Guest Post: Trilogia animata “Lord of The Rings” – “The Hobbit”

Edi Stanica este unul dintre cititorii nostri fideli si un mare amator de animatii. Unele dintre animatiile lui preferate sunt cele 3 filme bazate pe cartile lui J.R.R. Tolkien. Edi ne-a trimis o mica descriere a primei animatii din aceasta serie, “The Hobbit“, urmand ca in zilele urmatoare sa continue cu “The Lord of the Rings” si “The Return of the King“.

hobb

Multi dintre noi sunt familiari cu Lord of the Rings si The Hobbit, de J.R.R. Tolkien, fie cu cartile sau cu filmele facute de Peter Jackson, sau cu ambele. Dar inainte de filmele lui Peter Jackson au fost facute trei filme de animatie, in perioada 1977-1980. Este vorba despre:

The Hobbit (1977), de Rankin-Bass Productions
The Lord of the Rings (1978), de Ralph Bakshi
The Return of the King (1980), de Rankin-Bass Productions

In primul film, The Hobbit, se povesteste aventura neasteptata a lui Bilbo Baggins, un hobbit din Comitat, care este angajat de o Companie de Pitici ca Spargator, in incercarea lor de a recupera aurul strabunilor lor de la Muntele Singuratic, furat de dragonul Smaug. Filmul incepe cu o scurta introducere in lumea fantastica a lui Tolkien, si continua cu intalnirea dintre Bilbo, Gandalf si Pitici si cina luata la Bilbo acasa si povestea Piticilor despre Regatul lor si al oamenilor din Dale, care sunt aduse la ruina de dragonul Smaug Magnificul.

book

Bilbo este ales de Gandalf, vrajitorul, ca “numar norocos”, al paisprezecelea membru al expeditiei, alaturi de Thorin Scut-de-Stejar, mostenitorul regatului Piticilor, si de tovarasii lui: Balin, Dwalin, Ori, Nori, Dori, Oin, Gloin, Fili, Kili, Bifur, Bofur si Bombur.

dwarves

gandalf

Bilbo si Compania trec prin mai multe aventuri, prima fiind intalnirea cu trei troli care vor sa-i devoreze pe pitici, dar care sunt impietriti de lumina soarelui.

trolls

Din pestera trolilor isi iau arme, Thorin primind sabia Orcrist iar Gandalf sabia Glamdring, Bilbo isi ia si el o sabie mai scurta, iar Gandalf ii da lui Thorin harta Muntelui Singuratic, si o cheie secreta, de la tatal lui Thorin, care murise. Urmeaza intalnirea cu elfii si sfatul la Elrond, in Valceaua Despicata, care le dezvaluie Piticilor misterul unei intrari secrete in Muntele Singuratic, usa deschizandu-se la apus cand sturzul va ciocani.

h-1-1941-elrond

Piticii sunt prinsi apoi de Goblini incercand sa treaca Muntii Cetosi si sunt dusi sub pamant, dar sunt salvati de Gandalf, care il ucide pe Marele Goblin. Bilbo insa, se pierde de ceilalti si ramane inconstient o vreme, dupa care gaseste Inelul in intuneric, una dintre cele mai importante intamplari din intreaga trilogie.

hobbit-77-bilbo-finds-the-ring-350x262

Are loc celebrul concurs de ghicitori dintre Bilbo si Gollum, care isi pierduse Inelul, iar Bilbo realizeaza ca obiectul are puterea de a-l face invizibil, si asa reuseste sa scape din caverne. Gollum stie ca Bilbo a luat Inelul, si jura ca il va uri pe Hobbit pe vecie.

goll

Bilbo se intalneste cu Piticii si cu Gandalf si nu le spune despre gasirea Inelului. Ei sunt urmariti de Goblini si lupii lor wargi intr-o poiana, unde incearca sa scape urcandu-se in copaci, dar Goblinii vor sa le dea foc. Ei sunt salvati de Gwaihir, Regele Vulturilor, iar pasarile ii duc in singuranta la marginea Codrului Intunecat.

eagles

Aici filmul omite un personaj care in carte ii ajuta pe Pitici, Beorn, care avea puterea de a se tranforma in urs.
Gandalf ii paraseste pe Pitici si il lasa pe Bilbo sa-i conduca in continuare. Bilbo reuseste sa-si salveze prietenii de paianjenii uriasi cu ajutorul Inelului si sabiei lui, pe care o numeste Sting (Teapa), dar Piticii sunt prinsi de Elfi Padurenti si dusi in regatul lor subteran, ca prizonieri.

