Aladdin and His Wonderful Lamp (1939)

Ma “jucam” astazi putin pe IMDB si la un moment dat ma gandesc sa vad cam de cate ori a fost adaptata povestea lui Aladdin cu a lui lampa fermecata. N-am fost surprinsa sa descopar ca au fost afisate peste cincizeci de titluri si cu ocazia asta mi-am adus aminte de cateva desene animate foarte vechi pe care am avut ocazia sa le vad in copilaria mea.
Pentru ca Aladdin era marinar nu e o surpriza ca Fleischer Studios s-a gandit ca in rolul lui sa-l “distribuie” pe Popeye, un alt marinar la fel de faimos si asa a aparut in 1939 desenul animat “Aladdin and His Wonderful Lamp“.
Acest desen animat nu este singurul in care Popeye este sau intalneste personaje din celebrele 1001 de nopti dar despre acestea va voi spune cu alta ocazie. Pana atunci va las sa vedeti care este versiunea lui Olive despre povestea “Aladdin si lampa fermecata“.

Credite
Regie: Dave Fleischer
Producator: Max Fleischer
Muzica: Sammy Timberg
Animatie: David Tendlar, Nicholas Tafuri, William Sturm, Reuben Grossman
Studio: Fleischer Studios
Distribuit de: Paramount Pictures
Data premiera: 7 aprilie 1939
Voci
Jack Mercer … Popeye / Aladdin
Margie Hines … Olive Oyl
Carl Meyer … Evil Wazzir

IMDb ; BCDB

Tag-uri:

 • alex

  Fain de tot…Imi plac la nebunie desenele cu Popeye. Sincer, da-mi voie sa te felicit pentru un blog foarte interesant si foarte divers, despre tot felul de desene animate: de la cele mai vechi, la acelea mai noi, americane, europene sau japoneze etc. Tin sa mentionez ca acest desen cu Popeye a fost unul din singurele facute in procedeul Technicolor (probabil pentru ca acesta era prea costisitor pentru realizatori) care sa-l contina pe celebrul marinar, in timpul perioadei Fleischer (1933-1942). Fleischer Studios a mai facut inca 2 desene animate cu acest mare amator de spanac, in Technicolor: ” Popeye Marinarul il intalneste pe Sinbad Marinarul ” (1936)- si ” Popeye Marinarul ii intalneste pe Alibaba si cei 40 de hoti” (1937). Dupa desenul animat de care vorbim, nu s-a mai realizat niciun desen in Technicolor cu Popeye, pana la finalul anului 1943, (cand desenele animate cu haiosul marinar au fost realizate de Famous Studios, inca din 1942) a fost lansat “Her honor the mare”, un episod in care cei 4 nepoti identici a lui Popeye adopta un cal abandonat. De atunci pana in 1957, toate desenele facute de Famous Studios au fost facute color (in Technicolor, Cinecolor sau, mai putin cunoscut, in Polacolor).

  Totusi mi se pare putin cam ciudat un fapt: Nu Bluto trebuia sa fie personajul negativ in desen ;) In orice caz desenul acesta animat este nemuritor, un clasic ! Multumim pentru postare si pentru faptul ca ne incanti cu astfel de amintiri placute. Daca deschizi acum televizorul e crima si pedeapsa ce poti sa vezi pe Cartoon Network :)) Numai bine :D

 • Emil

  Am fost pe 220.ro si am dat peste asta: Popeye 2 in 1, un desen animat vechi, in 2 versiuni: alb-negru si color restituita:

  http://www.220.ro/desene-animate/Popeye-Blow-Me-Down-Colorized/mVbxMEUk6m/
  http://www.220.ro/desene-animate/Popeye-The-Sailor-Blow-Me-Down/2PZS71BNTx/

  Tu pe care o preferi ?

Parteneri

 • AnimationMagazine.eu
 • Edge and Back