Fan animatii? 10 carti de citit

Ca orice geek care se respecta, ador sa citesc. Imi plac o multitudine de genuri, de la romane clasice pana la nuvele SF si carti despre hobby-urile mele. Pentru ca, pana acum, nu am gasit pe nimeni care sa recomande carti pentru fanii de animatii m-am hotarat sa va arat lista mea de 10 carti de citit de catre orice pasionat de animatii.

1. Pe primul loc de afla “Lou Scheimer: Creating the Filmation Generation” scrisa de catre unul dintre fondatorii Filmation, Lou, impreuna cu Andy Mangels, Alex Ross si Frank Cho.

lou-scheimer-creating-filmation-generation

Este o carte foarte buna, plina de informatii, desene si planse cu toate super animatiile create de catre studioul Filmation, timp de 25 de ani. Puteti afla mai multe despre serii animate precum “Star Trek The Animated Series“, “Zorro“, “He-“Man and The Masters of The Universe” sau “The Lone Ranger“. O puteti comanda de AICI sau de AICI.

2. Urmeaza una dintre cele mai bune biografii ale lui Walt Disney “How to Be Like Walt: Capturing the Disney Magic Every Day of Your Life“.

How to Be Like Walt Capturing the Disney Magic Every Day of Your Life

Scrisa de catre Pat Williams, in 2004, ne prezinta intreaga viata a lui Walt si pasiunea sa pentru basme si animatii. O puteti cumpara de AICI sau de AICI.

3. Richard Williams este unul dintre oamenii din spatele animatiei “Who Framed Roger Rabbit” iar cartea sa “The Animator’s Survival Kit” este considerata una dintre cartile de capatai pentru orice animator sau orice fan al animatiilor.

The Animator's Survival Kit

Castigator al unui premiu Oscar pentru munca sa, Williams a cuprins in cartea sa o multime de informatii mai mult decat utile despre tehnicile de realizare a desenelor animate prezentate si in cadrul numeroaselor sale workshop-uri. Puteti comanda cartea de AICI sau de AICI.

4. Considerata de catre multi ca fiind biblia animatorilor, “The Illusion of Life: Disney Animation” este scrisa de catre Ollie Johnston si Frank Thomas si prezinta principiile de animatie folosite in animatiile clasice Disney.

The Illusion of Life

O puteti cumpara de AICI sau de AICI.

5. Ramanem tot in zona Disney/Pixar cu “The Art of Pixar: 25th Anniv.: The Complete Color Scripts and Select Art from 25 Years of Animation” lansata in 2001.

The Art of Pixar 25th Anniv The Complete Color Scripts and Select Art from 25 Years of Animation

In 2011 Pixar a implinit 25 de ani de la infintare iar cartea este o enciclopedie vizuala a artei din spatele unor animatii clasice precum “Toy Story”, “Monsters Inc.”, “Finding Nemo”, “The Incredibles”, “Cars”, “Ratatouille” sau “Up”. O puteti cumpara de AICI sau de AICI.

6. Daca va plac animatiile anilor ’60, ’70 si ’80 atunci sigur o sa iubiti urmatoarea carte. “Saturday Morning TV Collectibles: 60s ’70s ’80s” este o carte excelenta pentru orice colectionar de memorbilia de desene animate. Veti gasi informatii despre “Scooby-Doo”, “The Flintstones”, “The Jetsons”, “Bugs Bunny”, “Tweety”, “Taz”, “The Roadrunner”, “H.R. Pufnstuf”, “Josie and the Pussycats” sau “Yogi Bear”.

Saturday Morning TV Collectibles2

O puteti cumpara de AICI sau de pe eBay.

7. “Saturday Morning Fever: Growing up with Cartoon Culture” este urmatoarea carte pe lista mea. Scrisa de catre Timothy si Kevin Burke, ea ne duce inapoi in lumea show-urilor de sambata dimineata din America cand copii se ingramadeau la tv sa urmareasca desene animate precum “Space Ghost“, “Hong Kong Phooey” sau “The Herculoids“.

Saturday Morning Fever Growing up with Cartoon Culture

O puteti comanda de AICI.

8. Tot despre arta animata putem afla si din cartea “Warner Brothers Animation Art“, aparuta in 1998 si scrisa de catre Jerry Beck, un veteran al lumii animatiei care a lucrat pentru companii ca Disney, Universal, Nickelodeon sau Warner Bros.

Warner Brothers Animation Art

Cartea a fost publicata cu ocazia aniversarii de 75 de ani de la infintarea studioului Warner Bros. si contine informatii si peste 300 de planse si animation cels realizate de catre animatori precum Chuck Jones, Bob Clampett, Tex Avery, Friz Freleng sau Robert McKimson. Se poate comanda de AICI.

9. Pe lista urmeaza o carte pe care nu am apucat sa o cumpar, dar care a trecut repede pe lista de cumparaturi inca de la sfarsitul anului trecut: “Genius, Animated: The Cartoon Art of Alex Toth”. Momentan este la preorder si se va lansat pe 13 mai 2014.

Genius, Animated The Cartoon Art of Alex Toth

Stiu ca este ciudat ca includ in top o carte nelansata, dar sunt un mare fan al lui Alex Toth (animatorul din spatele unor desene animate ca “Super Friends”,”Space Ghost”, “The Herculoids” si “Birdman”) si am un feeling ca aceasta carte, publicata de catre IDW, va fi cartea de capatai pentru orice fan al operei lui Alex. Se poate face preorder AICI si AICI.

10. Last but not least, avem o carte dedicata operei unuia dintre cele mai aclamate studiouri de animatie din lume: “Studio Ghibli: The Films of Hayao Miyazaki and Isao Takahata“.

Studio Ghibli The Films of Hayao Miyazaki and Isao Takahata

Cartea scrisa de Colin Odell si Michelle Le Blanc analizeaza productiile importante ale Studio Ghibli si tematica lor dar arunca o privire si asupra activitatii celor doi creatori inainte de infiintarea companiei.
Se poate cumpara de AICI si AICI.

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back