Little Nemo: Adventures in Slumberland

Sal’tare copii mari si mici! Nu ne-am citit/vazut cam de multisor :”>.
Ca sa ma revasez, oarecum, va propun astazi un film cu o istorie de productie incalcita, care n-a fost un succes de box-office castigand insa apoi din vanzarile de dvd-uri si care n-a fost foarte apreciat de critici fiind insa apoi nominalizat “Annie Awards“. Ciudat, nu?

Little Nemo este copilul de suflet al producatorului Yutaka Fujioka de la studioul Tokyo Movie Shinsha (Ace o Nerae!, Lupin III, Ashita No Joe 2, Lady Gerogie, Cat’s Eye). Istoria lui incepe in 1977 cand Fujioka merge in California pentru a obtine drepturile de film de la urmasii lui Winsor McCay, creatorul comics-urilor “Little Nemo in Slumberland“. Un an mai tarziu Fujioka il abordeaza pe George Lucas pentru productia filmului dar acesta refuza. Urmatorul este Chuck Jones dar si acesta refuza. In februarie 1982 este formata in America compania TMS/Kinetographics, care urma sa produca filmul si nume celebre sunt cooptate pentru proiect: Gary Kurtz – producator, Ray Bradbury si Edward Summer – scenariu, Hayao Miyazaki si Isao Takahata – regie. Toti acestia parasesc proiectul in diferite faze ale lui, mai putin Bradbury. Brad Bird, Jerry Rees, Yoshifumi Kondo, Osamu Dezaki, Chris Columbus, Moebius, John Canemaker sunt alte nume celebre care au fost implicate in proiect.
Abia in 1988 se incepe cu adevarat lucrul la film cu Masami Hata si William T. Hurtz ca regizori, folosindu-se drafturile lase in urma de toti cei care participasera pana atunci la proiect.
In 15 iulie si 25 august 1989 filmul este adus pe marele ecran in Japonia respectiv Statele Unite.

Poveste
Micutul Nemo merge la o parada de circ impreuna cu tatal sau si in noaptea urmatoare viseaza ca este cautat de personajele vazute acolo. Unul dintre aceste personaje se prezinta ca fiind profesorul Genius, trimis in misiune de regele Morpheus, pentru a-l duce pe Nemo in Slumberland, unde urma sa fie prietenul de joaca al printesei Camille. Nemo accepta propunerea ca sa afle mai tarziu ca de fapt regele il voia ca succesor la tron. Morpheus ii daruieste o cheie de aur si il avertizeaza ca usa pe care era incrustat un dragon nu trebuia sa fie deschisa niciodata. In plimbarile lui prin Slumberland, Nemo il intalneste pe clownul Flip si, cand cei doi ajung mai tarziu intr-o pestera si gasesc usa despre care vorbise Morpheus, acesta il convinge sa deschida usa interzisa si regele Nightmare este eliberat.
La ceremonia de incoronare Nemo primeste sceptrul regal, care era singura arma ce putea sa-l infranga pe Nightmare, dar nu dureaza mult pana cand cel din urma isi face aparitia si il rapeste pe Morpheus. Bineinteles ca Nemo este gasit vinovat pentru cele intamplate si tot ce-i ramane acum de facut este sa-l gaseasca pe Morpheus si sa salveze Slumberland-ul.
Cum si daca va reusi asta, aflati urmarind filmul.

Credite
Regie: Masami Hata, William Hurtz
Producator: Yutaka Fujioka
Creator: Winsor McCay
Poveste: Yutaka Fujioka, Jean “Moebius” Giraud
Concept: Ray Bradbury
Consultant: Robert Towne
Scenariu: Chris Columbus, Richard Outten
Muzica: Richard M. Sherman, Robert B. Sherman, Tom Chase, Stephen Rucker
Studio: Tokyo Movie Shinsha
Durata: 95 minute (84 minute versiunea editata)

Voci
Takuma Gōno / Gabriel Damon …. Nemo
Chikao Ōtsuka / Mickey Rooney … Flip
Tarō Ishida / Bill Martin … Nightmare
Hiroko Kasahara / Laura Mooney … printesa Camille
Kenji Utsumi / Bernard Erhard … Morpheus
Kōichi Kitamura / René Auberjonois … profesorul Genius
Tesshō Genda /Greg Burson … tatal lui Nemo
Mari Yokō /Jennifer Darling … mama lui Nemo
Hiroshi Ōtake / Neil Ross … Oompa
Keiichi Nanba / Alan Oppenheimer … Oomp
Masaharu Satō / John Stephenson … Oompo
Kōzō Shioya / Sidney Miller … Oompe
Hiroko Emori / Michael Bell … Oompy

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back