21 de scurtmetraje în competiţia românească la Anim’est 2012

Ca în fiecare an, festivalul Anim’est dedică două secţiuni speciale filmelor româneşti şi celor din spaţiul balcanic. Luna viitoare, 35 de scurtmetraje vor concura pentru cele două trofee.

În competiţia Balkanimation, 14 filme din Grecia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Turcia, Bulgaria, Serbia, Macedonia şi România se luptă pentru trofeu. Printre ele se numără Abeyance (r. Eleni Miltsi), o animaţie cu teme grele precum existenţa şi moartea, peliculă premiată anul acesta în competiţia naţională a Animafest Atena, cel mai important festival de profil din Grecia, sau Zasto slonovi? / Why Elephants? (r. Marko Meštrović), un film despre întrebări simple şi răspunsuri complicate, care a avut premiera acum câteva luni în competiţia internaţională de la Animafest Zagreb.

Animaţia românească a avut un an bun, judecând după secţiunea care îi este dedicată: nu mai puţin de 21 de titluri au fost selectate pentru competiţia naţională. Doi dintre animatorii care au concurat anul trecut în această secţiune se întorc – Andra Berilă, cu Cloudman şi Török Tihamer cu Playground. Codrin Iftodi, monteurul deja celebrului Outrageously Disco, intră în concurs cu Mobilfonul / The Mobilphone, iar The Little Dark de Victor Ionescu este prezent în ambele secţiuni.

O secţiune tradiţională şi urmărită din programul festivalului, Competiţia Naţională este menită să ofere o imagine de ansamblu asupra filmului de animaţie contemporan produs în România. Misiunea Anim’est de resuscitare şi de promovare a filmului românesc de animaţie se face simţită atât prin numărul de filme înscrise care creşte de la an la an, cât şi prin performanţele animatorilor români (premii la festivaluri internaţionale, participări). În plus, trei dintre cursanţii primei ediţii a atelierului de film de animaţie Animation Worksheep sunt în acest an prezenţi la Anim’est în competiţia românească: este vorba despre animatorii Ana-Cătălina Dobrescu, Codrin Iftodi şi Gabriela Mateescu.

Competiţia studenţească, românească şi Balkanimation va fi jurizată anul acesta de Ülo Pikkov, animatorul estonian al cărui film Body Memory a primit trofeul Anim’est 2011, Liz Harkman, managing director al festivalului Encounters de la Bristol şi de criticul Andrei Gorzo.
În cadrul Anim’est 2012 va putea fi urmărit şi un program special compus din toate filmele realizate de Ülo Pikkov, urmate de prezentări ale acestora. Spectatorii vor avea astfel ocazia să re/vadă Body Memory.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Ogilvy şi al SmartPoint.

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back