Yellow Submarine

Dupa animatie frantuzeasca sau ruseasca, trebuie sa vedem ce au facut si cei din UK. Stiu ca nu au cu ce se lauda, insa Beatles ( stiti trupa aia unde sunt 4 neni trasi la xerox) au ajuns sa faca si animatie pe langa muzica. Vorbim de Yellow Submarine sau mai pe limba noastra, Submarinul Galben.

Filmul aparut in 1968 reprezinta intreg spiritul creator al celor de la The Beatles,in care regasim multe, multe culori si multa muzica. La acea vreme, filmul a depasit pe partea de tehnica orice desen animat de pana atunci ( cel putin asa se spune). Pentru ca este un musical, filmul are la baza un intreg album muzical – “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”… si o gramada de piese din acel album le vom asculta in cadrul filmului.
Ca tot spuneam de culori mai sus, sa va readuc aminte ca eu am vazut bucati din film in cadrul obisnuitelor emisiuni de weekend de pe TVR, Tranzit TV ora 25… sau pe acolo. Si inca nu imi luasem TV color :P daa… am pierdut mult :)

Story:

La inceput ni se prezinta Tinutul Piperului – Pepperland de catre un narator vesel si iubitor de muzica, protejat de Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Tinutul este atacat de Blue Meanies, care transforma Pepperlanders in statui. In ultimul minut inainte de capturarea Pepperland-ului, primarul tinutului il trimite pe Batranul Fred, (un marinar) in larg ….pentru a cauta Submarinul Galben. Fred calatoreste la Liverpool, unde il gaseste pe Ringo Star deprimat si incearca sa il convinga sa se intoarcă la Pepperland
Ringo isi aduna “colegii”: John, Paul, George si calatoreste inapoi la Pepperland in Submarinul Galben, cu care trece prin mai multe episoade:

Sea of Time – unde timpul merge inainte si inapoi dupa piesa “When I’m Sixty-Four”,
Sea of Science – unde vor canta “Only a Northern Song”,
Sea of Monsters – Unde apare un fel de aspirator si mananca tot
Sea of Nothing – unde il intalnesc pe “nowhere man” numit Jeremy Hilary Boob Ph.D, si canta pentru el piesa “Nowhere Man”
Sea of Heads – unde ies din submarin iar John canta “Lucy in the Sky with Diamonds”,
Sea of Holes – aventurile din Pepperland.

Ar mai fi de spus ca vocile din film nu le apartin in totalitate. Se pare ca ei si-au pus vocile numai pe final. Piesele…normal sunt ale lor :) …. si acestea sunt:

“Yellow Submarine”
“Eleanor Rigby”
“Love You To”
“A Day In The Life”
“All Together Now”
“When I’m Sixty-Four”
“Only a Northern Song”
“Nowhere Man”
“Lucy in the Sky with Diamonds”
“Think For Yourself”
“Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”
“With a Little Help from My Friends”
“All You Need Is Love”
“Baby, You’re a Rich Man”
“Hey Bulldog”
“It’s All Too Much”
“All Together Now”

Sa va mai zic ca in 2012 o sa apara un nou film Yellow Submarine, care va fi creat de Robert Zemeckis si produs de Disney. Pana atunci… ramane doar sa mai cumpere ceva drepturi de autor.. si cine le detinea ? Parca Michael Jackson…. Despre asta, va tin la curent.

Credite:

An aparitie: 1968
Companie: Apple Corps, UK
Regie: George Dunning
Scenariul: Lee Minoff
Producator: Al Brodax
Muzica: George Martin, Beatles

Voci:

John Clive – John
Geoffrey Hughes – Paul
Peter Batten – George
Paul Angelis – Ringo, Chief Blue Meanie, George
Dick Emery – Lord Mayor, Nowhere Man (Jeremy Hillary Boob, Ph.D), Max
Lance Percival – Young/Old Fred
John Lennon – John (canta)
Paul McCartney – Paul (canta)
George Harrison – George (canta)
Ringo Starr – Ringo (canta)

Benzi desenate , IMDB, WIKI

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back