Guest post: “The Lord of The Rings” (1978)

Edi Stanica revine cu un nou guest post, de data aceasta unul despre filmul “The Lords of the Rings” a lui Ralph Bakshi, cel de al doilea film din seria animata cu acelasi nume. Cititi AICI articolul despre “The Hobbit“.

tumblr_mxc7zoCWvc1r89a2ho1_1280

Trilogia animata “Lord of the Rings” continua cu filmul din 1978 al lui Ralph Bakshi.
Acest film trebuia sa se numeasca “The Lords of the Rings Part One“, deoarece cuprinde intamplarile din “Fratia Inelului” si o parte din “Cele doua turnnuri“, si nu intreaga poveste, dar United Artists nu a fost de acord.

lotr

Filmul incepe cu o relatare a fauririi Marilor Inele: 3 pentru Elfi, 7 pentru Pitici, 9 pentru Oameni, care sunt corupti de puterea lor si devin duhuri rele, si in final Inelul Puterii al lui Sauron, stapanul tinutului Mordor, Inelul care il face aproape invincibil.
Dupa lupta dintre Sauron si Alianta dintre Efli si Oameni, inelul este luat de printul Isildur, dar pentru ca nu distruge Inelul, Sauron nu este invins in totalitate. Inelul ajunge apoi la Smeagol, cunoscut apoi ca Gollum, care isi ucide prietenul, pe Deagol, pentru Inel. Bilbo Baggins gaseste Inelul, asa cum am vazut in filmul precedent.

isildur

Multi ani mai tarziu, la ziua de nastere de 111 ani a lui Bilbo, acesta da o petrecere de ramas-bun, el urmand sa plece din Comitat. La petrecere sunt prezenti vrajitorul Gandalf si Frodo Baggins, nepotul si mostenitorul lui Bilbo. Bilbo vrea sa-i lase Inelul lui Frodo, insa Inelul incepe sa puna stapanire pe el si Hobbitul nu vrea sa il mai dea. Acest lucru il infurie pe Gandalf, iar Bilbo isi revine sa da de bunavoie Inelul.

bilbo

Dupa 17 ani de la plecarea lui Bilbo, Gandalf il viziteaza pe Frodo si ii dezvaluie ca inelul lui Bilbo este de fapt Inelul Suprem al lui Sauron, care va corupe pe oricine pana va ajunge sub puterea Stapanului din Mordor. Gandalf stie ca Sauron va cauta Inelul in Comitat, si il sfatuieste pe Fordo sa plece la elfii din Rivendell cat mai curand alaturi de Sam, gradinarul lui Frodo, care le aude conversatia, si de Merry si Pippin, verii si prietenii lor.

frodosam

Gandalf merge sa ii ceara ajutorul vrajitorului Saruman dar acesta este de parere ca nimeni nu poate rezista fortelor intunecate si ca trebuie sa li se alature.
Saruman ii dezvaluie ca stie despre Inel, dar Gandalf refuza sa ii spuna unde este, iar Saruman il tine prizonier.

saruman

Frodo, Sam, Merry si Pippin se indreapta spre satul Bree si nu stiu nimic despre ce i s-a intamplat lui Gandalf. Hobbitii sunt urmariti de un Calaret Negru, un duh al Inelului, si incearca sa se ascunda.

rider

Urmeaza momente pline de suspans in care Frodo este tentat sa isi puna Inelul pe deget, lucru care ar atrage imediat raul, dar Frodo rezista tentatiei iar Calaretul pleaca.

ring

Ajunsi la Bree, dau din nou de probleme, Frodo devine invizibil accidental si este privit cu suspiciune de oamenii de la han, iar Merry, despartit de ceilalti, se intalneste cu Calaretii Negri. Hobbitii primesc insa ajutor din partea misteriosului pribeag Strider. Acesta se prezinta ca fiind un prieten al lui Gandalf si se ofera sa-i conduca pe hobbiti la Rivendell. Sam banuieste ca ar putea fi o iscoada a Dusmanului, dar Frodo are incredere in pribeag. Strider isi da adevaratul nume: Aragorn, fiul lui Arahtorn, si promite ca ii va apara pe hobbiti.

aragorn

In drum spre Rivendell, hobbitii impreuna cu Aragorn sunt inconjurati de Calaretii Negri. Fordo isi pune Inelul pe deget si le vede adevarata forma, incearca sa lupte dar este strapuns de un pumnal intunecat care il va transforma in Duh al Inelului daca nu va primi ingrijiri din partea lui Elrond in Rivendell.
Continuand drumul, ei se intalnesc cu elful Legolas, care pornise in cautarea lor si ii avertizeaza ca duhurile Inelului ii urmaresc in continuare si ca ei trebuie sa treaca râul pentru a ajunge la Rivendell.

legolas

Frodo, slabit, incearca sa scape si ajunge pana la râu, urmarit de Calaretii Negri care sunt invinsi de magia combinata a lui Elrond si Gandalf, care fac râul sa se dezlantuie 9impotriva lor. Frodo zace la pat, iar cand isi revine se reintalneste cu Gandalf care ii relateaza toate astea, si modul in care a reusit sa scape din turnul lui Saruman, prin ajutorul lui Gwaihir, Regele Vulturilor. Frodo il revede si pe Bilbo, care era de mai mult timp acolo.

