Toushou Daimos

Inchei astazi cu Robot Romance Trilogy vorbindu-va despre seria Tosho Daimos gandita de acelasi grup unit sub numele de Saburo Yatsude si produsa de aceleasi studiouri Sunrise si Toei Animation.
Dintre cele trei serii, cea de fata, Voltes V si Combattler V, aceasta se distinge prin accentul pus pe povestea romantica dar asta nu inseamna ca stilul specific anime-urilor mecha nu este foarte bine marcat. O alta “inovatie” pe care Daimos o aduce in genul mecha, este aceea ca pentru prima data miscarile robotului sunt comandate de miscarile pilotului. In momentul in care pilotul intra in cabina de pilotaj, este conectat la robot prin tot felul de tuburi si cabluri si astfel orice miscare a lui in cabina corespunde cu o miscare facuta de robot. Aceasta inovatie a fost adusa pentru ca Daimos a fost gandit ca un luptator de arte martiale si cred ca aduce un plus de realism in lupte, pilotul nefiind asa de bine protejat si simtind fiecare lovitura primita de robot ca si cum ar fi incasat-o el insusi.
In 1979, este lansat in Statele Unite un film numit Starbirds, film ce este o compilatie realizata din seria originala.
Ca si “fratii lui mai mari” Daimos a fost inclus in seria de jucarii Shogun Warriors produsa de Mattel.

Daimos

Poveste
Sistemul solar in care se afla planeta Baam este amenintata cu distrugerea din cauza iminentei coliziuni dintre soarele Algoal si una dintre planetele sistemului. Din aceasta cauza, locuitorii de pe Baam se imbarca pe o astronava uriasa si pornesc in cautarea unei noi planete pe care sa locuiasca. Cele cateva miliarde de locuitori sunt transportati in stare de hibernare, pana cand forta militara va reusi sa le gaseasca o nou casa.
Ajunsa in sistemul nostru solar, astronava numita “Micul Baam” se inscrie pe orbita planetei Jupiter si reprezentantii ei incep negocieri cu Pamantul pentru a gasi o cale de adapostire a refugiatilor.
Negocirile sunt duse de catre Leon, liderul Baam, si profesorul Isamu Ryuuzaki, seful avanpostului lunar. Insa negocierile nu sunt finalizate din cauza atentatului asupra lui Leon in urma caruia acesta moare otravit. pamantenii sunt acuzati de punerea la cale a acestui atentat si in haosul ce se creaza profesorul Ryuuzaki este impuscat.
In urma acestor intamplari amiralul Richter, care este fiul lui Leon, porneste un razboi de cucerire a Pamantului si de distrugere completa a populatiei acestuia. O serie de soldati-roboti sunt folositi pentru strapungerea liniei de aparare pamantesti, atacurile fiind concentrate asupra marilor metropole. Baza Daimovic si super-robotul Daimos sunt sigurul sprijin al pamantenilor in fata atacurilor lansate de Micul Baam.
Baza Daimovic este condusa de profesorul Izumi, vechi prieten si coleg al profesorului Ryuuzaki, si cel ce il ia in grija pe fiul acestuia, Kazuya.
Kazuya ajunge pilotul lui Daimos si, impreuna cu prietenul sau Kyoushirou si cu Nana, fiica lui Izumi, vor lupta impotriva invadatorilor.
In paralel cu acest razboi se naste si o frumoasa poveste de dragoste – ceva gen Romeo si Julieta – in momentul in care Kazuya gaseste o fata amnezica ce rataceste epuizata. Dupa ce petrec ceva timp impreuna si dragostea se infiripa intre ei, Erika, caci asa se numea fata, incepe sa-si revina din amnezie si astfel iese la lumina faptul ca ea era sora amiralului Richter. Desi inima ii spunea altfel, Erika decide sa se intoarca printre semenii ei pentru a duce la bun sfarsit ultima dorinta a tatalui ei, aceea de a gasi o cale spre pace intre pamanteni si locuitorii planetei Baam. Drumurile celor doi indragostiti se vor intersecta de multe ori dar fara sa se atinga si niciunul nu va renunta la calea aleasa.
Adevarul va iesi la iveala pe parcursul povestii, si vom descoperi ca cel vinovat de toate este generalul Olbam care, pentru obtinerea puterii, il asasinase pe Leon profitand apoi de ura nascuta in sufletul lui Richter impotriva pamantenilor pe care-i considera vinovati.
Si, asa cum sta bine intr-o poveste, nici invadatorii nu sunt toti rai, nici pamantenii nu sunt toti usa de biserica.
Intrigi, tradari si lupte interne, dragoste si ura, toate vin sa ne aduca o poveste in stil shakespearian.

