The Thief and the Cobbler

Astazi va propun sa urmarim un film cu o istorie foarte lunga si destul de incalcita, care n-a fost un succes de box-office dar care are un statut special pentru profesionistii animatiei si nu numai.

In anul 1964 canadianul Richard Williams a inceput independent productia filmului The Thief and the Cobbler, film ce trebuia sa fie capodopera lui. Din lipsa fondurilor lucrul a durat mai bine de douazeci de ani pana cand, in 1990, reuseste sa semneze un contract de productie si distributie cu Warner Bros. Contractul a picat in final din cauza ca Williams n-a reusit sa termine productia la timp dar si pentru ca la acea vreme filmul urma sa rivalizeze cu Aladdin-ul lui Disney.
The Completion Bond Company preia titlul dar fara Williams la carma productiei, Fred Calvert fiind cel insarcinat sa il termine. Insa Calvert aduce foarte multe schimbari proiectului initial, scotand multe dintre scenele lui Williams si adaugand secvente muzicale pentru a fi mai atractiv publicului.
In final sunt oferite publicului doua versiuni: prima este distribuita in Australia si Africa de Sud , in 1993, sub numele The Princess and the Cobbler cu o durata de 77 de minute, iar a doua apare in 1995 in Statele Unite sub numele de Arabian Nights si cu o durata de 72 de minute. Mai tarziu, varianta americana este pusa si pe suport video purtand de aceasta data numele original The Thief and the Cobbler.
Cativa ani mai tarziu de initiaza un proiect de restaurare a filmului in care sa se simta cat mai bine ideea initiala a lui Williams si pentru asta se folosesc o serie de workprint-uri lasate in urma de acesta. Aceasta din urma varianta este cea care ajunge favorita fanilor animatiei si cea care circula cel mai mult in cercurile de specialitate. The Thief and the Cobbler: The Recobbled Cut este creatia lui Garrett Gilchrist si combina o mare parte din sursele disponibile ajungand la o durata de 91 de minute si fiind sustinuta de toti cei care au participat la productia fimului mai putin de insusi Williams care, dupa ce a pierdut drepturile productie, nu a mai vrut sa aiba nimic de-a face cu acest film.

Exact acesta ultima varianta o vom urmari impreuna astazi si cred ca multi dintre voi veti aprecia acest clasic.

Poveste

O profetie spune ca daca cele trei globuri de aur aflate pe acoperisul celui mai inalt minaret din Golden City vor fi furate, orasul va fi distrus si locuitorii lui vor muri. Insa aceeasi profetie mai spune ca orasul poate fi salvat de cel mai simplu suflet cu cea mai simpla unealta.
Tack este un cizmar sarac dar bun la suflet care din cauza unui hot ajunge sa fie dus de Marele Vizir Zigzag in fata regelui Nod pentru a fi condamnat la moarte. Insa printesa Yum Yum se indragosteste de tanarul cizmar si reuseste sa-l salveze de la moarte.
Hotul care provocase necazurile lui Tack fura globurile de aur aflate pe acoperisul palatului si acum printesa si cizmarul trebuie sa le recupereze pentru a impiedica planurile vizirului, ce dorea sa se insoare cu printesa si sa devina succesor la tron dar si sa opreasca armata lui One-Eye sa cucereasca orasul.

Daca sunteti curiosi sa aflati mai multe informatii va invit sa cititi pe Wikipedia si IMDb.

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back