pentru cel mai bun film de animaţie, la Festivalul de Film de la Tours, în 1958, pentru “Şapte arte”
 • Golden Gate Award, la Festivalul International de Film de la San Francisco, în 1960, pentru “Homo Sapiens”
 • “Omuletul” lui Gopo a devenit timbru

  Primul cineast roman care a castigat un “Palme d’Or” la Cannes (1957), Ion Popescu – Gopo si “omuletul” de desene animate pe care l-a creat el sunt imaginea unei noi emisiuni filatelice, lansata oficial, duminica, la Romexpo, la Expozitia Filatelica Mondiala EFIRO 2008.

  Noua marca postala – “Gopo – 7 Arte, Grand Prix Tours (Franta) 1958”- este dedicata implinirii a 50 de ani de cand filmul de animatie “7 Arte”, realizat de Ion Popescu – Gopo, a castigat Marele Premiu la Festivalul de Film de la Tours, Franta.

  Directorul Romfilatelia, Cristina Popescu, a precizat ca emisiunea filatelica reprezinta un bloc de doua timbre, infatisand imaginea cineastului roman si a personajului sau, avand o holograma de argint.

  Ion Popescu – Gopo este creatorul mai multor filme de desene animate avand ca personaj central un “omulet”, schitat din cateva linii si pus in fata problemelor lumii contemporane, creatie ce i-a adus celebritatea si care a intrat in istoria cinematografiei drept “omuletul lui Gopo“.

  Gopo a debutat in 1949 cu scurt-metrajul “Punguta cu doi bani”, dar recunoasterea internationala i-a fost adusa de “omuletul” din “Scurta istorie“, distins cu numeroase premii nationale si internationale.

  Acum ca am aflat totul despre “omulet” ,va las cu primul episod, “Scurta istorie”,care a castigat renumitul premiu Palme d’Or.

  Filmul “Scurtă istorie” (1957) începe cu prezentarea Universului, în care la început soarele avea nişte bucle prinse în bigudiuri, care erau planetele. La un moment dat, soarele a strănutat. În acel moment, toate planetele care erau prinse de soare ca nişte bigudiuri au fost aruncate în cosmos. Pământul era planeta albastră şi umedă, cu multe meridiane, care-i servea drept nas.

  Pe Pământ, au apărut animalele. Ca urmare a trepidaţiilor produse de către un dinozaur, o maimuţă aflată într-un copac a căzut dintr-un copac, rupându-şi coada. Când s-a ridicat de la pământ, s-a văzut că avea forma unui omuleţ. Pe măsură ce mergea a dat de o scară, iar odată cu urcarea treptelor se transforma în egiptean, grec, roman, cavaler medieval, om cu joben, ajungând până la înfăţişarea pe care o are astăzi omul.

  Acest umanoid cu cap lunguieţ, cu o expresie serioasă şi naivă, cu mâini şi picioare subţiri şi cu burtica rotunjită, care a cucerit atât spectatorii, cât şi lumea creatorilor de animaţie, a anticipat cucerirea spaţiului extraterestru şi primii paşi ai omului pe Lună, lansându-se în Cosmos cu o rachetă cu cinci ani înainte de Iuri Gagarin şi devenind primul “om” care a călătorit în spaţiu. S-a mişcat în lumea subacvatică, de asemenea a evocat gândul îndrăzneţ că ar putea exista viaţă pe alte planete. Toate acestea le-a făcut ţinând, când aproape de piept, când după ureche, o floare.

  Iniţial prima peliculă trebuia să poarte numele de “Bob de soare”. Personajul principal era un om-amfibie, care mergea şi pe uscat, şi pe apă, şi în aer.

  Tag-uri:

  • Foarte tare: faptul ca in aceeasi zi, am postat pe blog o chestie care mi-a amintit de omuletzul lui Gopo…coincidentele astea:)si dupa ce am comentat eu acolo, m-am dus pe you tube si am cautat desene – exact ceea ce ai postat si tu!

  • @Alina Ce vrei sa spui ? Unde ai comentat,ce blog,ce postari ?

  • :)pe blogul meu:p…pardon – sunt obisnuita sa fie inclus si linkul in momentul in care las comentariul:p De curiozitate si de amorul artei, ca sa nu ai senzatia ca am vorbit aiurea:) uite… http://azde-la-a-la-z.blogspot.com/

  • Credeam ca zici ca m-am inspirat eu de la tine cu ce am scris pe aici … nu am mai vazut inainte blogul tau :)

  • Da, frumos desen. Am prins si eu cate ceva din el. Asa putin.

  • flavia

   chiar daca eu am doar 9 ani azi am aflat de omuletul lui ion popescu gopo am vazut acest clip si mi-a placut foarte tare! acestea sunt desene animate adevarate nu cele care sunt acum! o sa caut mai multe clipuri cu omuletul lui ion popescu gopo foarte tare!!!

  • ce bine imi pare

  Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back