Istoria benzii desenate românești, 1891-2010

Vreau sa fac o mica pauza de desene animate pentru a va face o recomandare nu foarte departe de tema acestui blog. Asa cum ati mai vazut, noi am publicat diferite serii de benzi desenate, mai cunoscute sau mai putin cunoscute, realizate de catre studiouri celebre precum DC Comics sau Marvel. La fel ca multi dintre cei de varsta mea, am descoperit magia BD-urilor rasfoind multele reviste pentru copii realizate in perioada anilor ’80. Vreti nu vreti acele reviste (Soimii Patriei, Cutezatorii, Licurici etc) erau extrem de bine realizate si contineau, pe langa vesnicele ode aduse partidului, si o multime de serii de benzi desenate realizate de catre autori romani.

Aceste adevarate comori ale culturii romane s-au cam pierdut pe la jumatatea anilor ’90 cand banii pentru asemenea publicatii s-au imputinat si reviste ca Universul Copiilor sau Carusel au disparut. Pentru ca toate aceste mici comori sa nu dispara si pentru ca lumea de acum sa realizeze cat de multi talentati desenatori exista si au existat in aceasta tara, Dodo Niță și Alexandru Ciubotariu au realizat o minunata carte intitulata “Istoria benzii desenate românești, 1891-2010“.

coperta_istoria bd

Cartea o puteti cumpara de la Salonul European de Banda Desenata care se desfasoara la TNB, in Galeria 3/4, pana pe 21 noiembrie, salon pe care va recomand cu drag sa il vizitati. Este o placere sa te plimbi si sa admiri o selectie asa de mare de benzi desenate vechi sau contemporane. Pe cei doi autori puteti sa ii si ascultati in cadrul emisiunii „Vorba de cultură” la Radio România Cultural, de luni 8 noiembrie până vineri 12 noiembrie, între orele 12:00 şi 13:00.

Eu una de abia astept sa ii ascult! Promit de asemenea ca voi reveni cu un interviu luat unui mare fan de BD-uri romanesti care a realizat un frumos proiect legat de acestea. ;)

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back