The Swan Princess

E general stiut ca atunci cand vine vorba de povesti animate, Disney este lider incontestabil si nu cred ca este cazul sa enumar toate povestile pe care studioul le-a transformat in filme. Cu toate astea, se intampla ca din cand in cand alte studiouri, mai mult sau mai putin cunoscute, sa-si treaca in cont filme care pot rivaliza oricand cu productiile mai sus mentionatului studio.
Va propun sa vedem azi una dintre aceste productii, regizata si produsa de Richard Rich, care se numeste The Swan Princess.
Rich, care dupa ce a lucrat peste 10 ani in studiourile Disney, si-a infiintat propria companie de animatie, numita Rich Animation Studios, companie care desi nu are foarte multe productii se remarca printr-un stil foarte bine definit si placut.
The Swan Princess este prima mare productie a lui Rich si face parte dintr-o trilogie produsa pe parcursul a patru ani. Filmul este adaptarea cunoscutului balet Lacul Lebedelor al lui Piotr Ilici Ceaikovski si spune povestea printesei Odette asupra careia un vrajitor malefic arunca o vraja ce o transforma in lebada. Odette nu revenea la forma umana decat pe timpul noptii si pentru a scapa de vraja avea nevoie de iubirea sincera a unui print.

The Swan Princess

In film povestea este putin schimbata pentru a fi mai atragatoare copiilor si astfel avem o Odette foarte simpatica si dulce dar cu momente in care nu ezita sa-si spuna si sa-si sustina convingerile cu putere. Ea este destinata inca din copilarie sa se casatoreasca cu printul Derek dar cu toate ca parintii lor au avut grija ca cei doi sa se intalneasca si sa petreaca cat mai mult timp in copilarie, cei doi nu cresc tocmai ca buni prieteni. Printul Derek e un personaj sarmant dar din pacate are momente in care vorbeste mai mult decat este necesar si, in afara de asta, are tendinta de a nu observa lucruri evidente. Acestea sunt si motivele pentru care nunta celor doi este amanata dand astfel prilejul inteligentului vrajitor Rothbart de a o rapi pe Odette si de a arunca asupra ei vraja ce o transforma in lebada.
Derek insa nu crede ca Odette a murit si o cauta neintrerupt si nu va dura mult pana cei doi se vor reintalni. Apoi tot ce mai ramane de facut este ca cei doi sa caute o cale de a scapa de vraja.

swan_princess03 swan_princess04 swan_princess05


Atat despre poveste. Va invit sa vedeti un film care poate pentru unii nu va parea o capodopera dar va asigur ca personajele sunt foarte bine subliniate, grafica este placuta si insotita de o coloana sonora foarte frumoasa. Avem, bineinteles, si personaje comice caci asa sta bine unui film care trebuie si sa amuze nu doar sa ne atinga o coarda in suflet….si daca vedeti pe ici pe colo parti mai putin bune, treceti peste ele, povestea o merita cu prisosinta.

Once upon a time there was a King named William, who ruled a large and mighty kingdom. And yet, he was sad, for he was growing old and had no child to inherit the throne…”

Distributie
Princess Odette – adult – Michelle Nicastro si Liz Callaway (partea muzicala) – copil Adrian Zahiri si Larisa Oleynik (partea muzicala)
Prince Derek – adult Howard McGillin – copil – Adam Wylie si J.D. Daniels (partea muzicala)
Rothbart the Spell-Weaver – Jack Palance si Lex de Azevedo (partea muzicala)
Jean-Bob – John Cleese si David Zippel (partea muzicala)
Speed – Steven Wright si Jonathan Hadary (partea muzicala)
Puffin – Steve Vinovich
Queen Uberta – Sandy Duncan
King William – Dakin Matthews
Lord Rogers – Mark Harelik
Bromley – Joel McKinnon Miller si Wes Brewer (partea muzicala)

Credite
Regie: Richard Rich
Scenariu: Richard Rich, Brian Nissen
Producatori: Richard Rich, Jared F. Brown, Jared F. Brown, Matt Mazer,
Terry L. Noss, Thomas J. Tobin, Seldon Young
Muzica: Lex de Azevedo
Companii: Nest Family Entertainment, Rich Animation Studios
Data premiera: 18 noiembrie 1994
Durata: 90 minute

swan_princess01 swan_princess02 swan_princess06

swan_princess07 swan_princess08 swan_princess09

swan_princess10 swan_princess11 swan_princess12

Credit foto ; IMDb

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back