Si de aceasta data, Hobbitul gaseste o cale de scapare, iar Piticii ajung pe rau, prin intermediul butoaielor duse de Elfi la Oamenii din Orasul Lacului, aflat in vecinatatea Muntelui Singuratic.

lake

Oamenii de pe Lac, condusi de Bard, ii ajuta pe Pitici, care ajung in cele din urma la Muntele Singuratic. Bilbo descopera intrarea secreta tocmai in momentul potrivit, iar Piticii ii cer sa-si indeplineasca misiunea de Spargator intrand in barlogul dragonului.

Bilbo nu este insotit de pitici, ci doar de un sturz, care putea vorbi. Invizibil, hobitul il face pe dragon sa se infurie vorbindu-i in ghicitori si ii fura un potir din comoara. In acelasi timp, Bilbo observa un punct slab in armura dragonului.

smaug

Smaug pleaca, cautand razbunare pe oamenii lacului. Bilbo ii spune sturzului sa-i transmita lui Bard informatia despre punctul slab al dragonului, in timp ce piticii se bucura de recuperarea comorii.
Bard primeste mesajul de la Bilbo si il loveste pe Smaug in punctul slab, ucigandu-l.

H-2-2945-bard-black-arrow

Bard, numit rege de catre oamenii lacului, merge impreuna cu Elfii Padureni la Nunte sa ceara o parte din comoara dar Thorin refuza, cu toate ca Bilbo insista ca e destul aur pentru toti. Thorin este hotarat sa lupte impotriva Elfilor si Oamenilor si primeste ajutor de la varul sau Dain, si armata sa de Pitici.

Bilbo crede ca razboiul este o nebunie, si asteapta sa fie luat prizonier, iar Thorin il considera las, cu toate ca Hobbitul se dovedise a fi mult mai curajos ca el in aventura.
In carte, disputa dintre cei doi are legatura cu Piatra Ark, cea mai voloroasa nestemata din comoara, pe care Bilbo o duce Elfilor si Oamenilor incercand sa cumpere pacea. Piatra nu apare in film.
Inainte ca cele trei armate sa inceapa batalia, Gandalf apare si ii anunta pe Bard, Thorin si regele Elfilor ca o armata de Goblini se apropie. Cei trei fac pace pentru a lupta contra goblinilor.

Goblinii par ca vor castiga lupta pana cand Vulturii vin in ajutor. Goblinii sunt infranti, dar Bilbo, invizibil, isi pierde cunostinta.

Cand se trezeste, hobbitul afla ca unii din prietenii sai au pierit in batalie, si ca Thorin, aflat pe moarte, doreste sa-l vada.
Cei doi se impaca iar Thorin recunoaste ca lacomia si patima pentru razboi a Piticilor nu sunt mai bune ca veselia si mancarea hobbitilor, inainte de a muri.

thorin

Bilbo isi ia o mica parte din comoara si merge acasa impreuna cu Gandalf, pastrand Inelul ca pe un trofeu. Vrajitorul ii spune ca aventura nu s-a terminat, si ca va continua atunci cand cineva din familia lui va realiza ce este de fapt Inelul.

ring

Distributia:
Orson Bean – Bilbo Baggins
Richard Boone – Smaug
Hans Conried – Thorin Oakenshield
John Huston – Gandalf
Otto Preminger – the Elvenking
Cyril Ritchard – Elrond
Brother Theodore – Gollum
Paul Frees – Bombur, Trol #1
Jack DeLeon – Alti Pitici, Goblini
Don Messick – Balin, Troll #3, Goblin, Regele Vulturilor
John Stephenson – Dori, Marele Goblin, Bard Arcasul
Glenn Yarbrough – Menestrelul, Bilbo Baggins (singing voice)
Thurl Ravenscroft – Goblin (singing voice), Background voice

Durata: 77 de minute
Filmul cuprinde mai multe cantece adaptate din carte de catre Jules Bass si Maury Laws, dar si tema principala, o compozitie orignala, “The Greatest Adventure“, toate cantate de Glenn Yarbrough.

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back