Laputa: Castle in the Sky

In aceasta seara de sambata va propun din nou un film marca Hayao Miyazaki.
Laputa: Castle in the Sky este, oficial, primul film produs de Studio Ghibli si a castigat, asemenea filmului Nausicaa of the Valley of the Wind, Anime Grand Prix al revistei Animage, in 1986.

Fascinati de inalturile cerului, oamenii cautasera tot felul de modalitati pentru a-l stapani. Ei creasera orase plutitoare dar, rand pe rand, aceste orase se prabusisera fortandu-i astfel sa-si duca viata din nou pe pamant.
Legenda spunea ca exista un singur oras care nu avusese aceeasi soarta cu celelalte. Acest oras se numea Laputa. Multi incercasera sa-l gaseasca dar fara sorti de izbanda, pentru ca, asa cum spunea legenda, Laputa era ascuns in nori, inconjurat de o puternica furtuna. Cu timpul, oamenii renuntasera sa-l mai caute, dar Colonelul Muska nu era unul dintre acestia.

La bordul unei nave, Sheeta, o tanara fata, este condusa spre o destinatie necunoscuta de catre oamenii colonelului Muska. Cand nava este atacata de piratii lui Dola, Sheeta reuseste sa fure un pandantiv de la colonelul Muska si sa fuga. Piratii incearca sa o prinda dar Sheeta cade de pe nava. In timp ce se prabusea din inaltul cerului, Cristalul furat incepe sa lumineze, iar caderea fetei este incetinita, devenind un zbor lin catre pamant. Un baiat, pe nume Pazu, vede cum Sheeta pluteste catre pamant, o prinde si o duce la el acasa. Mai tarziu se dovedeste ca Pazu era si el unul dintre cei care credeau ca Laputa exista si ca planuia ca intro buna zi sa gaseasca orasul plutitor.

Descoperiti de pirati si soldatii lui Muska, cei doi tineri se refugiaza intro mina. Acolo intalnesc un batran miner care le spune ca piatra din pandantiv se numea aetherium. Acest aetherium era sursa puterii orasului Laputa dar in timp oamenii uitasera cum sa-l utilizeze. Sheeta ii spune lui Pazu ca ea purta un nume secret, Lusheeta Toel Ul Laputa, nume ce insemna Sheeta, True Ruler of Laputa.

Mai multe despre puterea cristalului, destinul celor doi tineri si intamplarile prin care trec pentru a descoperi orasul ascuns, veti afla urmarind filmul. Va mai spun doar ca aceasta este versiunea dublata, distribuita de studiourile Disney.

Regizor: Hayao Miyazaki
Producator: Isao Takahata
Scenariu: Hayao Miyazaki
Muzica: Joe Hisaishi
Distribuit de:
Tokuma Shoten (Japonia)
Toei Company (Japonia)
Buena Vista Home Entertainment (USA)
Durata: 124 minutes
Distributie:
Pazu / Mayumi Tanaka / James Van Der Beek
Sheeta / Keiko Yokozawa / Anna Paquin
Dola / Kotoe Hatsui / Cloris Leachman
Muska / Minori Terada / Mark Hamill
Uncle Pom / Fujio Tokita / Richard Dysart
Shogun Mouro (General) / Ichiro Nagai / Jim Cummings
Shalulu (Charles) / Takumi Kamiyama / Michael McShane
Lui (Louis) / Yoshito Yasuhara / Mandy Patinkin
Anli (Henri) / Sukekiyo Kameyama / Andy Dick

Torrent ; Wikipedia ; ANN ; Site

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back