Guest Post: The Return of the King: A Story of the Hobbits (1980)

Edy Stanica continua seria guest post-urilor cu ultima animatie inspirata din opera lui Tolkien.

The Return of the King: A Story of the Hobbits este ultimul film din trilogia animata “Lord of the Rings“. Dupa filmul lui Ralph Bakshi, care cuprindea evenimentele din primul si al doilea volum, Rankin-Bass au adaptat ultima carte din trilogie.

The Return of The King 1980

Ca si “The Hobbit“, The Return of the King cuprinde numeroase cantece, interpretate de Glenn Yarbough si Thurl Ravenscroft, care apar in momentele cheie ale povestii: “Frodo of the Nine Fingers”. “The Bearer of the Ring”, “It’s So Easy Not to Try”, “Less Can Be More”, “Where there’s Whip, There’s A Way”, “The End of the Ring, The Return of the King”, si “Roads Go Ever, Ever On”.

Filmul povesteste ultima parte a calatoriei lui Frodo si Sam spre Mount Doom, si lupta dintre Gondor si fortele lui Sauron, la Minas Tirith. Unele personaje, precum Gimli, Legolas sau Faramir, nu apar deloc, si sunt omise evenimentele de la sfarsitul volumului al doilea pe care filmul lui Bakshi nu le-a acoperit, si anume infrangerea lui Saruman de catre Gandalf si alungarea lui, si confruntarea dintre Frodo si paianjenul urias Shelob, la care Gollum ii condusese pe hobbiti sperand ca ei vor fi ucisi si el isi va recupera Inelul.

Filmul incepe cu un monolog al lui Gandalf (John Huston), care ne invita sa urmarim o poveste despre lupta dintre Bine si Rau si sa fim martorii unei transformari drastice a lumii.

Frodo (Orson Bean) si Sam (Roddy McDowall) ajung la casa lui Elrond (Paul Frees) pentru sarbatorirea zilei de nastere a lui Bilbo (tot cu vocea lui Orson Bean), care doreste sa afle ce s-a intamplat cu vechiul sau Inel, cum Frodo l-a pierdut si si-a pierdut si un deget.

bilbo

Apare menestrelul din Gondor (Glenn Yarborugh), care spune poveste lui Frodo cel cu noua degete si Inelul Pieirii. Are loc un scurt rezumat al evenimentelor din “The Hobbit” si primirea Inelului de catre Frodo, despre care se spune ca a trecut prin multe aventuri alaturi de Sam pana au ajuns in Mordor.

1

Sam il crede pe Frodo mort din cauza veninului lui Shelob si ii ia Inelul si sabia, dorind sa termine el misiunea de a sistruge Inelul. Sam este ispitit sa-si puna Inelul pe deget si sa devina puternic, dar realizeaza ca este o povara prea mare, si ca pentru a fi fericit nu are nevoie de putere, ci doar de o mica gradina numai a lui , si de o familie.

2

Scena se muta la Minas Tirirth, unde oamenii tin cu greu piept atacului orcilor. Hobbitul Merry (Casey Kasem) este trimis la regele Theoden din Rohan, pentru a-i cere spirijinul.

3

Theoden isi indreapta armatele spre Minas Tirith, in timp ce Majordomul din Gondor, Denethor (William Conrad), care avea Piatra din Turnul Alb, un Palantir care ii permitea sa vada viitorul, vede o flota neagra pe raul Anduin, crede ca dusmanii vin in numar mare cade prada disperarii si vrea sa fie ars pe rug inainte ca dusmanii sa ajunga la el. Gandalf si Pippin (Sonny Melendrez) incearca sa-l opreasca, dar Denethor nu ii asculta.

4

Sam patrunde in turnul din Cirith Ungol, unde orcii se omorasera intre ei, si il gaseste pe Frodo, foarte slabit, care fusese torturat de orci.

5

Cei doi se deghizeaza in orci si isi continua drumul spre Mount Doom. Cand nu mai pot continua, se opresc sa se odihneasca, dar sunt descoperiti de un batalion de orci. Seful lor isi ia drept orci si ii obliga sa vina cu ei.

6

Orcii se intalnesc cu un batalion de oameni din Sud, loiali si ei lui Sauron. Conducatorul oamenilot le cere orcilor sa se dea la o parte pentru ca oamenii le sunt superiori. Sam il covinge pe seful orcilor sa ii atace pe oameni pentru aceasta insulta, in timp ce el si Fordo scapa neobservati.

La Minas Tirirth, orcii se pregatesc sa dea lovitura finala, condusi de Regele-Vrajitor din Angmar, capetenia Duhurilor Inelului.

7

Dar tot atunci se ivesc zorile, impreuna cu armata lui Theoden, si soarta bataliei pare ca se va schimba. Frodo este tot mai macinat de puterea Inelului pe masura ce se apropie de Mount Doom, iar el si Sam sunt inca urmariti de Gollum (Brother Theodore).

8

Frodo si Sam il infrunta pe Gollum, dar acesta le implora mila, iar hobbitii isi dau seama ca Gollum fusese distrus de puterea Inelului, cum li se putea intampla si lor, si nu il ucid.

9

La lupta de la Minas Tirirth, lordul Theoden moare, iar Regele-Vrajitor se arata din nou. Nepoata regelui, Eowyn, il infrunta. Cu ajutorul lui Merry, Eowyn il invinge si isi razbuna unchiul, pe care il plange.

10

11

12

Flota Neagra ajunge la lupta, dar corabiile nu mai erau conduse de dusmani, ci de Aragorn, car venise sa isi recapete tronul. Orcii se retrag si armata oamenilor este victorioasa, dar cu pierderi mari.

13

Aragorn si Gandalf se sfatuiesc sa porneasca spre Mordor, pentru a-i distrage atentia lui Sauron si a le da timp lui Frodo si Sam sa-si indeplineasca misiunea.

14

Ajuns la destinatia finala, Frodo decide sa nu distruga Inelul si si-l pune pe deget, devenind invizibil. Gollum il atica si ii smulge Inelul cu cu tot cu degetul. Din neatentie, Gollum cade si este distrus odata cu Inelul in foc. Toata puterea lui Sauron se destrama, iar Sam si Frodo sunt salvati de vulturi.

15

16

Aragorn este incoronat si pacea domneste din nou in Middle Earth.

17

Inapoi la casa lui Elrond, Frodo le cere lui Gandalf si Elrond sa poata pleca impreuna cu ei si Bilbo spre Apus, asa cum fac elfii, spunand ca povara Inelului l-a schimbat si ca viata normala nu ar mai fi la fel. Sam doreste sa mearga cu el, dar Frodo ii spune sa ramana si sa duca mai departe povestea hobbitilor. Sam se intreaba daca va mai fi loc pentru hobbiti in lumea noua a oamenilor, iar Gandalf ii spune ca hobbitii vor creste pana vor deveni si ei ca oamenii, iar peste mult timp ei se vor intreba: “Este un hobbit in mine?”

18

19

Frodo pleaca impreuna cu Gandalf, Bilbo si Elrond pe o corabie alba spre Apus, iar drumul sau ia sfarsit, lasandu-si prietenii, tristi, care isi vor continua vietile.

20

21

Si astfel, epoca Intoarcerii Regelui se termina cu inceputul noului Ev al Omului.

22

Filmul nu a avut foarte mare succes, fiind criticat ori ca nu a fost destul de matur pentru fanii Tolkien, ori ca a fost prea matur pentru copii, insa exista si apreciere pentru acest film si pentru intreaga trilogie animata “Lord of the Rings”

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back