Filmation

Pot spune ca desenele mele animate preferate (ma refer la desene, nu la animeuri), pe langa cele de la Disney, sunt cele ale casei de productie Filmation despre care vreau sa va vorbesc putin azi, urmand sa va scriu apoi despre fiecare serie animata a lor in parte.

Filmation Associates a fost o companie de productie animata care, pe toata perioada anilor ’70-’80, a fost una dintre singurele companii concurente a celor de la Hanna-Barbera Productions. Fondata in 1963, aceasta companie a realizat o multime de seriale devenite clasice pentru iubitorii animatiei americane, seriale care aveau si un rol educativ, in epilog fiind enumerate anumite lectii de viata intr-o modalitate “child-friendly”.Aluzia din prima parte a acestui post la Disney nu este intamplatoare avand in vedere ca unul dintre fondatorii acestei case de productie, Hal Sutherland, a fost unul dintre desenatorii cheie a celor de la Disney, plecand ulterior de la ei ca sa creeze Filmation impreuna cu omul de radio Norman Prescott si Lou Scheimer. Initial compania s-a numit True Line iar cei trei au lucrat la mai multe proiecte care au inclus o serie mica de filmulete bazate pe viata lui Isus si un serial denumit Rod Rocket. Urmatorii ani au fost dedicati creerii de reclame tv pana in 1966 cand CBS le-a propus sa realizeze serialul “Superman”.

Cele mai notabile serii ale lor au fost:
“The New Adventures of Superman (1966–1967 CBS)
Aquaman (1968 CBS)
The Batman/Superman Hour (1968–1969 CBS)
“Sabrina The Teenage Witch” (1971–1974 CBS)
“Fat Albert and the Cosby Kids” (1972 CBS)
“Star Trek: The Animated Series” (1973 NBC)
“Tarzan, Lord of the Jungle” (1976 CBS)
The New Adventures of Flash Gordon (1979–1980 NBC)
The Tarzan/Lone Ranger Adventure Hour (1980–1981 CBS)
Blackstar (1981 CBS)
“Sport Billy” (1982 NBC)
“He-Man and the Masters of the Universe” (1983–1985 Synd)
She-Ra: Princess of Power (1985–1987 Synd)
The Original Ghostbusters (1986–1988 Synd)
Bravestarr (1987–1988 Synd)

Una dintre caracteristicile acestei case de productie, am putea spune chiar trademarkul lor, este folosirea si refolosirea unor secvente si desene pentru a economisii banii de productie. Desi la inceput scopul a fost exact acesta (banii) la un moment dat acest element de repetare stangace a devenit chiar farmecul desenelor realizate de Filmation si pot spune ca este si ceea ce ma atrage foarte mult la ele. :DCu toate ca au fost criticati ca pun cantitatea mai presus de calitate, seria animata Star Trek a fost una dintre acele serii care a dovedit exact contrariul. Scenarii foarte bine inchegate si scrise de cunoscuti scriitori de SF, voci ce apartin actorilor din Star Trek: The Original Series si o atentie mare data elementelor stintifice din serial.
Un alt exemplu este si seria He-Man care a declansat un adevarat fenomen cultural care si asta este foarte prezent si care se pare ca o sa continue si cu un film pentru marele ecran undeva anul viitor.>Din nefericire in 1988 compania a fost cumparata de L’Oreal si inchisa pe 3 februarie 1989 (Hate them!!!!). De atunci multe din drepturile de copyright ale seriilor produse de ei au fost disputate. In martie 2004 aceste drepturi au fost cumparate de catre compania britanica Entertainment Rights de la Hallmark, dar multe din drepturile de distributie au revenit caselor mari de productie care comandasera creare unor serii cum este si He-Man. Cam atat pentru astazi despre Filmation. Eu raman o colectionara febrila a acestor serii si daca stiti locuri de unde se pot achizitiona serii rare cum sunt Freedom Force, Web Woman Space Sentinels astept un mesaj la adresa noastra de email.
Pana atunci va las in compania catorva generice celebre:
Lista completa a seriilor Filmation AICI.

Tag-uri:

Parteneri

  • AnimationMagazine.eu
  • Edge and Back