“Everybody knows, a dog’s best friend is his human”.
Mi-a soptit mie o vrabiuta ca erati dornici sa mai vedeti un film de animatie marca Disney, asa ca pentru acest weekend am ales Lady and the Tramp, care trebuie sa recunosc ca este printre favoritele mele.
Prin anul 1937 Joe Grant, unul dintre desenatorii Disney, venea cu cateva schite in care personajul principal era cainele sau Lady. Lui Disney i-au placut acele schite si i-a propus lui Grant sa incropeasca o poveste. Povestea nu a trecut insa si schitele au ramas uitate undeva. Cativa ani mai tarziu, in 1943, Disney citeste o poveste interesanta, numita Happy Dan, The Whistling Dog, scrisa de Ward Greene si cumpara drepturile de autor asupra ei. Mai trec inca 10 ani pana cand scenaristii Disney pun cap la cap schitele lui Grant si povestea lui Green si astfel un nou desen animat incepe sa prinda contur.
Lady and the Tramp este primul film creat de Disney pentru ecran panoramic si spune povestea unei cateluse Cocker Spaniel american, pe nume Lady si a unui caine vagabond numit pur si simplu Tramp.

O avem pe micuta Lady este adusa cadou de Jim Dear, cu ocazia Craciunului, pentru sotia sa Darling. Desi de la bun inceput intentia stapanilor este sa o faca sa-si cunoasca locul in casa, toate incercarile lor esueaza, sensibili fiind la plansetele micutei Lady. Luni trec si Lady ajunge la varsta la care trebuia sa-si primeasca zgarda si medalionul ce pentru ea insemnau dovada maturitatii. Mandra de “bijuteria” primita merge sa o arate pritenilor sai terrierul scotian Jock si copoiul Trusty, cei doi batranei caini din vecini.
In alta parte a orasului il cunostem pe cainele vagabond Tramp, un smecheras ce reusea cu mare iscusinta sa nu se lase prins de hingheri si care mai multi, sa le zicem stapani, ce-i ofereau de mancare.
Cand Lady incepe sa observe o schimbare in comportamentul stapanilor ei, se intristeaza foarte tare si le cere sfatul celor doi prieteni. Afland in ce consta acea schimbare cei doi caini isi dau seama ca stapanii lui Lady asteptau un copil si incerca sa-si linisteasca prietena spunandu-i ca nu-i nimic important. Tocmai atunci isi face aparitia Tramp si auzind discutia lor, intervine spunandu-i lui Lady sa se pregateasca pentru ca viata ei nu va mai fi cea fost pana atunci. Dupa care pleaca.
Copilul se naste si micuta Lady descopera ca nu era nici pe departe un lucru rau si chiar isi asuma rolul de a-l proteja. Cand toate lucrurile pareau in regula, stapanii ei trebuie sa plece si lasa bebelusul in grija matusii Sarah, mandra posesoare a unei perechi de pisici siameze, Si si Am. Cele doua malefice pisici fac in asa fel ca Lady sa fie vazuta de matusa Sarah drept un caine rau si rezultatul este ca femeia o duce sa-i puna botnita. Speriata de ce i se intampla Lady fuge si ajunge sa fie incoltita de mai multi caini vagabonzi. Atunci apare Tramp si o salveaza si nu dureaza mult pana cand intre ei se infiripa o poveste de dragoste.
Ce se va intampla cu cei doi si prin ce aventuri vor trece, va las sa (re)descoperiti urmarind filmul.



Coloana sonora cuprinde 22 de melodii, printre care “He’s a Tramp“, “La La Lu” si “What Is a Baby?” dar memorabil ramane cantecul celor doua siameze “The Siamese Cat Song“
Credite:
Regie: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Hamilton Luske
Producator: Walt Disney
Concept: Joe Grant, Ward Green
Scenariu: Erdman Penner, Joe Rinaldi, Ralph Wright, Don DaGradi
Muzica: Oliver Wallace
Studio: Walt Disney Pictures
Distribuit de: Buena Vista Distribution
Data premiera: 22 iunie 1955
Durata: 75 minute
Voci:
Barbara Luddy …. Lady
Larry Roberts …. Tramp
Bill Thompson …. Jock, Joe, Bulldog, Dachsie, Politistul
Bill Baucom …. Trusty
Peggy Lee …. Darling, Si, Am, Peg
Lee Millar …. Jim Dear, Hingherul
Stan Freberg …. castorul Mr. Busy
Verna Felton …. matusa Sarah
Alan Reed …. Boris
Thurl Ravenscroft …. aligatorul Al
George Givot …. Tony
Dallas McKennon …. Toughy, Pedro, Profesorul, Hiena
Chestii
# Fiind conceput pentru a rula pe ecrane panoramice, filmul a ridicat multe probleme echipei de desenatori mai ales pentru prim-planuri si pentru miscarea personajelor in peisaj. Din aceasta cauza s-au pierdut anumite detalii ale personajelor. Un alt neajuns a fost si ca la aceea vreme nu erau foarte multe cinematografe care dispuneau de asemena ecrane si atunci s-a optat pentru producerea a doua versiuni si astfel desenatorii au fost obligati sa modifice anumite scene.
# Scena in care Lady si Tramp servesc masa la restaurantul italian ramane una memorabila, ea fiind preluata/parodiata si in alte filme.
# Filmul are si o continuare, numita Scamp’s Adventure, in care protagonist este fiul lui Tramp si Lady.
# Tot legat de Scamp este si aparitia unor benzi desenate in care el este titular, benzi desenate ce au fost publicate din 1955 pana in 1988.
# Desi criticii nu au fost foarte binevoitori, filmul s-a dovedit a avea un mare succes la public si se afla in Top 100 AFI “Cele mai frumoase povesti de dragoste”.

Arhiva Disney ; IMDb ; Wikipedia ; Toonopedia
Pingback: CONCURS - Castigatorul etapei a III-a | Desenele Animate ale Copilariei :: Sandy Bell, Sailor Moon, Candy Candy, Lidia()