Craiasa Zapezii (Snezhnaya koroleva) – 1957

Puteti spune ce vreti despre rusi. Ca sunt comunisti, ca sunt ciudati, ca beau multa vodka etc. Irelevant. Atunci cand vine vorba de arta sunt URIASI. Literatura, pictura, muzica, animatia curg prin venele acestei natii de mult si au dat nastere unor capodopere ca si cea pe care o sa vi-o prezint astazi.

Snowqueen1959

Despre studioul Soyuzmultfilm v-am spus deja cand v-am prezentat minunata versiune a povestii Cenusareasa. Tot ei sunt responsabili si pentru animatia bazata pe cartea lui Hans Christian AndersenCraiasa Zapezii“, animatie care a avut premiera in 1957 ca apoi, in 1959 si 1998, sa fie relansata cu audio in limba engleza. Cea de a doua versiune a soundtrack-ului englez a fost realizat cu vocile unor actori precum Kathleen Turner, Mickey Rooney, Kirsten Dunst si Laura San Giacomo. Filmul a fost regizat de catre Lev Atamanov si a castigat numeroase premii:
– premiul 1 la sectiunea de animatie, festivalul de film de la Cannes, editia XI (1957)
– premiul 1 la sectiunea de animatie, festivalul de film de la Roma (1958)
– premiul 1 la festivalul de film de la Moscova (1958)
– diferite premii speciale la mai multe festivaluri de film (1958)

craiasa1 craiasa2 craiasa3 craiasa4

Povestea presupun ca o stiti toti. Desi in acest film ea este oarecum simplificata, baza ramane aceasi. Din acest motiv o sa “tac” si o sa va las sa savurati aceasta incredibila capodopera a animatiei ruse.

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back