Astro Boy

Desi ati fost obisnuiti pana acum cu articole despre desene/anime pe care ati avut posibilitatea sa le vedeti (fie pe canalele romanesti, fie pe cele “straineze”), iata ca a venit “moi” sa schimbe acesta regula, prezentandu-va un anime ce a facut istorie. Nu voi schimba insa regula “oldies but goldies”.
De ce zic ca a facut istorie? Pentru ca Astro Boy este considerat a fi primul anime ce urmeaza un scenariu cu continuitate si este adaptat dupa manga scrisa de Osamu Tezuka. De asemenea toate cele trei serii, si in special ultima, au fost foarte apreciate in toata lumea. Prima serie a fost creata in 1963 si s-a intins, pe 193 de episoade, pana in 1966. Au urmat doua remake-uri in 1980-1981 (52 episoade) si 2003-2004 (50 episoade).
In toate cele trei serii povestea urmeaza cam aceeasi linie, dar sunt si cateva diferente notabile.

Poveste
Dr. Tenma
isi pierde fiul, Tobio, intrun accident si in dorinta lui de a-l inlocui creaza un robot caruia ii da acelasi nume. Desi la inceput ii daruieste aceeasi dragoste ca si fiului sau, realizeaza in curand ca micutul robot nu va putea niciodata sa-l inlocuiasca si asta pentru ca acesta nu manifesta anumite calitati umane. Din aceasta cauza, Dr. Tenma decide sa-l vanda unui circ pentru a scapa de el. Acest circ era condus de fiorosul Hamegg. Mai tarziu, micul robotel este scapat din mainile lui Hamegg de Profesorul Ochanomizu, noul Ministru al Stiintelor. Profesorul realizeaza in curand ca Astro Boy poseda puteri foarte mari care pot fi folosite in folosul umanitatii si astfel micutul ajunge sa lupte impotriva raului (fie ca acest rau este reprezentat de roboti malefici sau extraterestri invadatori). In timp Profesorul ii construieste lui Astro Boy o familie intreaga: mama, tata si sora (Uran).

Acum sa vorbim despre diferente, daca in seria originala Astro Boy este vandut circului, in seria din 1980 el ajunge acolo de bunavoie din cauza naivitatii sale. In seriile din 1963 si 1980 Astro este salvat de la circ de catre Profesor, pe cand in seria din 2003 profesorul il gaseste in laboratorul lui Tenma pe care acesta il distrusese. De asemenea si numele unor personaje difera de la o versiune la alta.

Mai multe:
Astro Boy 1963, ANN
Astro Boy 1980, ANN
Astro Boy 2003, ANN

Scris de: Osamu Tezuka
Realizat de: Osamu Tezuka (1963)
Noburo Ishiguro (1980)
Kazuya Konaka (2003)

Titluri alternative:
Tetsuwan Atomu (japoneza)
Astro le petit robot (franceza)
Mighty Atom (engleza)
Las Aventuras de Marte (spaniola)
كوكي (Araba)
鉄腕アトム (Japoneza)

Joc video: Astro Boy: The Omega Factor

Site oficial

Torrent pentru seria din 1980
Torrent pentru seria din 2003

Intro japonez 1963

Intro englez 1980

Intro japonez 2003

ps: acum trebuie sa recunosc ca motivul principal pentru care v-am scris despre aceasta serie este acela ca in 2009 va avea premiera un film animat 3D, film ce deja beneficiaza de o distributie impresionanta :D . Filmul va fi produs de Studiourile Imagi, cei ce sunt responsabili si pentru TMNT si mult-asteptatul Gatchaman. Stirea completa AICI.

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back