Cum a fost in prima zi de Anim’est 2012

Asa cum deja stiti, ieri a fost prima zi a festivalului de animatie Anim’est 2012 iar eu si Catalina am fost prezente acolo ca reprezentante ale acestui blog. Pentru noi a fost o zi extrem de importanta deoarece ne-am dorit de multi ani sa avem acreditare de presa la acest festival si uite ca acum ni s-a implinit visul. :X

Intr-o sala plina a Cinematrografului Patria am avut placerea de a-l asculta pe Vlad Ilicevici, directorul executiv al festivalului, povestindu-ne despre ce aduce nou Anim’est-ul din acest an, cum a fost anul trecut, care sunt invitatii acestui an, dar si ce inseamna Animation Worksheep. Recunosc ca m-a apucat putin nostalgia cand am vizionat filmul despre acest atelier de film de animatie, ajuns la a doua editie, deoarece m-am vazut pe mine pe bancile facultatii. Stiu ca nu am mai desenat de vreo 10 ani asa cum desenam in facultate, iar acest film, plus animatiile care au fost prezentate dupa si care au fost realizate la acest workshop, m-au facut sa-mi doresc sa pun iar mana pe un creion si pe o bucata de hartie si sa reincep sa desenez personaje asa cum faceam cand eram tanara si nelinistita. :P

Sarind acum inapoi din butoiul cu nostalgii, nu pot decat sa felicit intreaga echipa care s-a ocupat de acest atelier. Animatia romaneasca chiar are nevoie de un astfel de imbold si este pacat sa nu incurajam toti acesti tineri animatori care au talentul necesar sa duca mai departe frumoasa mostenire a animatiei romanesti.

Dupa ce am incheiat cu prezentarile a venit momentul mult astept, de mine mai ales, al premierei filmului Paranorman realiuzat de catre studiourile Laika. In acest an Anim’est il are ca invitat pe Mark Shapiro, Head Of Entertainment Brand Marketing al studioului Laika, care a fost prezent si aseara si care va sustine un workshop duminica in care va prezenta un making of al filmului Paranorma, va vorbi despre cum a fost realizat el cu 24 de cadre pe secunda si ne va prezenta live papusile folosite pentru aceasta animatie. Atat eu cat si Catalina de abia asteptam sa mergem la prezentare si promitem sa venim de acolo cu multe detalii si poze.

Trebuie acum sa va spun cateva lucruri despre Paranorman. In primul rand tin sa precizez ca acest film nu este neaparat genul meu de animatie, dar, de cand am vazut primul trailer, mi-am dorit enorm sa-l vad. M-a atras combinatia intre situatiile comice si cele horror precum si tehnica de animatie. Cu aceste sperante am inceput vizionarea filmului si nu am regretat nicio secunda din el. Daca este sa spun in cateva cuvinte idea de baza a filmului acestea cu singuranta sunt: Stop Bullying! De ceva ani lumea a inceput sa dea mai multa atentie fenomenului negativ al bullyingului. O serie impresioananta si trista de adolescenti si-au pus capat zilelor deoarece erau hartuiti la scoala sau in societate din cauza faptului ca erau…diferiti. Paranorman incearca, intr-un fel total aparte si frumos, sa ne atraga atentia ca a fi diferit nu inseamna ceva rau. Toti suntem diferiti, fiecare are personalitatea lui si nu trebuie sa judecam oamenii din jur doar dupa aparente superficiale.

Norman este un copil singuratic care este luat in deradere de colegii lui de scoala, izolat de familia sa si ocolit de catre vecini deoarece el poate vedea si vorbi cu…fantomenele. Aceasta abilitate aparte a lui il face un ciudat in ochii concetatenilor lui si o tinta a batjocurii lor. O serie de fenomene paranormale il aduc insa pe Norman in centrul atentiei iar intreg orasul ajunge sa depinda de abilitatile lui pentru a se salva.

Nu vreau sa va dezvalui mai multe detalii pentru ca pur si simplu trebuie sa vedeti si sa simtiti acest film singuri. Puteti vedea filmul in cinematografe incapand cu acest weekend asa ca nu mai asteptati si luati-va bilete! Nu o sa va para rau.

Acestea fiind zise voi incheia mica mea recenzie legata de prima zi de Anim’est 2012 si promit sa revin cat mai repede cu impresii si informatii din urmatoarele zile ale festivalului. Va astept si pe voi acolo!

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back