Wild Swans (Lebedele)

A sosit vremea pentru o frumoasa adaptare dupa povestea lui Hans Christian Andersen, Wild Swans, cunoscuta la noi sub numele de Lebedele. Exista dupa stiinta mea doua filme animate realizate dupa aceasta poveste, prima adaptare fiind una de productie ruseasca (1967) iar cea de-a doua este japoneza si despre aceata din urma am sa va spun cate ceva.
Filmul a avut premiera in anul 1977 si este realizat de Toei Animation, studio cunoscut pentru numeroasele adaptari dupa clasicele povesti europene si nu numai.

Scenariul filmului este putin diferit fata de poveste:
Un rege se rataceste in padure in timpul unei partide de vanatoare si este gasit de o batrana care ii spune ca fiica ei il poate scoate de acolo cu conditia sa-i indeplineasca dorintele. Regele este de acord si cand o intalneste pe fiica batranei, aceasta ii spune ca doreste sa se casatoreasca cu el. Regele accepta, pentru ca tanara femeie se dovedeste a fi foarte frumoasa. Curand insa, noua regina incepe sa devina geloasa pe afectiunea regelui pentru cei sapte copii ai sai si decide sa scape de ei – pentru ca, trebuie spus, noua regina era si o puternica vrajitoare.
Cu ajutorul unui ghem magic, regina descopera unde se aflau cei sase fii si fiica regelui si, cand ii gaseste, arunca asupra lor panze albe care-i transforma in lebede. Singura care scapa de vraja este Eliza, fiica regelui. Baietii nu puteau sa revina la forma umana decat noaptea, iar atunci cand se termina iarna trebuiau sa migreze spre alte tinuturi. Eliza, suparata ca va fi parasita de frati in momentul in care iarna se va sfarsi, intreaba daca nu cumva exista o cale de a anula vraja. Asa afla ca timp de sase ani trebuia sa culeaga urzici pe care sa le transforme in fir si sa croseteze sase haine pentru fratii sai. In toti acesti sase ani ea nu trebuia sa scoata niciun sunet pentru ca altfel ei ar fi murit pe loc.

Care este sfarsitul povestii veti afla urmarind filmul. Audio este in italiana motiv pentru care numele fetei este Heidi si nu Eliza.

Titlu original: Sekai Meisaku Douwa – Hakuchou no Ouji
Titluri alternative:
Heidi diventa principessa
Les Cygnes Sauvages
Los cisnes reales
Los cisnes salvajes
Los seis hermanos cisnes
The Wild Swans
World Children’s Classics: The Prince of the Swans

Credite:
Director: Nobutaka Nishizawa, Yuji Endo
Script: Tomoe Takashi
Music: Akihiro Komori
Production: Toei Animation
Running time: 62 minutes
Vintage: 1977-03-19

swans swans swans
swans swans swans
swans swans swans
swans swans swans

ANN

Tag-uri:

 • traian

  wow,te iubesc!de cativa ani incerc sa-mi amintesc cum se chemau desenele astea,numai ca gresea mea era ca aveam impresia ca sunt gaste salbatice nu lebede. :)) atat mai tinem minte corect,treaba urzicile.si acum imi amintesc cum eram indragostit de eliza pe vremea aia(aveam 7 ani cred..).

 • Kmeleon

  ne bucuram ca ti-am fost de ajutor :D

 • Sarah

  Im looking for a dvd of the wild swans (Lebedele) by hans christian anderson…the photos above is the exact version of the one Im looking for to buy. The character is Eliza. the info is Director: Nobutaka Nishizawa, Yuji Endo
  Script: Tomoe Takashi
  Music: Akihiro Komori
  Production: Toei Animation
  Running time: 62 minutes
  Vintage: 1977-03-19

  do you know where I can buy this dvd?

  thanks so much for your help

  Sarah

Parteneri

 • AnimationMagazine.eu
 • Edge and Back