Lex Comics inceteaza publicarea benzilor desenate Marvel

Nici bine nu m-am trezit azi că deja am început prost ziua. Cei de la Lex Comics au anunțat că vor înceta publicarea benzilor desenate Marvel cu care ne încântau de 16 luni. Vedeți mai jos anunțul lor.

Recunosc că, așa cum comentat și pe pagina lor, am un semntiment de tristețe combinat cu unul de furie și asta pe fondul șocului pe care l-am avut când, încercând să văd ce cărți noi și interesante mai găsesc, am dat peste lista celor mai populare și cumpărate cărți din România. :/ Românul, mai departe de cărți lacrimogene, siroape scrise de pseudo-autori și cărți care îți spun cum să trăiești, nu vede. Mai sunt și cărțile de copii care domină acest top, dar asta nu înseamnă decât că românul citește doar când e mic. Apoi mai scapă câte o carte clișeu și gata.

Sigur acum mulți mă vor lua că ce are asta cu benzile desenate că doar alea nu sunt cărți/nu sunt cultură. Well… Nu e chiar așa. Benzile desenate sunt un extraordinar reper al culturii universale. Sunt o reflexie a lumii care ne înconjoară, a climatului politic, al schimbărilor sociale. Benzile desenate au inspirat generații la rând, au deschis minți, au înflăcărat pasiuni legate de știință, artă și multe altele. Nu sunt doar niște mâzgălituri așa cum animația nu e doar niște desene animate.

Efortul depus de Lex și alte edituri pentru a aduce aceste benzi desenate în limba română nu trebuie trecut cu vederea. Știu că mulți citesc benzile în original, dar traducerea lor este extrem de importantă pentru că poate, sau ar trebui, să atingă și un public care nu este capabil să înțeleagă engleza la un nivel care să-i poată permite să savureze edițiile originale. Aceste traduceri puteau declanșa o pasiune pentru BD-uri și la cei care nu o aveau încă. Păcat că acest lucru nu s-a întâmplat… Mare păcat.

În fine… Sunt multe de zis, multe de educat. Așa cum zicea și Alexandru de la EroupeBanda.ro, să nu ne pierdem speranța deși eu sunt la un pas distanță. Poate publicul român va pricepe unele lucruri, poate vom ajunge să dăm bani și pe cultură. Poate…

Până atunci, vă recomand cu căldură documentarul Comic Book Superheroes Unmasked din 2003. Un documentar foarte bun care subliniază și explică rolul benzilor desenate în societatea secolului XX și cea a secolului XXI.

51as1ghzsnl

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back