Le Roi et l’Oiseau – film

Majoritatea dintre noi am vazut in principal animatii americane sau japoneze, insa suntem mai putin familiarizati cu cele produse de studiouri din alte tari decat cele mentionate. Daca e sa numaram titlurile produse de animatorii francezi de exemplu, pe care am avut ocazia sa le vedem, cred ca nu trecem de 10-15 (lasand deoparte coproductiile) – si asta in cazurile celor norocosi. Nu mai vorbim de animatiile rusesti, care sunt foarte bune dar din pacate foarte putin cunoscute. Si as putea continua si cu altele dar cred ca ati inteles ce vreau sa spun.
Din aceasta cauza, ne-am hotarat sa incepem o serie de articole in care sa va vorbim despre aceste animatii mai putin cunoscute. Bineinteles ca o parte din ele ne sunt si noua necunoscute dar altele cred ca vor rezona in amintirile unora dintre voi, asa cum s-a intamplat si in cazul nostru.

roi_oiseau

Pentru astazi m-am oprit la un film creat de Paul Grimault, care este considerat de multi ca fiind un Walt Disney al animatiei franceze. Filmul se numeste Le Roi et l’Oiseau (The King and the Mockingbird) si este o adaptare libera a povestii “Pastorita si Hornarul” scrisa de Hans Christian Andersen. Filmul a avut partea lui de “tulburari” pana sa apara in forma in care este acum: produs in 1953 si lansat sub numele “La Bergère et le Ramoneur“, el a fost renegat de creatorii sai pentru ca studioul de productie l-a montat intr-un fel foarte diferit de cum fusese intentia lui Grimault. Cativa ani mai tarziu, Grimault reuseste sa obtina drepturile de autor si negativele filmului, reface scenele existente si adauga alte cateva noi, le monteaza conform viziunii lui si astfel iese la lumina Le Roi et l’Oiseau.

Poveste
Regele Charles V + III = VIII + VIII = XVI este un tiran ce conduce regatul Takicardie. Intr-una din salile palatului sau, regele avea mai multe tablouri si asa se faca ca se indragosteste de imaginea unei frumoase pastorite dar aceasta isi daruise deja inima unui cosar ce se afla intr-un tablou alaturat ei. Pastorita si cosarul ies din tablourile lor si regele afla de idila dintre ei, iar cei doi se vad nevoiti sa fuga pentru a scapa de politia pusa pe urmele lor de catre rege. In ajutor le sare o pasare ce avea obiceiul sa-l ia picior pe rege, ca singura razbunare pentru ca ii omorase perechea.

As avea mai multe sa va spun pe marginea acestui film dar parca n-as vrea sa stric placerea vizionarii lui, pentru ca nu este vorba doar de romantism ci si de o fina satira asupra regimurilor totalitariste.

Va invit la film si va astept cu pareri :D

Credite
Regie: Paul Grimault
Scenariu: Jacques Prévert, Paul Grimault
Dupa o poveste scrisa de : Hans Christian Andersen
Muzica: Wojciech Kilar
Companii: Les Films Paul Grimault, Les Films Gibé, Antenne-2
Data premiera: 19 martie 1980
Durata: 87 minute
Voci:
Jean Martin … L’oiseau
Pascal Mazzotti … Le roi
Raymond Bussières … Le chef de la police
Agnès Viala … La bergère
Renaud Marx … Le ramoneur
Hubert Deschamps … Le sentencieux
Roger Blin … L’aveugle
Philippe Derrez … Le liftier / Le speaker
Albert Médina … Le belluaire / Le haut hurleur
Claude Piéplu … Le maire du palais

IMDb

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back