O fascinatie numita Batman

S-a mai abordat aici acest subiect, dar vreau sa spun si povestea mea.

Aveam 7 ani si mama gasise la un chiosc, absolut intamplator, o revista din hartie obisnuita (nu lucioasa) cu desene pe ea si cu o insigna gratis.
Cand am vazut-o am zis ‘da, interesant’, dar cand am inceput sa ma uit mai indeaproape mi-am dat seama ca ma izbeam de un univers nou.
Era vorba de Batman #50, Fleetway Editions, editat in UK, care patrunsese in Romania intr-un transport postdecembrist. Era poate cel mai bun moment cand am intrat in contact cu asa ceva, pentru ca inca pastram aceea intelegere magica intre realitate si vis a lumii pe care o avem pana la o anumita varsta, si aici ma refer la frica intensa pe care o pot starni niste umbre noaptea sau bucuria primirii unei ciocolate, foarte scurta dar la fel de intensa. Pentru mine a fost ceva din amandoua, a fost bucuria descoperirii unei grafici nemaivazute, dar si fascinatia umbrelor si intunecimii personajelor, si la prorpiu, si la figurat.

Batman50

A, si mai era si perioada in care descopeream, treptat, limba engleza si terminam de invatat sa citesc.

Revista era structurata in doua: prima parte era “The Penguin Affair – partea 3″ si a doua era un “Who’s who” al personajelor din Batman: Batman, Robin, Nightwing, Bat Girl, ¬†Commissioner James Gordon, Man-Bat, Cat man, Ventriloquist, Arkham Asylum, Two-Face, Joker.
Un moment amuzant a fost cand o puneam pe mama sa-mi traduca ce scria si ajunsesem la “Arkham Asylum” si ii venea foarte greu sa-mi spuna exact despre ce e vorba cand am ajuns la partea in care Elizabeth Arkham, mama fondatorului azilului, care se sinucide taindu-se cu lama.
Era si perioada in care fluxul de informatie nu era la nivelul de azi, net nu era, cablu abia aparea in Romania si nu era e-mail, ci erau inca scrisori. Si din cauza acestor motive, aceasta bucata de hartie a devenit un obiect-cult pentru mine. Am citit-o, desenat dupa model din ea, am imprumutat-o, am facut xerox-uri cu ea si le-am vandut colegilor printr-a patra, am tradus din ea, dar mai ales m-a facut sa caut si sa descopar America, asa cum o poate face un copil de 7 ani. M-a facut sa-mi pun intrebari si sa vreau sa scriu povesti.
In acelasi an am vazut la cinema ‘Batman Returns‘, al lui Tim Burton, un alt moment care m-a schimbat cu siguranta, mai ales ca era vorba in film si despre Penguin, cel care aparuse si in revista pe care o aveam deja, lucru care ma facea sa ma intereseze si mai mult.
Un pic mai tarziu am vazut pe italieni (Italia Uno) Batman – The Animated Series, care mai tarziu s-a dat si pe Cartoon Network si apoi si pe romani, mult mai tarziu. A fost un alt moment ferticit, dar si o mica dezamagire, pentru ca Batman era mai patratos desenat si Joker nu facea ce stiam eu din revista ca face, adica sa omoare din sadism…
Ce am realizat atunci insa, si mi se pare important, a fost ca nu exista “Batman adevarat” si “Batman fals”, ci diferite viziuni ale unei aceeasi povesti. De xemplu, intr-o varianta Two-Face (Harvey Dent) devenea Two-Face dintr-un accident, in alta era cineva care-i turna acid pe fata. Tot asa, in niste filme Harvey Dent e negru, in altele e alb.
Era povestea care pleca de la Bob Kane si, in cursul a 70 si ceva de ani se transforma in altceva, dar ideea ramanea aceeasi: un anti-Superman, de partea celor buni, care se folosea de intunericul celor cu care se lupta ca sa-i poata invinge, sau in termeni mai religiosi reusea sa-i bata “cu moartea pe moarte calcand”.
Au fost multe momente in care m-am intanit cu Batman, in multe forme, am dat chiar si peste story line-uri in care Batman era batran (Batman Beyond), avea copil sau chiar murise de ceva timp.
Inchei spunand ca alter ego-ul lui, Bruce Wayne, nu e ales intamplator, ci dupa numele lui Robert the Bruce (care a eliberat Scotia) si generalul “Mad” Anthony Wayne, care a luptat in Razboiul de Independenta al Americanilor, care a dus la momentul 1776 si ca in prezent ne aflam in jurul momentului in care Christopher Nolan si Christian Bale au confirmat colaborarea la un nou lung metraj Batman ( IMDb ).

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back