Gandahar – Light Years

Ce ziceti? Mai vedem inca un film produs de francezi?
Am ales pentru astazi filmul Gandahar care in versiunea engleza a fost numit Light Years dupa tag line-ul versiunii franceze care era “Les Années lumière”.

gandahar_cov1 gandahar_cov2

Filmul este o adaptare a unei povesti SF scrisa in anul 1969 de autorul francez Jean-Pierre Andrevon, numita “Les hommes-machines contre Gandahar“. Cel care s-a ocupat de regia acestui film este René Laloux, acelasi care a facut regia si pentru Les Maîtres du Temps, filmul ce vi l-am prezentat saptamana trecuta.
Si in acest caz Laloux ne ofera un adevarat festin vizual, imaginatia regizorului combinandu-se extraodianar cu viziunea desenatorului Philippe Caza si deci nu e de mirare ca filmul a avut mare succes in ciuda faptului ca este o productie non-americana.

Gandahar01 Gandahar11 Gandahar05

Gandahar este o lume in care oamenii traiesc in perfecta armonie cu mediul inconjurator si nu sunt obligati in niciun fel sa depuna munci istovitoare sau sa plece capul in fata vreunui tiran. Aceasta armonie, veche de atat de multi ani incat nimeni nu-si aduce aminte de vremuri in care sa fi fost altfel, este intrerupta de vestea ca o parte din locuitorii acestei lumi au fost atacati si transformati in stane de piatra. Regina Ambisextra isi convoaca Consiliul care hotaraste ca tanarul luptator Sylvain Lanvere sa fie trimis pentru a dezlega misterul acestui atac neasteptat. El descopera vina pentru acest atac o poarta niste umanoizi din metal care trimiteau apoi corpurile celor atacati printr-un portal, pentru ca acestia sa se intoarca apoi transformati in acelasi gen de creaturi metalice. El gaseste mai tarziu un grup de mutanti rezultat al unor experimente genetice esuate si afla ca lumea in care traia nu era nici pe departe asa idilica cum credea.
Luat prizonier, Sylvain este ajutat in misiunea lui de Airelle si curand cei doi vor descoperi ca in spatele tuturor intamplarilor se afla o creatura numita Metamorphis (Métamorphe), un creier urias, care insa nu realizeaza ca el este cauza acelor atacuri teribile.

Gandahar03 Gandahar06 Gandahar04


Ma mananca degetele sa va dezvalui intregul mister ;)) si modul cum el va fi rezolvat, insa ma opresc aici cu detaliile si va invit la film, dar nu inainte de a va spune ca varianta americana, pe care o veti urmari in continuare, a fost regizata de Harvey Weinstein, iar scenariul si traducerea au fost supervizate de celebrul Isaac Asimov. De asemenea, in aceasta varianta veti gasi in distributia vocilor numele unor foarte cunoscuti actori.

Distributie franceza
Pierre-Marie Escourrou … Sylvain
Catherine Chevallier … Airelle
Georges Wilson … Métamorphe
Anny Duperey … Ambisextra
Jean-Pierre Ducos … Blaminhor

Distributie americana
John Shea … Sylvain
Jennifer Grey … Airelle
Glenn Close … Queen Ambisextra
Christopher Plummer … Metamorphis
Bridget Fonda … narator

Credite
Regie: René Laloux
Poveste originala: Jean-Pierre Andrevon
Scenariu: Raphael Cluzel, René Laloux
Animatie: Philippe Caza
Producatori: Jean-Claude Delayre, Michel Noll, Leon Zuratas
Muzica: Gabriel Yared
Companii: Col.Ima.Son, Films A2, Revcom Télévision, Studio S.E.K., Pyongyang (Coreea de Nord)
Data premiera: 23 martie 1988
Durata: 83 minute

Gandahar02 Gandahar07 Gandahar08

Gandahar09 Gandahar10 Gandahar12

BCDB ; IMDb ; Site dedicat

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back