Daimos Daimos Daimos

Personaje
Kazuya Ryuuzaki eroul seriei. Este fiul profesorului Isamu Ryuuzaki si, dupa moartea acestuia, de la varsta de cinci ani a fost crescut de familia Izumi. Profesorul Izumi l-a initiat in artele martiale ajungand sa fie centura neagra la karate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care ajunge sa piloteze Daimos. Desi la varsta la 14 ani sufera un accident foarte grav in timp ce se antrena sa devina pilot, accident ce-l lasa paralizat, da dovada de o foarte mare vointa si reuseste sa-ri revina in totalitate. Indragostit de Erika, va lupta pentru a pune capat conflictului si pentru a fi din nou impreuna cu iubita sa.
Erika este printesa, fiica lui Leon si sora lui Richter. Cand este gasita ratacind amnezica de catre Kazuya, nimeni nu isi da seama ca apartine poporului Baam din cauza abilitatii ei de a-si ascunde aripile specifice acestui popor. Dupa ce isi recupereaza memoria isi da seama ca trebuie sa lupte pentru pace, mai ales ca banuieste ca totul a fost un complot pus la cale de cineva din cercul tatalui sau. Lupta din toate puterile pentru a-si convinge fratele sa renunte la ura fata de pamanteni si pentru a-si implini dragostea pentru Kazuya.

Kyoushirou Yuuzuki este prietenul lui Kazuya ce piloteaza Galva FX-II, nava ce-l asista pe Daimos in lupte. Pierzandu-si ambii parinti la o varsta destul de mica, ii poarta pica bunicului din partea mamai care-l crescuse, considerandu-l vinovat pentru nefericirea parintilor lui. Cu toate astea invata de la el artele martiale, devenind un foarte bun manuitor de katana.
Richter este, asa cum am spus, fratele Erikai si fiul lui Leon. Conduce forta de atac asupra Pamantului manat de ura si razbunare dar aproape fiecare atac al lui se sfarseste cu un esec. Isi va realiza mai tarziu greselile si asta il va face sa-si salveze sora din fata mortii lasand-o apoi in grija lui Kazuya. Ca ultima fapta buna, il va ucide pe Olban si va impiedica distrugerea Micului Baam ce risca sa se prabuseasca pe Jupiter. Ranit mortal in aceasta ultima lupta se va prabusi pe Jupiter.
Nana Izumi – fiica profesorului Izumi indragostita in secret de Kazuya. In ciuda varstei fragede este un foarte tragator, intalnind-o de multe ori ca si co-pilot al navei Galva FX-II.
Olban a fost mana dreapta a lui Leon si in urma complotului pus la cale a ajuns conducatorul poporului Baam. Aspirant la mana Erikai, in ciuda diferentei foarte mari de varsta.
Profesorul Izumi este cel care conduce baza Daimovic. Cu intelepciunea de care da dovada reuseste sa-l infraneze pe Kazuya atunci cand este cazul dar si sa-i tina piept generalului Miwa care tot incerca sa devina comandantul bazei.
Raiza este luptatoare in armata baameza, foarte loiala lui Richter si din pricina faptului ca este indragostita de el. va muri ucisa de Olban dupa ce-l va ajuta pe Richter sa respinga o tentativa de asasinat indreptata asupra lui.
Cairo– robotelul de pe baza Daimovic, ajutor al profesorului Izumi. Sa zicem ca este pata de culoare din acest serial din cauza numeroaselor traznai pe care le face.
Margarete este dadaca Erikai si confidenta acesteia. Isi pune viata in pericol pentru salvarea fetei din mainile lui Richter si ajunge sa fie considerata tradatoare pierzandu-si aripile.
Generalul Miwa – comandantul fortelor militare tereste ce incearca tot timpul sa conduca baza Daimovic. Este condus de prejudecati puternice impotriva poporului Baam, nepasandu-i cate vieti pamantene trebuie sa sacrifice pentru a-si atinge scopurile militare. Orbit de dorinta de control ajunge sa-l acuze de tradare pe Kazuya, intemnitandu-l si torturandu-l pentru a afla secretele lui Daimos.

