Phoenix – Karma Chapter

Stiu ca sunteti acolo multi fani ai Pasarii de Foc Spatiale si pentru multi vizionarea acestui film a ramas o experienta de neuitat. Atunci cand am vorbit despre el, va spuneam ca mai sunt si alte productii anime bazate pe manga Hi no Tori (Phoenix) scrisa de Osamu Tezuka, manga dupa care a fost creat si Pasarea de Foc Spatiala.
M-am gandit ca e pacat ca celelalte ecranizari sa ramana necunoscute, pentru ca din nefericire ele n-au atins, cel putin la noi in tara, celebrtitatea filmului mai sus amintit, asa ca in acest weekend – insemnand vineri, sambata si duminica – sa va prezint inca un film si doua OVA.

Si incepem in ordine cronologica. La sfarsitul anului 1986 avea premiera al doilea film anime din franciza Hi no Tori, numit Hi no Tori: Ho-o-hen sau Phoenix: Karma Chapter, regizat de celebrul Rintaro (Metropolis, Space Pirate Captain Harlock).
Desi nu are decat o ora lungime si animatia nu este, poate, asa cum unii s-ar astepta si nici actiunea nu este una galopanta, filmul reuseste sa impresioneze prin poveste, prin modul in care sunt abordate si analizate sentimentele si valorile umane si prin felul in care sunt dezvoltate cele doua personaje principale. Si ca sustina toate acestea, filmul este insotit de o coloana sonora cum rar se intampla sa gasesti.

Actiunea filmului are loc in perioada 720-752 AD cand un tanar pe nume Gao – lipsit de o mana si un ochi – devine bandit si criminal in momentul in care este respins de locuitorii satului in care traia. Drumul lui se incruciseaza cu cel al lui Akanemaru, un sculptor geniu, pe care il raneste si il jefuieste. Apoi fiecare isi va urma calea: Akanemaru va incerca sa gaseasca pasarea Phoenix pentru a realiza o sculptura care sa-l faca faimos, iar Gao isi va aduna o trupa de talhari devenind un bandit si mai fioros. Vietile lor se vor schimba radical in momentul in care vor pierde femeile ce le stateau alaturi si cand cei doi se vor reintalni – cu Gao devenit intre timp un sculptor ale carui statui se spunea ca au puteri miraculoase – se va vedea al cui spirit ramasese puternic in ciuda greutatilor prin care trecusera.

Poate sumarul facut de mine nu este unul relevant (sa zicem ca trec printr-o perioada lipsita de inspiratie) dar va asigur ca filmul merita cu prisosinta o ora din viata voastra. Incercati-l ;)

Credite
Regie: Rintaro
Scenariu: Hideo Takayashiki, Tomoko Konparu
Idee originala: Osamu Tezuka
Producatori: Haruki Kadokawa, Masao Maruyama, Rintaro, Yasuteru Iwase
Studio: Madhouse Studios, Project Team Argos, Tezuka Productions
Durata: 60 minute
Data premiera: 20 decembrie 1986
Ending: “Hi no Tori (Phoenix)” / Noriko Watanabe

Seiyuu:
Toshio Furukawa … Akanemaru
Katsunosuke Hori … Gao
Masako Ikeda … Hi no tori (Phoenix)
Chikao Ohtsuka … Kibi no makibi
Mami Koyama … Buchi
Youko Asagami … Hayame

ANN

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back