The Lone Ranger

Ok, OK … Atentie! Am multe de zis aici!:P
Ce a reprezentat The Lone ranger?
Este o legenda a secolului XX in tot ce inseamna film si televiziune, cu o multime de adaptari, editari si reeditari.

Prima “aparitie” a legendarului a fost in data de 30 ianuarie 1933 la radio WXYZ din Detroit, Michigan
(longgg time ago) prin difuzarea unui teatru radiofonic despre aventurile unui calaret texan mascat, prin vestul salbatic, alaturi de prietenul sau amer-indian Tonto. Inca de atunci strigatul “Hi-yo, Silver, awaaaaayyyyy ” (Silver, era calul sau alb) devenise celebru, mai ales ca marca sfarsitul fiecarui episod al teatrului. Totusi, mascat sau nemascat nu conta la radio, insa trecerea la adaptarea pentru televiziune a facut din Calaretul texan un adevarat erou.

Seria a fost adaptata mai tarziu pentru serial de televiziune, benzi desenate, film artistic, remake dupa film artistic si ce ne intereseaza pe oi – desene animate.
Povestea este inspirata din romanele de aventura ale lui Karl May- Old Shatterhand ┼či Winnetou si este plasata la inceputul secolului XIX, perioada – Goana dupa Aur. In fiecare episod este relatata o intamplare din calatoria sa prin vest. Lone Ranger are rolul unui justitiar si in fiecare episod ajuta oamenii si face dreptate alaturi de credinciosul sau prieten, Tonto. Ce este diferit fata de film si serialul de televiziune, este ca in animatie (si pentru ca este permis) sunt prezente elemente de fictiune: disparitii ciudate sau aparitii ale unor fenomele inexplicabile. Este primul desen animat – serie, in care au fost introduse elemente de panica, asa cum a fost in episodul “Whisperer” in care un oras intreg era traumatizat de sunete inspaimantatoare.

Cadrele bine desenate, vocile si atmosfera dark, pot transforma serialul de animatie intr-o serie tip, animatie cu atmosfera. Bineinteles, din primele secunde ale genericului de vede mana celor de la Filmation, casa de productie.( astia sunt meseriasi ca sa zic asa :P)
Mai este de mentionat un element important – Tema muzicala. La inceput seria s-a dorit low buget, nu se dorea o coloana sonora compusa exclusiv pentru serial, asa ca tema muzicala a fost aleasa dintr-o serie de compozitii simfonice. Avand un ton mai alert, de cavalerie – Rossini cu “Wilhelm Tell” a avut castig de cauza. Tema muzicala s-a pastrat inca de la aparitia la radio, pana la ultima ecranizare.

Poze :

Credite :
An aparitie: 1966
Gen : Western animat
Regizori: Art Babbitt, Cam Ford
Scenaristi: Tom Dagenais, L.L. Goldman
Producator: Herbert Klynn
Voci:
Michael Rye – Lone Ranger
Shepard Menken – Tonto

Sursa:IMDB

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back