GUNDAM 0079 – scurta introducere

…. sau mai bine zis Mobile Suit Gundam, este prima serie din uriasa franciza Gundam creata de studioul Sunrise, drept pentru care mai este numit si “First Gundam“.
Vreau neaparat sa va spun ca de-a lungul timpului am vazut destule serii mecha, nu foarte multe dar destule, si in opinia mea robotii Gundam sunt cei mai frumosi roboti creati vreodata pentru acest gen anime, incepand de la acest prim robot pe care il vedeti in imaginea de mai jos si terminand cu cei care pot fi vazuti in seriile din anii 2000.

Photobucket

Seria a avut premiera in primavara anului 1979 si s-a intins pe durata a 43 de episoade pana in ianuarie 1980, castigand in acesti doi ani Anime Grand Prix al Animage. Cu toate acestea, seria n-a avut o soarta foarte buna, sponsorii hotarand ca ea sa se incheie dupa numai 39 de episoade, desi initial fusesera programate 52. Cu greu creatorii sai au reusit sa obtina permisiunea de a duce seria pana la 43 de episoade si din cauza reducerilor de buget multe din ultimele scene (care ar fi trebuit sa constituie apogeul seriei in materie de grafica mecha) au fost taiate.
Lucrurile s-au schimbat insa, in momentul in care Bandai a obtinut licenta asupra seriei si a scos pe piata propria linie de jucarii dupa modele Gundam. Popularitatea serialului a inceput sa creasca treptat, primul Gundam fiind considerat serialul care a pus bazele genului “real robot“, gen ce pare mult mai bine ancorat in realitate, aptitudinile si armele robotilor fiind explicate stiintific, avand parte de o galerie de roboti departe de a fi invincibili, indiferent de cat de puternici sunt.
La un an dupa incetarea seriei, Mobile Suit Gundam a fost re-editat fiind compilat in trei filme pentru marele ecran. Aceste filme au cunoscut un succes considerabil, punand definitiv bazele a ce va urma sa fie “marea franciza Gundam“.
Mai este de mentionat un lucru foarte important: creatorul si regizorul acestei serii este Yoshiyuki Tomino, care si-a inceput cariera in studioul lui Osamu Tezuka dar a cunoscut consacrarea lucrand pentru Sunrise. In afara de Gundam 0079, Tomino a mai castigat premiul Animage si cu seria Space Runaway Ideon despre care v-am vorbit cu ceva timp in urma.

Photobucket

Actiunea seriei se desfasoara intr-un univers fictiv, in anul 0079 al unei linii temporale numita Universal Century, cand Pamantul si coloniile spatiale sunt conduse de o organizatie numita Eatrh Federation.
Cu ani in urma, una dintre colonii, ce-si luase numele de Principality of Zeon, isi declarase independenta si pornise un sangeros razboi de independenta urmat apoi de 8 luni de armistitiu. Desi Earth Federation avea o forta militara mult mai numeroasa, Zeon fusese capabil sa sustina acest razboi datatorita avantajului dat de un nou tip de arma numit “mobile suit“. Earth Federation nu sta cu mainile in san si, intr-o baza secreta situata in colonia Side 7, lucreaza la o noua arma care sa-i ajute sa faca fata conflictului.
Acum incepe povestea noastra: White Base, o noua nava de lupta ce apartine Earth Federation, se indreapta spre baza secreta de pe colonia Side 7 pentru a ridica noua arma. Nava este urmarita indeaproape de fortele Zeon care si trimit o echipa in recunoastere. Echipa ataca colonia, ucigand aproape toata populatia din colonie dar si marte parte din forta militara ce apartinea Federatiei.
Un pusti, pe nume Amuro Ray, descopera din intamplare una din armele create de Federatie, care trebuie spus ca era un “mobile suit“, si in disperarea de a scapa cu viata, se angajeaza in lupta cu soldatii Zeon reusind sa-i anihileze.
Putinii supravietuitori (mare parte civili) se imbarca la bordul White Base si astfel nava, cu un echipaj incropit din acesti supravietuitori, pleaca intr-o grea calatorie de supravietuire. Dar tocmai acest echipaj format in graba si cu putine cunostinte militare si strategice, vor schimba cursul razboiului, iar Amuro va fi cel care va aduce o mare contributie la acest lucru, pentru ca din acel moment el este cel care va pilota noul mobile suit RX-78-2 Gundam.

Cam asta este povestea. Pentru ca universul acestui prim Gundam este foarte vast, las ca personajele, locatiile, armele si alte lucruri interesante, sa fac subiectul unui alt articol. Pana atunci va invit sa vedeti genericele de inceput si de sfarsit si cele trei trailere ale seriei.

Opening


Mobile Suit Gundam-Creditless OP
Vezi mai multe video din Animatie

Ending


Mobile Suit Gundam-Creditless ED
Vezi mai multe video din Animatie

Trailer 1


Mobile Suit Gundam-Trailer 1
Vezi mai multe video din Animatie

Trailer 2


Mobile Suit Gundam-Trailer 2
Vezi mai multe video din Animatie

Trailer 3


Mobile Suit Gundam-Trailer 3
Vezi mai multe video din Animatie

Bineinteles ca nu eram eu daca nu va lasam si cateva capturi :”>

gundam gundam gundam
gundam gundam gundam
gundam gundam gundam
gundam gundam gundam
gundam gundam gundam
Photobucket gundam gundam
gundam gundam gundam
gundam gundam gundam
gundam gundam gundam
gundam gundam gundam
gundam gundam Photobucket
gundam gundam gundam

Tag-uri:

  • Pingback: Melodia zilei – “Ai Senshi” | Desenele Animate ale Copilariei :: Sandy Bell, Sailor Moon, Candy Candy, Lidia()

  • Ah, auzisem de mult de site-ul asta dar nu am apucat sa intru pe el… Am citit ce ai spus despre Gundam si sunt de acord. Pe langa faptul ca Gundam a pus bazele adevaratilor roboti din mecha-uri… povestea este extraordinar de bine pusa la punct si desi grafica este veche si nu se compara cu ce gasim in ziua de azi, acest prim Gundam se poate lua la tranta cu orice alt anime din seria gundam si nu numai… a propos, personajul negativ din aceasta serie, Char, este unul dintre cele mai populare personaje anime din Japonia… Cred ca asta zice multe!

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back