Betty Boop

Nu putea trece mai departe desenele animate din toate timpurile fara sa ma opresc si sa discut cu voi despre un adevarat simbol: Betty Boop. Aviz parintilor! Acesta NU este un desen animat destinat doar copiilor si ii voi prezenta istoria exact asa cum este ea. Post dedicat Roxanei Radu. ;)

Creata in 1930, Betty Boop si-a facut aparitia pe 9 august in filmul de animatie de scurt metraj Dizzy Dishes care face parte din seria de 42 de filmuete denumita Talkartoons, realizata de catre Fleischer Studios si distribuita de Paramount Pictures. Figura si vocea ei sunt un inspirate din doua personaje reale: cantareata Helen Kane si actrita de filme mute Clara Bow. Daca va uitati la imaginile de mai jos o sa puteti observa asemanarile. ;))

flappers

Si acum vine partea interesanta: initial trebuia sa fie un pudel francez cu calitati umane!!! =)) =)) =)) Doamne! Sunt curioasa daca mai avea succes atunci. :)) De abia in 1932 si-a facut aparitia, ca personaj secundar, in forma ei umana, cu multa inima si putin creier. Dap…Betty din start a fost simbolul unei bimbo. Succesul ei s-a si datorat puternicelor accente sexuale pe care le-a prezentat de a lungul timpului iar fanii ei au fost in mare parte maturi. Importanta ei in lumea si istoria desenului animat este faptul ca este primul desen care prezinta o femeie matura. Cu toate acestea trasaturile ei aduc profund aminte de copii si copilariei. Capul supradimensionat este o aluzie la proportiile unui bebelas, iar dragalasenia si marinimia ei o fac copilaroasa.

Desi multi dintre noi indragim acest personaj si il consideram ca fiind parte din copilaria noastra si, de ce nu, a copiilor nostri, va pot spune ca unele din filmuletele cu ea au avut un puternic caracter…sexual. In “Chess-Nuts” (1932) si “Boop-Oop-A-Doop” (1932) virginitatea ei este “amenintata” de catre Regele Alb care o leaga si, cand aceasta refuza sa fie a lui, o dezbraca si o trage in dormitor strigand “I will have you”. In 1933 insa imaginea ei intra in conflic cu National Legion of Decency (Leginunea Nationala a Decentei) si The Production Code (Codul productiilor) asa ca imaginea ei sexy este diminuata. Ea incepe astfel sa poarte rochii mai putin deocheate si adopta unele caracteristi de casnica. Il cunoaste si pe Freddie ca sa nu ramana o fata batrana. ;))


Urmeaza doua personaje noi: Pudgy (un catel) si inventatorul excentric Grampy. Aceasta “imblanzire” a ei si aparitia de noi personaje a dus insa la declinul in popularitate a personajului. Ultimele desene animate cu ea au fost realizate in 1939.

In ziua de azi Betty Boop este populara datorita obictelor personalizate cu ea. Se pot cumpara aproape orice fel de obiecte cu fata ei dragalasa: creioane, caiete, tricouri, genti, pantofi, cercei etc. Aceasta intreaga nebunie si abundenta de obiecte a inceput in anii ’80 si continua cu succes si in ziua de azi.

Betty Boop ramane astfel unul dintre cele mai importante personaje ale animatiei universale, unul dintre filmele ei, “Snow White” 1933, fiind ales pentru a fi prezervat in National Film Registry.

Image credit

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back