Disney – Alba ca Zapada 1937

Daca e weekend, e zi de film. Azi vreau sa va prezint primul film de animatie de lung metraj realizat de Disney: “Alba ca Zapada“. Acest film, realizat in 1937, este si primul film de animatie full color si primul film cu sunet optic din istoria cinematografiei.

Povestea este evident adaptarea clasicului basm al fratilor Grimm si a fost adusa la viata de catre Dorothy Ann Blank, Richard Creedon, Merrill De Maris, Otto Englander, Earl Hurd, Dick Rickard, Ted Sears si Webb Smith pentru proaspat infintatele studiouri Disney. Bugetul pentru realizarea acestui impresionant film a fost dobandit datorita succesului peliculei “The Three Little Pigs” (1933). Daca la inceput Walt Disney a calculat costurile filmului la 250.000 $, intr-un final a fost nevoit sa stranga, ipotecandu-si chiar si casa, 1,5 milioane $, lucru care l-a facut sa devina subiect de batjocura la Hollywood, nimeni crezand in acest proiect. Mare greseala. :P Productia a durat 3 ani si a insemnat ambitia lui Walt de a mari gradul de calitate a filmelor de animatie, el creand astfel standarde si tehnici de realizare pentru alte filme de animatie care au urmat.

Unul dintre cele mai amuzante momente a fost cel in care a trebuit sa se aleaga numele celor 7 pitici si variantele au fost: Blabby, Jumpy, Shifty, Snoopy, Awful, Baldy, Biggo-Ego, Biggy, Biggy-Wiggy, Burpy, Busy, Chesty, Cranky, Daffy, Dippy, Dirty, Dizzy, Doleful, Flabby, Gabby, Gloomy, Goopy, Graceful, Helpful, Hoppy, Hotsy, Hungrey, Jaunty, Lazy, Neurtsy, Nifty, Puffy, Sappy, Sneezy-Wheezy, Sniffy, Scrappy, Silly, Soulful, Strutty, Stuffy, Sleazy, Tearful, Thrifty, Tipsy, Titsy, Tubby, Weepy, Wistful, si Woeful. ;))

Muzica din film a fost realizata de catre Frank Churchill si Larry Morey, iar filmul a devenit primul care sa aiba un soundtrack scos pe piata. Din nefericire studiourile Disney nu aveau pe acea vreme o casa de discuri iar drepturile pentru melodii sunt si acum detinute de catre Bourne Co.

Filmul a avut un succes rasunator la premiera din data de 21 decembrie 1937 si 6 zile mai tarziu Disney si cei 7 pitici au fost onorati pe coperta revistei “Time“.

Eu imi aduc aminte ca acesta a fost si primul film de animatie dat de catre TVR dupa revolutie. Sper ca memoria nu ma inseala. Oricum destula vorba! Sa urmarim filmul.


Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back