Are loc consiliul lui Elrond, unde iau parte hobbitii, elfii, Gandalf, dar si Aragorn si Boromir din Gondor, si Piticul Gimli. Acolo Aragorn dezvaluie ca este urmasul direct al lui Isildur, si poarta sabia cu care fusese invins Sauron.

Inelul nu poate fi pastrat si nu poate fi distrus la Rivendell, iar singura sansa de a-l distruge este de a-l arunca in Genunea Pieirii de pe Muntele Osandei din Mordor, unde a fost facut. Frodo se ofra sa duca Inelul, si este insotit de Gandalf, Sam, Merry, Pippin, Legolas, Aragorn, Boromir si Gimli. Ei formeaza Fratia Inelului. Bilbo, care nu mai poate pleca in aventura, ii ofera lui Frodo vechea lui sabie si o vesta de mithril primita de la Pitici, care il va apara de aproape orice strapungere.

blade
shirt

Fratia incearca sa treaca Muntii Cetosi, dar sunt opriti de viscol si nu au alta cale decat sa treaca pe sub munti, prin minele Moria, candva locuite de Pitici dar acum nesigure. Acolo, ei se lupta cu Orci, care ii ucisesera pe toti Piticii condusi de Balin, unul din tovarasii lui Thorin din primul film, si varul lui Gimli. Frodo este strapuns de o sulita dar este salvat de vesta sa de mithril.

orcs

In minele din Moria exista si ceva mult mai rau ca orcii, un Balrog, un demon stravechi foarte puternic, cu care Gandalf se lupta si aproape il invinge, dar este tras de monstru in hau, iar ceilalti membri ai Fratiei il cred mort.

Aragorn ii conduce pe ceilalti in padurea Lothlorien, locuita de elfi intelepti condusi de Celeborn si Galadriel. Galadriel poarta unul dintre cele Trei inele facute pentru Elfi, dar ii dezvaluie lui Fordo ca daca Inelul Suprem este distrus, si celelalte isi vor pierde puterea, iar daca Sauron va avea din nou Inelul, totul va fi distrus. Galadriel este tentata sa ia Inelul pentru ea dar nu cedeaza.

Fratia Inelului pleaca pe râul Anduin, unde trebuie sa hotarasca daca vor merge spre Mordor sau spre Minas Tirith, cetatea oamenilor liberi care inca luptau contra lui Sauron. Decizia ii apartine lui Frodo, care cere sa fie lasat singur. Boromir il sfatuieste sa mearga la Minas Tirith si sa nu distruga Inelul ci sa i-l dea lui pentru a-l folosi contra lui Sauron, dar nu realizeaza ca Inelul l-ar corupe si incearca sa-l ia cu forta de la Frodo. Hobbitul spre Mordor, dar este ajuns din urma de Sam. Merry si Pippin sunt prinsi de orci loiali lui Saruman, care vor sa-i duca la el, crezand ca unul din ei are Inelul, iar Boromir este ucis incercand sa-i salveze. Aragorn il gaseste pe Boromir, pe moarte, si ii jura ca va merge sa apere Minas Tirith.
Aragorn, Gimli si Legolas decid sa-i urmareasca pe orci. Acestia sunt insa prinsi si ucisi de calaretii din Rohan, condusi de Eomer. Merry si Pippin reusesc sa fuga in timpul bataliei si ajung in codrul Fangorn, unde sunt gasiti de stravechiul Treebeard, un ent, pastor al padurii.

tree

Aragorn, Legolas si Gimli sunt luati prin surprindere de un batran vrajitor, pe care ei il banuiesc a fi Saruman, dar de fapt era Gandalf, care reusise sa isi invinga dusmanul, devenind Gandalf cel Alb. Cei patru pleaca la curtea regelui din Rohan, Theoden, pentru a-l avertiza cu privire la orcii lui Saruman. Regele era sleit de magia lui Saruman si de sfetnicul care il slujea in sceret pe vrajitor, Grima Limba-de-Vierme. Gandalf il da in vileag si Grima este alungat, iar regele isi aduna oamenii in cetatea Helm’s Deep pentru a tine piept atacului orcilor.

white
theo
grima

Frodo si Sam il intalnesc in drumul spre Mordor pe Smeagol, care inca isi dorea Inelul pentru el. Frodo il prinde si il pune sa jure pe Inel ca nu-i va face rau si il va conduce in Mordor. Smeagol se supune, dar doreste sa-i atraga pe hobbiti intr-o capcana, spunandu-le ca le va arata un drum secret.

Gandalf pleaca sa-l caute pe Eomer si calaretii sai, in timp ce orcii asediaza Helm’s Deep. Oamenii par ca vor pierde lupta dar sunt salvati de venirea vrajitorului si cavalerilor odata cu zorile.

final

Asa se sfarseste filmul lui Ralph Bakshi, film care a avut succes financiar dar cu toate acestea Bakshi nu a putut termina trilogia. Filmul imbina cu succes modul clasic de animatie cu tehnica rotoscoping. Muzica este compusa de Leonard Rosenman.

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back