Daimos Daimos Daimos
Daimos Daimos Daimos
Daimos Daimos Daimos
Daimos Daimos Daimos
Daimos Daimos Daimos
Daimos Daimos Daimos

Daimos
Super-robotul ce imita miscarile pilotului. Spre deosebire de majoritatea robotilor din generatia lui, Daimos nu se formeaza prin unirea a patru-cinci nave de lupta pilotate individual. Aparatul pilotat de Kazuya, care se numeste Triper, intra intr-un vehicul numit Trancer care se transforma in puternicul robot. este alimntat de particule de Tachian dar pentru a putea face fata luptelor impotriva monstrilor baamezi, isi schimba alimentarea cu particule Aizaron, o formula realizata de oamenii de stiinta pamanteni in colaborare cu o echipa baameza.
Daimos detine un intreg arsenal, fiind echipat atat pentru lupta corp la corp cat si pentru atacuri la distanta.
Arme si atacuri
# Daimo Gun
# Daimo Missile
# Foot Cutter
# Five Shooter
# Snake Lock
# Cross Boomerang
# Souryuu Ken (Double Dragon Blade)
# Sanryuu Kon (Triple Dragon Stick)
# Daimo Shaft
# Battle Break
# Daimos Chain Shark
# Drill Anchor
# Double Blizzard
# Freezer Storm/ Freezer Blast
# Fire Blizzard
# Hissatsu Reppuu Daimo Kick
# Hissatsu Daimo Chop
# Hissatsu Reppuu Seiken Zuki

Daimos Daimos Daimos

Titlu original: Tōshō Daimos
Titluri alternative:
Aves del Espacio
Battle Commander Daimos
Daimos
Daimos , la Bataille de l’Univers
Daimos il Generale
Fighting General Daimos
Fighting King Daimos
General Daimos
Starbirds

Credite
Regie: Tadao Nagahama
Scenariu: Saburo Yatte
Mecha Design: Yuki Hijiri
Studio: Sunrise si Toei Animation
Numar episoade: 44 x 30 minute
Prima difuzare: aprilie 1978 – ianuarie 1979
Voci:
Akira Kamiya … Kazuya Ryuuzaki
Miyuki Ueda … Erika
Hisashi Katsuta … Prof. Izumi
Kazuyuki Sogabe … Kyoushirou Yuzuki
Osamu Ichikawa … Richter
Youko Kuri … Nana Izumi
Hisashi Katsuta … Olban
Kazuko Yanaga … Raiza
Miyoko Asou … Margarete
Tamio Ohki … G-ral Miwa
You Inoue … Cairo

Opening: Tate! Toushou Daimos / by Isao Sasaki, Columbia Yurikago-kai, Koorogi ’73

Ending: Erika no Ballad / Kumiko Kaori si Masatake Ohkura

Transformare

Va invit sa urmariti primele 14 episoade cu audio japonez si subtitrare in limba engleza.

ANN ; Wikipedia

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back